Gruparea teroristă palestiniană Hamas a eliberat duminică după-amiază, 26 noiembrie, un cetățean cu dublă cetățenie israeliană și rusă luat ostatic din Gaza, potrivit unui anunț al grupării, fapt confirmat și de către agenția de presă rusă TASS.
Hamas urma să îi elibereze pe ostaticii cu cetățenie rusă în urma intervenției și la cererea președintelui rus Vladimir Putin, scrie publicația israeliană Jerusalem Post. Hamas nu a precizat când și cum anume îl va elibera pe ostaticul rus, însă TASS citează agenția Hamas, care a declarat că ostaticul a fost deja predat Crucii Roșii.
“Ca răspuns la eforturile președintelui rus Vladimir Putin și în semn de apreciere a poziției rusești de susținere a cauzei palestiniene, Mișcarea de Rezistență Islamică Hamas l-a eliberat pe unul dintre deținuții de cetățenie rusă”, se arată într-un comunicat al Hamas, transmis duminică după-amiază.
Acest ultim gest vine în contextul în care multe voci au vorbit de influența Rusiei asupra organizației teroriste Hamas, și de faptul că Rusia chiar a încurajat atacul terorist din 7 octombrie. Totuși, în ciuda numeroaselor acuzații în acest sens, nu există dovezi clare privind o implicare directă a Moscovei în acest atac.
Președintele rus Vladimir Putin a așteptat trei zile înainte de a comenta masacrul israelienilor de către Hamas, care a avut loc chiar în ziua în care a împlinit 71 de ani. Când a făcut-o, a dat vina pe Statele Unite, nu pe Hamas.
“Cred că mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al politicii eșuate în Orientul Mijlociu a Statelor Unite, care au încercat să monopolizeze procesul de reglementare”, i-a spus Putin premierului irakian.
Au mai trecut șase zile până când Putin a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a-și prezenta condoleanțele pentru uciderea a aproximativ 1.200 de israelieni. La zece zile după aceea, Rusia a declarat că o delegație a Hamas se află la Moscova pentru discuții.
Putin, spun experții politici ruși și occidentali, încearcă să se folosească de războiul Israelului împotriva Hamas pentru a intensifica ceea ce el consideră a fi o bătălie existențială cu Occidentul pentru o nouă ordine mondială care ar pune capăt dominației SUA în favoarea unui sistem multilateral care, în opinia sa, se conturează deja.
“Rusia înțelege că SUA și UE au sprijinit pe deplin Israelul, dar SUA și UE sunt acum întruchiparea răului și nu pot avea dreptate în niciun fel”, a scris Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, pe blogul său, explicând nevoia lui Putin de a se diferenția.
“Prin urmare, Rusia nu va fi în aceeași tabără cu SUA și UE. Principalul aliat al Israelului sunt Statele Unite, principalul inamic al Rusiei în acest moment. Iar aliatul lui Hamas este Iranul, un aliat al Rusiei”.
Moscova se bucură de o relație din ce în ce mai apropiată cu Teheranul – care sprijină Hamas și pe care Washingtonul l-a acuzat că a furnizat Moscovei drone pentru Ucraina, care este blocată într-un război de uzură cu Rusia.
Hanna Notte, un expert în politică externă rusă cu sediul la Berlin, a declarat pentru Carnegie Russia Eurasia Center că, în opinia sa, Moscova a renunțat la poziția sa anterioară, mai echilibrată, privind Orientul Mijlociu și a adoptat “o poziție pro-palestiniană destul de evidentă”.
“Făcând toate acestea, Rusia înțelege foarte bine că se aliniază cu grupuri de alegători din Orientul Mijlociu și chiar dincolo de acesta – în Sudul Global, în opiniile lor privind problema palestiniană, unde cauza palestiniană continuă să rezoneze”, a spus ea.
Tocmai aceste circumscripții sunt cele pe care Putin încearcă să le câștige în demersul său pentru o nouă ordine mondială care ar dilua influența SUA. “Cel mai important mod în care Rusia poate beneficia de pe urma acestei crize din Gaza este să puncteze la tribunalul opiniei publice mondiale”, a declarat Notte.
Putin a declarat că “atunci când te uiți la copiii suferinzi și însângerate (din Gaza), îți strângi pumnii și îți vin lacrimi în ochi”.