News

Totul despre scandalul UNRWA, agenția ONU cu angajații acuzați de complicitate în atacul Hamas. Civilii din Gaza mai primesc ajutoare doar în luna februarie

UNRWA, agenție a ONU în Fâșia Gaza, și-ar putea opri activitatea la finalul lunii februarie după ce majoritatea țărilor donatoare și-au suspendat ajutoarele financiare
29.01.2024 | 16:03
Totul despre scandalul UNRWA agentia ONU cu angajatii acuzati de complicitate in atacul Hamas Civilii din Gaza mai primesc ajutoare doar in luna februarie
O serie de angajați ai UNRWA au fost acuzați de implicare în atentatul sângeros din 7 octombrie, comis de Hamas pe teritoriul israelian / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), care se află în centrul ajutorului umanitar în Gaza, este afectată de un imens scandal după ce o serie de angajați au fost acuzați de implicare în atentatul sângeros din 7 octombrie, comis de Hamas pe teritoriul israelian. Un purtător de cuvânt al UNRWA a declarat duminică după ce mai multe state occidentale și-au sistat finanțarea, că, în cazul în care finanțarea nu va fi reluată, agenția nu-și va putea continua operațiunile după sfârșitul lunii februarie.

Ajutorul pentru Fâșia Gaza este în pericol

După ce 12 angajați ai agenției umanitare a ONU au fost concediați pentru că au fost acuzați de implicare în masacrul din 7 octombrie, numeroase țări  și-au suspendat ajutorul financiar.

ADVERTISEMENT

Ajutorul umanitar pentru Fâșia Gaza este în pericol, se teme Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite. Duminică, el le-a cerut țărilor care și-au suspendat ajutorul financiar pentru UNRWA să „garanteze cel puțin” continuarea operațiunilor, scrie Le Figaro.

Franța, SUA, Italia, Canada, Australia, Marea Britanie, Finlanda, Japonia și Germania au suspendat orice ajutor suplimentar acordat agenției umanitare.

ADVERTISEMENT

Această decizie vine după ce a izbucnit un scandal în cadrul UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni. Aceasta a concediat mai mulți angajați acuzați de implicare în atacul comis la 7 octombrie de mișcarea islamistă palestiniană Hamas în Israel, pe baza unor informații furnizate de autoritățile israeliene.

Activitățile UNRWA

UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) este o agenție ONU înființată pentru a ajuta refugiații palestinieni din Fâșia Gaza. De asemenea, este activă în Cisiordania, Iordania, Liban și Siria. A fost creată în decembrie 1949 de către Adunarea Generală a ONU, în urma primului conflict arabo-israelian, care a izbucnit imediat după crearea Israelului în mai 1948.

ADVERTISEMENT

Agenția este responsabilă de furnizarea de asistență umanitară și de protecție pentru refugiații palestinieni, „în așteptarea unei soluții corecte și durabile la situația lor”. Potrivit agenției, statutul de refugiat este acordat descendenților celor 700.000 de palestinieni expulzați sau care au fugit între aprilie și august 1948, când a fost creat Israelul. De atunci, UNRWA a devenit, implicit, singurul garant al statutului lor internațional.

2 milioane de palestinieni depin zilnic de agenție

Până în prezent, 5,9 milioane de refugiați palestinieni pot beneficia de serviciile sale, detaliază agenția pe site-ul său. Iar din cele 30.000 de persoane angajate, 13.000 lucrează în Fâșia Gaza, în peste 300 de unități din teritoriu, potrivit aceleiași surse. Două milioane de civili din Gaza „depind de asistența critică a UNRWA pentru supraviețuirea lor zilnică”, a subliniat Antonio Guterres.

ADVERTISEMENT

Unii membri agenției sunt suspectați că au contribuit la organizarea masacrului din 7 octombrie din Israel. UNRWA s-a despărțit de 12 angajați acuzați de implicare în atacul Hamas. Este vorba de acuzații „extrem de grave”, a subliniat Antonio Guterres într-un comunicat de presă. UNRWA a concediat 9, unul este „confirmat mort”, iar identitatea altor doi este „în curs de clarificare”, a adăugat el.

ONU, pus la zid de Israel

Cazul a ieșit la iveală vineri, imediat după ce cea mai înaltă instanță a ONU a cerut Israelului să prevină orice posibil act de „genocid” în Gaza. Aceste acuzații au fost rapid preluate politic de către Israel. Statul evreu vrea să se asigure că UNRWA „nu face parte” din soluția postbelică în teritoriile palestiniene, a declarat ministrul israelian al afacerilor externe, făcând apel la promovarea unor agenții „sincer dedicate păcii și dezvoltării”.

