News

Lista scurtă a lui Donald Trump pentru postul de vicepreşedinte al SUA. Dintre cine va alege acesta, dacă va reveni la Casa Albă

Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc pe 7 noiembrie, iar americanii sunt așteptați să aleagă din nou între fostul președinte Donald Trump și actualul președinte Joe Biden.
22.02.2024 | 12:38
Lista scurta a lui Donald Trump pentru postul de vicepresedinte al SUA Dintre cine va alege acesta daca va reveni la Casa Alba
Donald Trump își face echipa pentru revenirea la Casa Albă Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Candidatul la nominalizarea prezidențială a Partidului Republican, Donald Trump, a dezvăluit numele celor care ar putea candida la funcția de vicepreședinte al SUA, dacă va câștiga alegerile programate în luna noiembrie.

Şase candidaţi pe lista scurtă a lui Donald Trump

Printre candidați se numără şi foștii săi adversari la nominalizarea republicană, omul de afaceri Vivek Ramaswamy și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.

ADVERTISEMENT

Într-o emisiune la Fox News în care l-a avut invitat pe Trump, gazda Laura Ingraham i-a spus la un moment dat fostului preşedinte. “Îi aveți pe lista dumneavoastră pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, pe senatorul Tim Scott, din Carolina de Sud, pe antreprenorul Vivek Ramaswamy, pe guvernatorul din Dakota de Sud, Kristi Noem, pe congresmanul Byron Donalds din Florida și pe fosta congresmană Tulsi Gabbard, din Hawaii”.

Donald Trump i-a confirmat pe cei amintiţi, adăugând: “Sincer, toți acești oameni sunt buni. Toți sunt foarte buni, toți sunt puternici”.

ADVERTISEMENT

Tim Scott, şi el un fost concurent pentru nominalizarea republicană, este unul dintre cei mai importanți republicani de culoare din SUA. S-a prezentat ca un conservator optimist, dar campania sa nu a reușit să-i atragă alegători. În noiembrie 2023, după trei runde de dezbateri slabe, el şi-a anunţat ieșirea din cursă. Remarcile sale la un miting de campanie a lui Trump, înaintea primarelor din New Hampshire, au fost cele care i-au pus numele lista potenţialilor vicepreședinţi. „Avem nevoie de Donald Trump”, le-a spus acesta alegătorilor. În aparițiile mai recente pe care le-au avut împreună, Donald Trump l-a lăudat pe parlamentarul din Carolina de Sud spunând că „pledează mult mai bine pentru mine decât a făcut-o pentru el însuși”.

În ceea ce o priveşte pe Kristi Noem, aceasta a renunțat la facultate pentru a conduce ferma familiei, iar în 2018 a fost aleasă prima femeie guvernator al statului Dakota de Sud. Poziția a ajutat-o să se impună în cercurile conservatoare, mai ales când a încălcat protocoalele de purtare a măştii și alte restricții din timpul pandemiei. Zvonurile despre o relație extraconjugală de lungă durată cu fostul director de campanie a lui Trump, Corey Lewandowski, au amenințat să-i spulbere ambițiile, dar Kristi Noem a păstrat o relaţie foarte bună cu Donald Trump.

ADVERTISEMENT

Tulsi Gabbard ar putea face trecerea de la democraţi la republicani

Vivek Ramaswamy (38 ani), un antreprenor în domeniul biotehnologiei, fără experiență politică, i-a impresionat pe fanii lui Trump în timpul candidaturii pentru nominalizare cu retorica sa sigură şi agenda politică îndrăzneață. De asemenea, a devenit principalul apărător al rivalului său la nominalizare, Donald Trump, numindu-l „cel mai bun președinte al secolului 21” și promițând că îl va grația dacă va fi condamnat în vreunul din procesele sale penale viitoare.

Byron Donalds (45 ani) este o altă față proaspătă pe scena politică, una care a contribuit la ridicarea profilului conservatorismului de culoare. Născut la New York şi crescut doar de mamă, Byron Donalds a lucrat în domeniul bancar, asigurări și finanțe înainte de a intra în politica locală, în Florida, în 2012. După patru ani în Camera Reprezentanților din Florida, el a servit din 2020 în Camera Reprezentanţilor SUA, reprezentând flancul de dreapta al partidului său de la Washington. Întrebat în noiembrie dacă va accepta rolul de vicepreședinte într-un al doilea mandat al lui Trump, congresmanul a spus: „Vreau, cine nu ar face asta?”.

ADVERTISEMENT

Primul membru hindus al Congresului SUA, fosta congresmană de Hawaii, Tulsi Gabbard, a fost veteran al războiului din Irak și rezervist al armatei americane, a servit ca vicepreședinte al Comitetului Național Democrat – înainte de a demisiona pentru a susține campania prezidențială din 2016 a lui Bernie Sanders. Timpul ei în Congres, din 2013 până în 2021, a fost marcat de critici frecvente la adresa administrației Obama și intervenționismul militar al SUA, inclusiv de o decizie controversată de a se întâlni cu liderul sirian Bashar al-Assad.

Ea a candidat la primarele prezidențiale democrate din 2020, cel mai important moment al ei fiind o critică acerbă adusă Kamalei Harris – acum vicepreședinte – asupra trecutului ei de procuror în California. Washington Post a scris la începutul acestei luni că Trump a vorbit cu Tulsi Gabbard – o critică deschisă a ajutorului acordat Ucrainei – despre politica externă și gestionarea resurselor umane şi militare ale Pentagonului.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite sunt programate pentru 7 noiembrie, iar americanii sunt așteptați să aleagă din nou între fostul președinte Donald Trump și actualul președinte Joseph Biden. Sondajele de opinie arată că Trump are în prezent un uşor avans în preferinţele electoralui, în faţa rivalului său democrat.

ADVERTISEMENT
Tags: