News

Alegerile prezidențiale ar putea fi comasate cu alegerile locale. Care este procedura și ce implicații politice ar putea exista

Parlamentarii UDMR au inițiat un proiect de lege care ar permite comasarea scrutinului prezidențial cu alegerile locale, ambele putând avea loc în septembrie.
13.12.2023 | 10:57
Alegerile prezidentiale ar putea fi comasate cu alegerile locale Care este procedura si ce implicatii politice ar putea exista
Cseke Attila și Csoma Botond au inițiat un proiect ce ar permite comasarea alegerilor prezidențiale cu alegerile locale/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anul 2024 va aduce patru rânduri de alegeri în România, cu posibilitatea foarte probabilă a unui al cincilea, anume turul II al prezidențialelor, pe lângă europarlamentare, locale, parlamentare și primul tur de la alegerile prezidențiale. Discuțiile privind comasarea a măcar două alegeri nu au dus la niciun rezultat concret, însă UDMR a lansat un scenariu care părea cel mai improbabil, anume comasarea primului tur al alegerilor prezidențiale cu alegerile locale.

Drumul de la urne la Cotroceni, parcurs în trei luni

Liderii grupurilor parlamentare ale UDMR, senatorul Cseke Attila și deputatul Csoma Botond, au inițiat un proiect de lege, cu susținerea celorlalți parlamentari ai Uniunii, prin care se stabilește un grafic mult mai larg privind alegerea președintelui României, astfel încât alegerile prezidențiale s-ar putea desfășura concomitent cu alegerile locale.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, legea prevede că președintele României este ales în luna premergătoare lunii în care expiră mandatul președintelui în funcție. Asta a făcut ca până acum, șefii statului să fie aleși în noiembrie pentru ca instalarea în funcție să aibă loc în luna decembrie. Însă UDMR propune ca alegerile să preceadă cu până la trei luni instalarea în funcție.

Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre”, este modificarea pe care Uniunea vrea să o introducă în Legea 370/2004 privind alegerea președintelui României.

ADVERTISEMENT

Acest termen mai larg acordă posibilitatea pregătirii mai aplicate a preluării mandatului de către președintele nou ales. Propunerea legislativă ia în considerare și unele modele existente la nivel internațional, asemănătoare cu propunerea formulată”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege, ei invocând exemplul Statelor Unite unde alegerile prezidențiale au loc în prima zi de marți a lunii noiembrie, dar noul președinte își preia locul la Casa Albă pe data de 20 ianuarie a anului următor.

Dacă proiectul va fi adoptat și pus în aplicare în 2024, consecințele politice vor fi importante. Potrivit Constituției, mandatul președintelui României este de patru ani și nu poate fi scurtat. Cum președintele Iohannis a fost investit în funcție pe 21 decembrie 2014 și apoi reconfirmat pe 21 decembrie 2019, în urma unor alegeri care au avut loc în lunile noiembrie ale celor doi ani rezultă că și viitorul șef al statului nu va putea să-și preia funcția mai devreme de 21 decembrie 2024.

ADVERTISEMENT

Însă posibilitatea ca alegerile propriu-zise să se desfășoare cu până la 90 de zile mai devreme va da temeiul legal ca primul tur al scrutinului prezidențial să poată avea loc încă din ultima decadă a lunii septembrie. Tot atunci expiră mandatele aleșilor locali întrucât alegerile locale, din 2020, au fost amânate cu trei luni din cauza epidemiei de Covid-19, astfel că, în loc de luna iunie, au avut loc pe 27 septembrie.

Alegerile locale, organizate concomitent cu prezidențialele

Cum la data veche a alegerilor locale din luna iunie nu se poate reveni întrucât nici mandatele primarilor nu pot fi scurtate sub 4 ani, rezultă că alegerile locale și cele prezidențiale, cel puțin primul tur al acestora din urmă, ar putea avea loc concomitent.

ADVERTISEMENT

Efectele vor fi însă mult mai mari decât o simplă economisire a unor bani alocați pentru organizarea la date diferite a celor două tipuri de alegeri. Dacă în președintele ar fi ales în a doua jumătate a lunii septembrie sau prima jumătate a lui octombrie, asta înseamnă că la data desfășurării alegerilor parlamentare, de la sfârșit de noiembrie, început de decembrie, se va ști numele noului președinte.

Astfel că partidul care l-a susținut pe noul președinte va intra cu un avantaj cert în scrutinul pentru alegerea noilor deputați și senatori. În primul rând, electoratul va fi mai puțin înclinat să voteze alte partide decât cel prezidențial pentru a evita situația în care președintele și premierul sunt de culori politice diferite, existând riscul unor dispute între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, cum au mai existat în ultimele decenii.

