News

Alegeri SUA. Procesele care ar putea duce la lupte post-electorale

04.11.2020 | 01:07
Alegeri SUA Procesele care ar putea duce la lupte postelectorale
ADVERTISEMENT

O serie de acțiuni în justiție nefinalizate sau care încă mai pot fi atacate, ar putea duce la lupte post-electorale asupra căror voturi vor conta în statele cheie.

După un an fără precedent pentru litigiile electorale, cel puțin o duzină de cazuri majore legate de regulile de vot sunt încă în așteptare în statele cheie, inclusiv Texas, Pennsylvania, Carolina de Nord, Minnesota și Nevada, potrivit unui bilanț al The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Unele cazuri implică hotărâri preliminare care ar putea fi revizuite după ziua alegerilor. În cel puțin două state – Pennsylvania și Minnesota – autoritățile electorale intenționează să separe anumite buletine de vot în cazul unei acțiuni ulterioare în instanță.

Pe ce motive au fost deschise procesele?

Procesele acoperă aspecte fundamentale ale votării în timpul pandemiei de COVID-19, cum ar fi momentul până la care care buletinele de vot prin poștă trebuie să ajungă pentru a fi luate în calcul la numărătoare, dacă buletinele de vot exprimate prin mijloace alternative – cum ar fi votul în mașină – sunt valabile și procedurile de numărare a buletinelor de vot.

ADVERTISEMENT

Peste 300 de acțiuni în justiție legate de procesul electoral au fost intentate anul acesta. Având în vedere tensiunile politice, ambele echipe ale principalilor candidați la prezidențiale au pregătit strategii pentru litigiile post-electorale – republicanii spun că intenționează să se concentreze asupra statelor Philadelphia, Milwaukee, Carolina de Nord și regiunea Clark din Nevada, în timp ce democrații spun că sunt pregătiți să lupte în întreaga țară pentru a se asigura că fiecare vot eligibil contează.

Cele mai importante acțiuni în justiție

Texas: Sunt valabile voturile exprimate din mașină în regiunea Harris?

Anul acesta, autoritățile regiunii Harris le-au permis oamenilor să voteze din siguranța mașinilor lor. Alegătorii au îmbrățișat această opțiune, dar un activist conservator și un grup de candidați republicani au dat în judecată autoritățile electorale, susținând că legea din Texas nu permite acest mod de a exprima opțiunea electorală. În joc sunt aproape 127.000 de voturi deja exprimate.

ADVERTISEMENT

Judecătorul districtual Andrew Hanen a respins acțiunea după o audiere de urgență, luni, la o zi după ce Curtea Supremă din Texas a respins cererea republicanilor de a anula preventiv voturile. Hanen a ordonat autorităților regiunii Harris să păstreze toate înregistrările legate de acest tip de voatre în caz de continuare a acțiunii în instanță.

Pennsylvania: Pot fi luate în calcul buletinele de vot care ajung prin poștă între ziua alegerilor și sfârșitul zilei de 6 noiembrie?

ADVERTISEMENT

Curtea Supremă din Pennsylvania a decis în septembrie că buletinele de vot prin poștă pot fi luate în calcul dacă data poștei este ziua alegerilor și daca sunt primite de autoritățile electorale până cel târziu pe 7 noiembrie. Hotărârea a fost o victorie pentru avocații dreptului la vot și pentru democrați. Republicanii au solicitat o hotărâre judecătorească de la Curtea Supremă a SUA, care le-a respins cererea săptămâna trecută și apoi a refuzat accelerarea procesului.

Dar există semne că disputa ar putea să nu se fi încheiat. O petiție pentru revizuirea completă a cazului este în curs de soluționare în fața Curții Supreme, iar județelor din Pennsylvania li s-a spus să separe buletinele de vot primite după ora 20:00, pe 3 noiembrie, în caz de litigii suplimentare.

Carolina de Nord: Pot fi numărate buletinele de vot care ajung prin poștă între ziua alegerilor și sfârșitul zilei de 12 noiembrie?

De luni de zile, republicanii au încercat să anuleze termenul prelungit pentru buletinele de vot prin poștă din Carolina de Nord. Însă au avut puțin noroc în instanțele federale sau de stat.

Minnesota: Pot fi numărate buletinele de vot care ajung prin poștă între ziua alegerilor și sfârșitul zilei de 10 noiembrie?

Un decret susținut de instanță a prelungit termenul de votare prin poștă în Minnesota la sfârșitul verii, atrăgând o acțiune legală din partea republicanilor.

Instanța a ordonat oficialilor electorali din Minnesota să separe buletinele de vot predate manual după ora 15:00 sau care au sosit prin poștă după ora 20:00 în ziua alegerilor, în cazul în care acestea sunt invalidate de o altă instanță.

Nevada: Comitatul Clark trebuie să furnizeze semnătura fiecărui alegător înregistrat la campania Trump? Va fi obligată regiunea să-și schimbe procedurile de numărare a buletinelor de vot?

Nevada a ales să trimită buletinele de vot votanților în toamnă din cauza pandemiei, atrăgând o acțiune legală din partea echipei de campanie a lui Trump, care a fost ulterior respinsă în instanța federală.

Dar luna trecută, echipa de campanie a depus două noi acțiuni în comitatul Clark, o fortăreață democratică care include Las Vegas. Una a solicitat modificări ale procedurilor regionale pentru gestionarea buletinelor de vot prin poștă, iar cealaltă a căutat imagini cu semnăturile alegătorilor, un posibil preludiu pentru contestarea voturilor de poștă în mod individual.

Judecătorii de stat au respins cererile republicanilor în ambele procese, luni.

ADVERTISEMENT