News

Al patrulea vaccin anti Covid va ajunge în România. Valeriu Gheorghiță, noi explicaţii

23.02.2021 | 13:16
Al patrulea vaccin anti Covid va ajunge in Romania Valeriu Gheorghita noi explicatii
ADVERTISEMENT

România s-ar putea baza pe al patrulea vaccin anti-Covid începând cu luna aprilie 2021, fiind vorba de serul Johnson & Johnson din SUA.

Medicul Valeriu Gheorghiță, cel care coordonează campania de vaccinare din țara noastră, a anunțat că Agenția Europeană a Medicamentului urmează a autoriza acest vaccin în luna martie.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de vaccinul produs de Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, vaccinul Johnson & Johnson are nevoie de o singură doză de administrare.

Vaccinul Johnson & Johnson, aproape de a ajunge în România

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a primit cererea oficială pentru autorizarea condiționată a vaccinului anti-COVID produs de Johnson & Johnson, studiile de specialitate demonstrând că vaccinul are o eficacitate de 66%.

ADVERTISEMENT

EMA și-a propus să evalueze cererea depusă de compania Janssen (filiala belgiană a companiei americane Johnson & Johnson) într-un „calendar accelerat” pentru a analiza în timp real datele privind eficacitatea și siguranța vaccinului.

Specialiștii estimează că evaluarea vaccinului s-ar încheia la finele lunii martie, cu condiția ca informațiile prezentate de companie să fie suficient de „complete și solide”. Compania americană susține că vaccinul a avut o eficacitate globală de 66% în testele clinice efectuate pe trei continente afectate de diferite variante ale Covid-19.

ADVERTISEMENT

În testele clinice au participat 44.000 de voluntari și nivelul protecției a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină și 57% în Africa de Sud.

Mai mult, vaccinul ar avea o eficacitate de 85% în a preveni formele grave ale bolii, conform experților. Vaccinul J&J folosește un adenovirus pentru a determina un răspuns imun și, spre deosebire de vaccinurile Pfizer și Moderna, acesta poate fi stocat la temperatura unui frigider.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță explicase în urmă cu câteva zile că eficiența vaccinurilor e mult mai mare decât se credea. „ A fost pentru prima oară când mi-am permis să plâng. La acest nivel de eficienţă, dacă faci calculele cu privire la ce înseamnă acest lucru pentru pandemia în care ne aflăm, este copleşitor. Credem că avem un vaccin foarte eficient. Acum avem datele să dovedim acest lucru”, a declarat medicul.

ADVERTISEMENT