News

PSD și PNL, lămuriri privind comasarea alegerilor din 2024: ”Avem argumente să le aducem împreună”

Reprezentanții PSD și PNL vin cu noi lămuriri legate de comasarea alegerilor din 2024. Aceștia admit că subiectul rămâne unul deschis.
12.09.2023 | 20:46
PSD si PNL lamuriri privind comasarea alegerilor din 2024 Avem argumente sa le aducem impreuna
Comasarea alegerilor din 2024, subiect pe masa discuțiilor între PSD și PNL. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cele două formațiuni care alcătuiesc Guvernul, PSD și PNL, aduc din nou în discuție tema legată de comasarea alegerilor din 2024. Liberalii admit că posibilitatea unei comasări ale primului tur al alegerilor prezidențiale și cele parlamentare este una reală.

Comasarea alegerilor din 2024, subiect pe masa discuțiilor între PSD și PNL

Politicienii aflați la putere declară că subiectul comasării alegerilor din 2024 nu este unul închis. Se întâmplă asta cu atât mai mult cu cât tema unei construcții politice PSD – PNL este deschisă.

ADVERTISEMENT

Lucian Romașcanu și Ionuț Stroe, purtătorii de cuvânt ai PSD și PNL, spun, momentan, că discuția privind comasarea unor alegeri de anul viitor reprezintă un subiect prematur.

Reprezentantul liberalilor este optimist că acest lucru e unul realizabil. Ionuț Stroe spune că posibilitatea unei comasări ale primului tur al alegerilor prezidențiale și cele parlamentare este foarte posibilă.

ADVERTISEMENT

De voie sau de nevoie trebuie să purtăm această discuție, pentru un anumit gen de alegeri este tardiv. Dar apropo de posibilitatea de a încerca să organizezi în comun primul tur al alegerilor prezidențiale și al alegerilor parlamentare este una reală.

Nu este pentru prima oară când am face un asemenea exercițiu electoral. Înțeleg din termenii constituționali că diferența dintre tururi este undeva la o săptămână și jumătate, așa că nu vad niciun fel de motiv pentru care le-am ține separate. Avem argumente să le aducem împreună”, a precizat liberalul, pentru Adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

Liberalul a mai explicat că o comasare a alegerilor în 2024 ar putea să se aplice doar anumitor alegeri, nu tuturor. ”Nu aș avansa niciun fel de scenariu, m-am gândit la cel mai la îndemână scenariu. E nenatural să organizezi trei cicluri electorale în decurs de 3 săptămâni. Cred că mult mai eficient ar fi, e doar o opinie personală, încă putem la un anumit tip de alegeri”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PNL.

Social-democrații, mai ponderați privind comasarea alegerilor

Omologul lui Stroe de la PSD spune că discuția privind comasarea unor alegeri este prematură. Lucian Romașcanu a punctat că formațiunea pe care o reprezintă nu dorește comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

ADVERTISEMENT

Depinde foarte mult de analiza privind legalitatea unui asemenea demers. Există și plusuri și minusuri pentru o asemenea decizie. Dar, cel mai important pe orice decizie s-ar putea discuta despre obținut un aviz de legalitate și de constituționalitate pentru a nu avea probleme.

Deocamdată nu este cazul. Din partea PSD punctul de vedere a fost negativ, cel puțin pe comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Am observat o insistență din partea PNL”, a declarat social democratul pentru sursa citată.

Tot marți, într-o ieșire publică, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a spus că subiectul comasării alegerilor nu este unul închis. Nu atâta timp cât şi tema unei construcții politice PSD-PNL este deschisă.

Dacă există deschis subiectul unor construcții politice, atunci fiecare dintre aceste variante de lucru rămâne deschisă”, a afirmat Ciucă, întrebat dacă este închis în coaliție subiectul comasării alegerilor.

ADVERTISEMENT