În al doilea rând, este un fenomen sociologic cunoscut acela că partidele sau candidații care tocmai au câștigat alegeri beneficiază de un nivel mai mare al încrederii populației astfel că popularitatea în creștere a președintelui ales se va răsfrânge și asupra partidului care l-a susținut, în paralel cu demoralizarea electoratului partidelor ai căror candidați au pierdut cursa pentru Cotroceni.

Astfel că modificarea propusă de UDMR ar putea face ca președintele ales în 2024 să beneficieze și de o largă majoritate parlamentară care să-i fie favorabilă. Proiectul Uniunii nu vorbește explicit nici în expunerea de motive de comasare, dar creează totuși fundamentul legal ca localele și prezidențialele să se desfășoare la aceeași dată.

Până acum PNL a încercat, fără succes, să-și convingă partenerii de guvernare de la PSD să accepte o comasare a localelor cu parlamentarele. Soluția era discutabilă din punct de vedere juridic întrucât ar fi însemnat că fie urma să fie scurtat mandatul actualilor parlamentari, ceea ce contravine Constituției, fie să-l prelungească pe al aleșilor locali, în absența unui temei solid, cum a fost cel al epidemiei de Covid-19 în 2020.

Pe de altă parte, niciun partid politic nu și-a asumat ferm o soluție care ar părea logică și care a fost aplicată în perioada în care mandatul președintelui României era de patru ani, anume organizarea alegerilor parlamentare concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Ultima dată când acest lucru a avut loc a fost în toamna anului 2004, dar cum mandatul prezidențial a fost prelungit la 5 ani, cele două tipuri de scrutin au loc în același an doar odată la 20 de ani, adică exact în 2024.

ADVERTISEMENT
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie...
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală : „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
“Călin Georgescu mi-a creat senzația de pește-balon!”, “E un personaj așa caragialian!”. Doi...
“Călin Georgescu mi-a creat senzația de pește-balon!”, “E un personaj așa caragialian!”. Doi istorici îi fac politicianului portretul
Ce mesaje a primit partenera lui Mihai Găinușă, după Asia Express: ”Nu credeam...
Ce mesaje a primit partenera lui Mihai Găinușă, după Asia Express: ”Nu credeam că lumea e așa de rea”. Oana Paraschiv, dezvăluiri despre plecarea din radio. Exclusiv
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de...
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
La zece ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, Dana Nicolaescu a fost...
La zece ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, Dana Nicolaescu a fost surprinsă la vila de lux primită moștenire, însă nu singură, ci alături de actualul soț. Imaginile au stârnit multe reacții, unii au fost surprinși să vadă cine e bărbatul
Cătălin Scărlătescu compară MasterChef cu o revoluție: “E primul megashow, ne-am întors să-l...
Cătălin Scărlătescu compară MasterChef cu o revoluție: “E primul megashow, ne-am întors să-l resuscităm”. A plecat de unul singur în Deltă. Exclusiv
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși...
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși avea ordin de protecție. Un avocat tranșează situația: „E și culpa ei”
„În acest sistem în care există corupţie mică, medie şi mare toată lumea...
„În acest sistem în care există corupţie mică, medie şi mare toată lumea se simte bine de dinainte de 1989!”. Marile probleme ale României, depistate de istoricul Alina Pavelescu
„Țara care şi-a achitat datoria la FMI, dar a plătit în continuare, fiindcă...
„Țara care şi-a achitat datoria la FMI, dar a plătit în continuare, fiindcă nu avea o arhivă care să ţină evidenţa”. Cazul ireal dezvăluit de o directoare de la Arhivele Naţionale
Spațiul Schengen. Ce se va întâmpla, de fapt, la granițe. Toți românii trebuie...
Spațiul Schengen. Ce se va întâmpla, de fapt, la granițe. Toți românii trebuie să știe asta
După Gabriel Cotabiță, ne-a părăsit un alt NUME URIAȘ! DOLIU în toată România
După Gabriel Cotabiță, ne-a părăsit un alt NUME URIAȘ! DOLIU în toată România
Guvernul reinventează proiectul laserului de mare putere de la Măgurele! Cum arată noile...
Guvernul reinventează proiectul laserului de mare putere de la Măgurele! Cum arată noile cifre
AVERTISMENT privind RĂZBOIUL cu RUSIA! SE ÎNTÂMPLĂ ÎN 4-5 ANI!
AVERTISMENT privind RĂZBOIUL cu RUSIA! SE ÎNTÂMPLĂ ÎN 4-5 ANI!
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din...
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din relația lor
Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu,...
Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, eroul din ’89 pe care fostul milițian l-a bătut crunt la Mineriadă
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O...
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O să-ți iasă un preparat adorat de toată lumea