News

Alegeri în Ungaria: Cine este Peter Marki-Zay, contracandidatul lui Viktor Orban. Ce şanse are să câştige

Alegerile parlamentare din Ungaria de duminică, 3 aprilie, pun față în față partidul premierului Viktor Orban cu o coaliție condusă de Peter Marki-Zay. Orban este favorit, dar Marki-Zay își joacă șansa.
02.04.2022 | 20:07
Alegeri in Ungaria Cine este Peter MarkiZay contracandidatul lui Viktor Orban Ce sanse are sa castige
Actualul premier Viktor Orban îl are ca rival la alegerile de duminică pe candidatul opoziției unite, Peter Marki-Zay
ADVERTISEMENT

Partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, este favorit la alegerile parlamentare de duminică, din Ungaria, fiind creditat cu 50% intenție de vot. Alianța de opoziție, formată din șase partide și condusă de Peter Marki-Zay, se bazează pe 40% din voturi conform sondajelor, dar nu sunt excluse surprize.

Peter Marki-Zay, cel mai serios rival din ultimii ani pentru Viktor Orban

Cel mai serios rival din ultimii ani pentru Viktor Orban are 49 de ani, este economist și istoric și este tatăl a șapte copii. ”Vrem o Ungaria nouă, mai curată, cinstită, nu doar pentru a-l înlocui pe Orban”, a declarat Marki-May în momentul în care a fost desemnat liderul coaliției de opoziție.

ADVERTISEMENT

Dacă va ajunge prim-ministru, Peter Marki-Zay a afirmat că va revizui acordurile încheiate cu Rusia și China, inclusiv un contract de 12,5 miliarde de euro pentru extinderea centralei nucleare din Paks, care a fost atribuit Rosatom fără licitație, precum și legătură feroviară rapidă între Budapesta și Belgrad.

Considerat un candidat antielită și anticorupție, Marki-Zay a trăit vreme de 5 ani în SUA și Canada înainte de a se întoarce în Ungaria. În 2018, Peter Marki-Zay a câştigat alegerile municipale din oraşul Hodmezovasarhely (sud-est), cu 44.000 de locuitori, un bastion al majorităţii la putere.

ADVERTISEMENT

Marki-Zay despre Orban: ”Un corupt și un pericol pentru Uniunea Europeană”

Un lucru pe care îl putem promite este libertatea. Trebuie să restaurăm libertatea şi statul de drept’‘, a declarat Marki-Zay într-un interviu acordat EFE. Liderul alianței opoziției îl consideră pe Orban un dictator care vrea să scoată definitiv Ungaria în afara Europei, ”un corupt și un pericol pentru Uniunea Europeană”.

Însă potrivit ultimului sondaj de opinie, Orban este pe cale să câștige alegerile de duminică cu o marjă confortabilă, deși nu suficient de mare pentru a-și asigura o nouă supermajoritate în Parlament, notează Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina a dat peste cap campania electorală pentru alegerile parlamentare de duminică din Ungaria, dar sondajele de opinie sugerează că premierul Viktor Orban nu a avut foarte mult de suferit din cauza prieteniei sale cu Vladimir Putin”, afirmă și Politico.

Ce măsuri populiste a luat Viktor Orban în ultimii ani

Măsurile populiste ale lui Viktor Orban și-au făcut efectul în rândul populației. În 2019, de exemplu, guvernul maghiar a anunțat că va oferi un credit nerambursabil de 10 milioane de forinți (în jur de 30.500 de euro la momentul respectiv) familiilor care fac 3 copii.

ADVERTISEMENT

În noiembrie 2021 guvernul Orban a decis că va plafona prețurile carburanților în urma creșterii inflației, o măsură din cauza căreia MOL, cea mai mare companie din Ungaria după cifra de afaceri, a ajuns să vândă în pierdere fiecare litru de carburant vândut.

Mai mult, la finalul lunii ianuarie 2022, executivul de la Budapesta a anunțat că va plafona și prețurile la alimentele de bază din cauza inflației galopante. ”Am decis să intervenim pentru a limita prețurile zahărului alb, făinii de grâu, uleiului de floarea soarelui, cărnii de porc, fileurilor de pui și laptelui semi-degresat”, anunța Viktor Orbán.

ADVERTISEMENT