Contribuind la slăbirea, dacă nu chiar la dispariția UNRWA, Israelul are un obiectiv foarte precis: reeducarea palestinienilor. Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, a declarat pe X că a sosit momentul „să se creeze o alternativă care să nu educe generații de palestinieni în spiritul urii”.

De partea sa, Hamas a cerut „Națiunilor Unite și organizațiilor internaționale să nu cedeze în fața amenințărilor și șantajului”, acuzând Israelul că vrea să-i priveze pe locuitorii din Gaza de orice ajutor internațional. Vineri, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a rămas prudent, preferând să aștepte „o transparență totală” și „măsuri imediate” înainte de a lua o decizie.

Anchetă internă

Philippe Lazzarini, directorul UNRWA , s-a declarat „șocat de acuzațiile aduse la adresa a 12 dintre angajații noștri din Gaza”. El a anunțat apoi deschiderea unei anchete: „Având în vedere gravitatea acuzațiilor aduse împotriva lor, am luat decizia de a-i concedia pe angajații în cauză și de a deschide fără întârziere o anchetă. Această anchetă este condusă direct de Biroul Serviciilor de Supraveghere Internă (OIOS), organismul ONU responsabil de această chestiune”, a scris el pe X.

Pentru a preveni repetarea unui astfel de eveniment, vor fi efectuate „reforme structurale” pentru a „consolida aderarea personalului la principiile umanitare, inclusiv cel al neutralității”. „Experți independenți au fost însărcinați cu evaluarea și dezvoltarea eforturilor noastre în această direcție”.

Reacții în lanț ale țărilor donatoare

Mai multe țări au decis să își suspende ajutorul financiar. Franța a anunțat duminica aceasta că a luat această decizie, călcând pe urmele Statelor Unite, Italiei, Canadei, Australiei, Regatului Unit, Finlandei și Germaniei. „Franța nu intenționează să mai facă nicio plată în prima jumătate a anului 2024 și va decide la momentul potrivit ce va face împreună cu Națiunile Unite și principalii donatori”, a precizat Ministerul francez de Externe într-un comunicat, referindu-se la acuzațiile „excepțional de grave”.

Parisul plătise 60 de milioane de euro către UNRWA în 2023. Japonia, „extrem de îngrijorată”, a decis să „suspende pentru moment orice finanțare suplimentară către UNRWA”, în timp ce agenția „efectuează o anchetă” și „ia în considerare măsuri pentru a răspunde acuzațiilor”, a anunțat duminică Ministerul japonez de Externe.

Tokyo a precizat că își va „continua eforturile diplomatice pentru a îmbunătăți situația”, „oferind sprijin altor organizații internaționale”. În așteptarea unor „clarificări”, Austria a anunțat că merge pe urmele „partenerilor săi internaționali” și că suspendă temporar toate plățile ulterioare. Ministerul austriac al Afacerilor Externe s-a declarat „profund șocat”. Norvegia, în schimb, a anunțat că își menține finanțarea.

Ministrul israelian de Externe cere demisia șefului UNRWA

Philippe Lazzarini consideră că este „șocant să vedem fondurile suspendate ca răspuns la acuzațiile aduse unui mic grup de angajați”, având în vedere măsurile deja luate și rolul agenției de care „două milioane de oameni depind pentru supraviețuire”. „O suspendare a contribuțiilor va duce, din păcate, la întreruperea tuturor activităților noastre în decurs de câteva săptămâni”, a avertizat el.

„Philippe Lazzarini, vă rog să demisionați”, a replicat sâmbătă seara pe rețeaua de socializare X șeful diplomației israeliene, Israel Katz. Ministrul pentru afaceri civile al Autorității Palestiniene, Hussein al-Sheikh, a făcut apel la țările care și-au retras sprijinul pentru UNRWA să „revină imediat asupra deciziei lor”. Agenția, a insistat el, „are nevoie de sprijin maxim (…) nu de reduceri ale sprijinului și asistenței”.

Civilii, rămași în voia sorții

Antonio Guterres și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea pentru soarta palestinienilor. „Deși le înțeleg îngrijorarea – eu însumi am fost oripilat de aceste acuzații – îndemn cu tărie guvernele care și-au suspendat contribuțiile să garanteze cel puțin continuitatea operațiunilor UNRWA”, a pledat el  într-un comunicat de presă.

Finanțarea actuală a UNRWA nu îi va permite să facă față tuturor nevoilor sale în februarie”, a insistat el. Unrwa este finanțată cu câteva milioane de dolari, majoritatea provenind de la țările donatoare. Statele Unite au fost în fruntea acestei liste în 2018. Iar o mică parte din fonduri provine direct de la Națiunile Unite.

ADVERTISEMENT
Tags: