News

Alegerile prezidenţiale din Rusia vor dura, în premieră, trei zile. Vladimir Putin a anunţat că va candida în martie pentru un nou mandat

Vladimir Putin şi-a anunţat oficial intenţia de a candida pentru un al cincilea mandat prezidenţial, la alegerile din martie 2024.
08.12.2023 | 16:25
Alegerile prezidentiale din Rusia vor dura in premiera trei zile Vladimir Putin a anuntat ca va candida in martie pentru un nou mandat
Vladimir Putin va candida în martie pentru un nou mandat Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse a adoptat vineri o rezoluție conform căreia votul la alegerile prezidențiale din Rusia, din martie 2024, va dura trei zile – 15, 16 și 17 martie.

Vladimir Putin, în faţa celui de-al cincilea mandat prezidenţial

“Este o premieră care va deveni tradiţie votul de trei zile la alegerile prezidenţiale”, a declarat preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova. Din cauza situaţiei dificile din regiunile Briansk, Kursk și Belgorod, Crimeea și Sevastopol, şi din cauza apropierii lor de zona Districtului Militar de Nord-Est, aici votul se va desfăşura cu urna mobilă, din uşă uşă.

ADVERTISEMENT

Anunţul a venit în ziua în care Vladimir Putin şi-a declarat intenţia de a candida pentru un nou mandat de şef al statului. Putin și-a anunțat planurile după o ceremonie la Kremlin dedicată Zilei Eroilor Patriei.

“În anumite momente am avut gânduri diferite cu privire la această problemă. Dar acum înțeleg că în momentul de faţă este imposibil să fac altfel. Așa că voi candida pentru funcția de președinte al Rusiei”, a spus Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor că declarația lui Putin a fost făcută “absolut spontan”, nefiind nimic pregătit dinainte. “I s-a pus o întrebare și a răspuns”, a afirmat acesta.

Potrivit lui Peskov, este prea devreme pentru a vorbi oficial despre începutul campaniei electorale. “De facto, probabil că da. De jure, el nu a fost încă înregistrat ca candidat”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT

Puterile actuale ale lui Vladimir Putin ca șef al statului expiră pe data de 7 mai 2024. Un nou mandat ar urma să-l menţină la putere până în anul 2030, adică până la vârsta de 78 de ani.

Vladimir Putin a fost ales în funcția de președinte al Rusiei de patru ori – în 2000, 2004, 2012 și 2018. După adoptarea unor amendamente la Constituție, el a primit dreptul de a candida şi la alegerile prezidențiale din 2024.

ADVERTISEMENT

Săptămâna viitoare, pe 14 decembrie, Vladimir Putin va susţine marea sa conferinţă de presă în care va prezenta bilanţul anului care se încheie, ocazie cu care a fost lansată deja o linie directă, prin intermediul căreia cetăţenii îi pot adresa întrebări. Preşedintele va alege personal la care întrebări să răspundă. Linia pentru programul “Rezultatele anului cu Vladimir Putin” a fost deschisă pe 1 decembrie. Orice rezident al Rusiei, dar şi de oriunde din lume îi poate adresa lui Putin întrebări apelând la numărul gratuit 8-800-000-40-40 , trimițând un SMS la 0-40-40 sau lăsând un mesaj pe site-ul Moscow-Putin.ru.

ADVERTISEMENT