News

Alegerile locale, falsificate dinaintea zilei scrutinului. Noutatea fundamentală a ordonanței traseismului

Ordonanța de urgență prin care alegerile locale sunt comasate cu europarlamentarele duce la un nou nivel traseismul politic din România.
04.03.2024 | 09:08
Alegerile locale falsificate dinaintea zilei scrutinului Noutatea fundamentala a ordonantei traseismului
Alegerile locale, transformate într-o simplă formalitate prin decizia liderilor coaliției/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Apariția proiectului de ordonanță prin care sunt comasate alegerile locale și cele europarlamentare era previzibilă ținând seama de decizia politică luată la nivelul coaliției PSD, actul normativ depășește cu mult limitele anunțate anterior, nu doar prin faptul că autorizează traseismul politic al aleșilor locali în perioada preelectorală, ci creează premisele unei adevărate falsificări a rezultatelor scrutinului.

Traseism stimulat prin OUG la alegerile locale

În momentul de față, Codul Administrativ prevede, la articolele 160 și 193, că primarii și președinții, respectiv vicepreședinții consiliilor județene își pierd de dreptul mandatul dacă au demisionat din partidul pe a cărui listă a fost ales. Pierderea mandatului se aplică doar în caz de demisie, nu și de excludere.

ADVERTISEMENT

Ordonanța de comasare include la final, într-o formă care la prima vedere pare inofensivă, un articol care suspendă pentru o perioadă sancțiunea pierderii mandatului pentru aleșii locali care pleacă din partidele cu ajutorul cărora și-au obținut funcțiile.

Art. 33. – (1) În anul 2024, încetarea de drept a mandatului primarului în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024.

ADVERTISEMENT

(2) În anul 2024, încetarea de drept a mandatului președintelui consiliului județean în condițiile art. 193 alin. (2) raportat la dispozițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către președintele consiliului județean ales în anul 2024.

Asta înseamnă că primarii în funcție își vor putea schimba partidul timp de două luni înainte de data la care se vor desfășura alegerile locale, fără să mai riște sancțiunea pierderii mandatului. La precedentele alegeri, primarii care candidau pentru un nou mandat din partea altui partid trebuiau să recurgă la un subterfugiu cumva penibil. Ei își anunțau trecerea la noul partid, dar fără să demisioneze formal din cel vechi. Dacă foștii colegi de partid îi făceau favoarea de a-l exclude, putea să devină membru oficial al noului partid fără să piardă mandatul.

ADVERTISEMENT

Dacă nu era exclus, amâna demisia cât mai mult până în momentul în care trebuia să-și înscrie oficial candidatura la biroul electoral, ceea ce însemna că i se scurta mandatul cu câteva luni, ceea ce nu însemna un inconvenient prea mare întrucât se putea concentra pe campania electorală fără să-și mai bată capul cu probleme administrative. Prin ordonanța prin care alegerile locale au fost comasate cu europarlamentarele din 9 iunie, nici măcar această minimă sancțiune nu va mai exista.

Primari aleși cu un partid și instalați de un altul

Cu mult mai gravă este prelungirea acestei perioadă de codoșlâc politicpână la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024”. Cum din cauza comasării, noii primari își vor prelua mandatele abia la începutul lunii octombrie, asta înseamnă că partidele vor avea la dispoziție încă aproape patru luni să racoleze primarii nou aleși.

ADVERTISEMENT

Să presupunem situația în care o localitate are un primar de la PNL care vrea să candideze pentru un nou mandat. Din varii motive, decide să cedeze ademenirilor din partea PSD și trece la social-democrați înainte de alegerile locale. Prin această ordonanță, nu-și va pierde mandatul. Însă dacă la scrutin alegătorii decid să aleagă un alt primar, din partea AUR sau USR, de exemplu, acest lucru nu este neapărat o catastrofă întrucât atât PNL cât și PSD vor avea la dispoziție patru luni să-l seducă pe noul primar. Voința electoratului este redusă practic la insignifianță.

În esență, ordonanța prin care alegerile locale sunt comasate cu europarlamentarele va face ca proxeneții să rămână aceeași, chiar dacă prostituatele se mai schimbă. În schimb, păcăliți vor fi alegătorii care se vor trezi că au votat un candidat susținut de partidul X, iar în ziua în care respectivul își pune de-a lungul pieptului eșarfa tricoloră, va fi primar din partea partidului Y.

Deși au mai fost perioade de „dezlegare la traseism” pentru primari în 2006 și 2014, niciodată intervalul de timp în care a fost permis desfrâul politic nu a fost atât de lung. Mai mult, niciodată dezlegarea nu a fost dată imediat după alegeri. Însă prin proiectul pus în dezbatere publică de către Ministerul de Interne este oficializat fără jenă un mecanism prin care alegătorilor li se spune că nu contează ce votează pentru că rezultatele vor favoriza tot pe cine trebuie.

ADVERTISEMENT