News

Alegerile prezidențiale din SUA, marcate de inteligența artificială. Dezinformarea, principalul pericol pentru Joe Biden și Donald Trump

Inteligența artificială deține cheile pentru Casa Albă. Dezinformarea amenință echipele lui Trump și lui Biden și alegerile prezidențiale din SUA
03.11.2023 | 13:21
Alegerile prezidentiale din SUA marcate de inteligenta artificiala Dezinformarea principalul pericol pentru Joe Biden si Donald Trump
Echipele de campanie ale lui Trump și lui Biden se folosesc de inteligența artificială dar este o sabie cu două tăișuri / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Între imagini manipulate care înfățișează arestarea lui Donald Trump și videoclipuri false în care Joe Biden anunță o mobilizare generală, cursa pentru Casa Albă din 2024 este amenințată de un val de dezinformare și este văzută ca fiind primul scrutin american marcat de inteligența artificială.

O sabie cu două tăișuri

Militanții din ambele tabere politice, democrați și republicani, se grăbesc să achiziționeze instrumente bazate pe inteligență artificială pe care mulți experți le consideră o sabie cu două tăișuri. Echipele de campanie folosesc tehnologia de ultimă oră pentru a-și spori eficiența în orice domeniu, de la analiza datelor electorale la redactarea e-mailurilor de strângere de fonduri.

ADVERTISEMENT

Dar există instrumente care pot clona vocea unei personalități politice, pot crea videoclipuri false și pot fabrica narațiuni false într-o asemenea măsură încât alegătorilor le poate fi greu să deosebească realul de fals, sau pot distruge încrederea în procesul electoral.

Un videoclip publicat în iunie de echipa guvernatorului republican al Floridei, Ron DeSantis, susținea că îl arată pe fostul președinte Donald Trump îmbrățișându-l pe Anthony Fauci, fostul consilier al Casei Albe pe tema Covid-19. Cu toate acestea, jurnaliștii AFP au reușit să stabilească faptul că videoclipul folosea imagini generate de inteligența artificială.

ADVERTISEMENT

Trump arestat, Biden sună mobilizarea generală

Imaginile generate de inteligența artificială au prezentat, de asemenea, o falsă arestare a lui Donald Trump de către polițiști, în New York. Într-un videoclip la fel de fals, Joe Biden a fost văzut declarând mobilizarea generală pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei.

„Inteligența artificială generativă amenință să amplifice campaniile de dezinformare online”, a scris ONG-ul Freedom House într-un raport recent, avertizând că această tehnologie este deja folosită pentru a defăima reputațiile unor personalități în Statele Unite. Mai mult de 50% dintre americani se așteaptă ca neadevărurile produse de inteligența artificială să aibă un impact asupra alegerilor prezidențiale din 2024, potrivit unui sondaj publicat în septembrie de compania media Axios și Morning Consult, o firmă de cercetare economică.

ADVERTISEMENT

Aproximativ o treime dintre americani au explicat că vor avea mai puțină încredere în rezultate din cauza inteligenței artificiale, potrivit aceluiași sondaj. Într-un mediu politic extrem de polarizat, unii se tem că astfel de sentimente ar putea alimenta nemulțumirea publică față de procesul electoral, ca atunci când susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul la 6 ianuarie 2021 din cauza unor acuzații false potrivit cărora alegerile din 2020 ar fi fost furate de Joe Biden

Vestul Sălbatic

„Cu modele (de inteligență artificială) care sunt ușor și ieftin de utilizat, ne vom confrunta cu un Vest Sălbatic al revendicărilor și contra-revendicărilor electorale, cu o capacitate limitată de a distinge adevărul de fals și cu incertitudini cu privire la influența lor asupra alegerilor”, a declarat expertul Darrell West, de la grupul de reflecție Brookings, scrie La Presse.

ADVERTISEMENT

În același timp, progresele rapide ale inteligenței artificiale fac din aceasta o resursă „revoluționară” pentru înțelegerea alegătorilor și a tendințelor, subliniază specialistul Vance Reavie de la platforma specializată în inteligență artificială Junction AI. Anterior, echipele de campanie depindeau de consultanți extrem de costisitori pentru a elabora strategii și petreceau ore întregi scriind discursuri, dar inteligența artificială face posibilă îndeplinirea acestor sarcini într-o clipă, a explicat el.

Autoritățile se grăbesc să pună în aplicare măsuri de protecție, iar state americane precum Minnesota au adoptat legi care prevăd că falsurile de mare amploare care au ca scop denigrarea candidaților sunt pasibile de urmărire penală.

„Când naiba am spus asta?”

Luni, Joe Biden a semnat un ordin executiv pentru a reglementa utilizarea inteligenței artificiale. „Deepfake-urile folosesc materiale audio și video generate de IA pentru a defăima reputații (…) pentru a răspândi știri false și a comite escrocherii”, a declarat președintele american. Democratul în vârstă de 80 de ani a menționat că a văzut un videoclip cu el însuși creat de la zero cu ajutorul inteligenței artificiale. „M-am întrebat: Când naiba am spus asta?”, a spus el.

Timp de două zile, Marea Britanie a găzduit, săptămâna aceasta, primul summit global privind riscurile inteligenței artificiale. Miercuri, UE și cele 30 de țări participante – printre care Statele Unite și China – au semnat o declarație pentru dezvoltarea „sigură” a inteligenței artificiale.

În privința riscurilor pe care această tehnologie o reprezintă pentru societate, au fost numite: dezinformarea, manipularea, distrugerea locurilor de muncă, discriminarea, atingerea vieții private și a datelor cu caracter personal, furtul de proprietate intelectuală. În cadrul summit-ului secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut joi apel la un răspuns „unitar, durabil și global” la pericolele inteligenței artificiale.

De la smartphone-uri la mașini, inteligența artificială este deja prezentă în multe aspecte ale vieții noastre. În ultimii ani, progresul său s-a accelerat odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale generative, capabilă să producă texte, sunete și imagini în câteva secunde. Potențialul său generează speranțe uriașe: ar putea revoluționa multe domenii, inclusiv medicina, educația și mediul înconjurător.

Dar dezvoltarea sa neîngrădită ar putea implica și riscuri, cum ar fi încălcarea vieții private, campaniile de dezinformare sau chiar posibilitatea „fabricării de arme chimice sau biologice”, potrivit premierului britanic Rishi Sunak, care a respins însă orice alarmism.

 

ADVERTISEMENT