News

Vești bune pentru români: prețurile la curent și gaze rămân plafonate. Anunț din partea Guvernului

Românii primesc vești bune de la guvernanți: prețurile la curent și gaze rămân plafonate și în perioada următoare. Anunțul oficial.
11.10.2023 | 22:26
Vesti bune pentru romani preturile la curent si gaze raman plafonate Anunt din partea Guvernului
Prețurile la curent și gaze rămân plafonate. Anunțul făcut de ministrul energiei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul energiei din Guvernul Ciolacu oferă cele mai bune vești bune pentru români. Acesta anunță că prețurile la curent și gaze rămân plafonate și în următoarele luni, contrar unor zvonuri negative.

Prețurile la curent și gaze rămân plafonate. Anunțul făcut de ministrul energiei

Schema de plafonare a prețului final al energiei și gazelor naturale, intrată în vigoare în noiembrie 2022, pune tot mai multă presiune pe buget, dar și pe furnizori. Comisia Europeană a recomandat chiar o renunțare la această plafonare.

ADVERTISEMENT

A pus acest îndemn pe seama relativei normalizare a prețurilor energiei și gazelor. Milioanele de români pentru care plafonarea reprezintă o uriașă gură de oxigen într-o perioadă de criză trebuie să stea liniștiți.

Miercuri, 11 octombrie, ministrul energiei a spus că preţurile nu s-au redus suficient de mult, pentru a lăsa piaţa fără control. Așadar, cererile Comisiei Europene și ale Băncii Mondiale nu sunt luate, momentan, în calcul.

ADVERTISEMENT

Rămâne așa cum este. Asta e dorinţa mea. Pe logica actuală, noi ar trebui să trecem de următoarele două ierni fără să impactăm consumatorul final. Ne bazăm pe Ministerul de Finanţe să ne dea sumele pe care noi ulterior trebuie să le dăm furnizorilor”, a spus ministrul Sebastian Burduja, pentru Osbervator News.

Același ministru spune că situația se va îmbunătăți și pentru furnizori. ”Pe măsură ce preţurile vor continua să scadă în piaţă, este speranţa noastră după iarna asta, se pune problema ca ei (n.r. furnizorii) vor avea costuri mult mai mici. Dar şi necesarul de compensare va scădea. Sumele cu care furnizorii vin la compensare sunt mult mai mici”, este de părere oficialul.

ADVERTISEMENT

Cum arată în acest moment plafonările la energia electrică și gazele naturale

Pe 23 noiembrie 2022, ministrul energiei de la acea vreme, Virgil Popescu, anunță că a fost adoptată ”Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei”.

Erau adoptate măsuri prin care clienții erau protejați până la data de 31 martie 2025. Niciun cetățean nu va plăti mai multe de 1,3 lei/kWh pentru energie electrică.

ADVERTISEMENT

Astfel, la curent avem, în prezent, plafoanele de 68, 80 de bani, respectiv 1,3 lei pe kWh. La capitolul gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele,...
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele, în Teleorman. Martorii la eveniment, indignaţi: "Poliţia e acolo să le asigure circul"
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată