News

Val nou de COVID-19 în România. Camerele de gardă ale spitalelor sunt pline. Ce simptome apar în debut

România este pe primul loc în Europa la numărul de infectări. Când va fi vârful acestui val, anunțul unui virusolog român.
02.10.2023 | 20:33
Val nou de COVID19 in Romania Camerele de garda ale spitalelor sunt pline Ce simptome apar in debut
Val nou de COVID-19 în România. Foto (descriptiv): Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un nou val de COVID-19 a apărut în România, iar spitalele sunt pline. Tot mai mulți pacienți ajung la unitățile medicale cu simptome specifice răcelii sau gripei, dar în cele mai multe cazuri este vorba de noi infectări cu virusul COVID.

Val nou de COVID-19 în România

Specialiștii atrăgeau atenția încă de la finalul verii cu privire la pericolul reprezentat de COVID-19. Aceștia avertizau că un nou val ar putea apărea odată cu reînceperea școlii și cu revenirea românilor din concedii.

ADVERTISEMENT

Acum, teoriile medicilor specialiști sunt confirmate. O nouă tulpină COVID-19 a apărut, fiind extrem de contagioasă. Potrivit Observator News, camerele de gardă ale spitalelor sunt pline, iar opt din zece români care ajung aici sunt confirmați cu COVID.

Simptomele care apar în debut sunt asemănătoare unei răceli, și anume febră, tuse și dureri musculare. Deși este foarte contagioasă, medicii spun că nu este mai periculoasă decât celelalte variante din categoria „omicron”.

ADVERTISEMENT

România este pe primul loc în Europa la numărul de infectări

De asemenea, un semnal de alarmă a fost tras și de Costel Atanasiu, virusolog român stabilit în SUA. Acesta a anunțat că România se află pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de infectare cu COVID și pe locul trei în lume.

Anunțul acestuia vine după o analiză a datelor instituțiilor de specialitate. „A început un nou val de covid. România este pe primul loc în Europa și pe locul trei în lume la numărul de noi cazuri. Probabil că vârful valului va fi undeva prin noiembrie. Varianta actuală este foarte contagioasă, dar nu mai periculoasă decât celelalte din categoria “omicron”.

ADVERTISEMENT

Probabilitatea de a face o formă gravă este redusă având în vedere că majoritatea populației este trecută prin boală sau este vaccinată”, a scris Costel Atanasiu pe Facebook.

Virusologul spune că cei care sunt vaccinați și au trecut și prin boală sunt cei mai protejați. Cei mai vulnerabili sunt cei în vârstă, persoanele nevaccinate și cei care suferă de diverse afecțiuni. Atanasiu recomandă purtarea măștilor în spațiile închise.

ADVERTISEMENT

„În ciuda a ceea ce spun unii medici faimoși la televizor, recomand purtarea măștii în spațiile închise. Majoritatea articolelelor științifice care au apărut în timpul pandemiei arată clar că purtarea măștii a fost factorul cel mai important care a dus la scăderea posibilității de îmbolnăvire și transmitere a virusului”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT