News

Ron DeSantis îi netezește lui Trump calea până la ușa lui Biden. De ce alegătorii republicani nu vor pe nimeni altcineva

Favorit în sondaje, Donald Trump mai are un ultim obstacol să câștige nominalizarea republicană. Retragerea guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, îi facilitează drumul miliardarului în cursa pentru Casa Albă
22.01.2024 | 14:05
Ron DeSantis ii netezeste lui Trump calea pana la usa lui Biden De ce alegatorii republicani nu vor pe nimeni altcineva
Nominalizarea republicană a fost o pălărie prea mare pentru guvernatorul Floridei, Ron DeSantis / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a anunțat duminică că se retrage din cursa pentru nominalizarea republicană, declarând că îl va susține pe Donald Trump. Retragerea sa deschide calea unui duel între fostul președinte, favorit în sondaje, și fosta ambasadoare la ONU, Nikki Haley, pentru a-l înfrunta pe Joe Biden în alegerile prezidențiale americane din noiembrie. Retragerea lui Ron DeSantis nu va bulversa însă pronosticul alegerilor primare republicane, care este de 66% în favoarea lui Donald Trump. Obiectivul fostului președinte este de a se mișca rapid în timp ce ceasul juridic ticăie: în martie vor fi deschise două noi procese penale împotriva sa, inclusiv unul pentru încercările sale de a inversa rezultatul alegerilor din 2020.

„Nu avem o cale clară spre victorie”

Primarele republicane îi vor pune față în față așadar pe Donald Trump și Nikki Haley. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a anunțat duminică, 21 ianuarie, că se retrage din cursa pentru nominalizarea republicană și că îl va susține pe Donald Trump pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

ADVERTISEMENT

„Îmi suspend astăzi campania”, a declarat el într-o înregistrare video publicată pe X (fostul Twitter). „Este clar pentru mine că majoritatea alegătorilor republicani din alegerile primare vor să-i mai dea o șansă lui Donald Trump”, a adăugt el. Echipa de campanie a lui Donald Trump s-a declarat „onorată” de sprijinul lui Ron DeSantis și a făcut un apel către toți republicanii să se „unească” în spatele fostului președinte.

În urmă cu câteva luni, Ron DeSantis era indicat ca fiind principalul contracandidat al fostului președinte american, iar sondajele de opinie de la începutul anului 2023 sugerau că acesta va câștiga nominalizarea republicană împotriva lui Donald Trump. De Santis a fost adesea descris anul trecut ca fiind steaua în ascensiune a partidului său, însă a pierdut treptat dinamica politcă.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul Floridei, cunoscut pentru pozițiile dure în ceea ce privește imigrația și avortul, s-a clasat luni pe locul al doilea în adunarea electorală din Iowa, mult în urma lui Donald Trump, cu 21% din voturi față de 51% pentru fostul președinte.

„Trump e mai bun decât Biden”

El își anulase deja toate interviurile televizate în weekend, prefigurându-și decizia. „Nu pot să le cer voluntarilor noștri să își ofere timpul și banii dacă nu avem o cale clară spre victorie”, a justificat el în videoclipul său. „Am avut dezacorduri cu Donald Trump, cum ar fi în privința pandemiei de coronavirus”, dar „Trump este mai bun decât actualul președinte în exercițiu, Joe Biden”, a adăugat Ron DeSantis. Senatorul Tim Scott a anunțat că iese și el din cursă, săptămâna trecută, declarându-și susținerea pentru Donald Trump, scrie France 24.

ADVERTISEMENT

Început bătăios pentru DeSantis

Decizia lui DeSantis de a-și încheia oficial campania va duce imediat la speculații cu privire la viitorul său. DeSantis, în vârstă de 45 de ani, a exclus în repetate rânduri posibilitatea de a fi contracandidatul lui Trump sau al lui Haley și a declarat că ar prefera să se întoarcă în Florida și să își încheie mandatul de guvernator pentru cei doi ani rămași. „Nu cred că este o poziție care să ofere prea multe”, a declarat DeSantis la începutul acestei luni despre postul de vicepreședinte.

După ce a câștigat cursa pentru postul de guvernator din 2018, DeSantis a câștigat notorietate la nivel național pentru modul în care a gestionat pandemia Covid-19, în care s-a opus măștilor, vaccinării și închiderilor. El s-a angajat în bătălii foarte mediatizate privind rasa și identitatea de gen și o ciocnire compania Disney, unul dintre cei mai mari angajatori din Florida, după ce gigantul din domeniul divertismentului a criticat legislația care interzicea predarea orientării sexuale în școli, pe care criticii au numit-o “Don’t Say Gay”.

ADVERTISEMENT

El l-a zdrobit cu aproape 20 de puncte pe democratul Charlie Crist în bătălia pentru realegerea sa din 2022 și a fost văzut de unii republicani și donatori de profil ca fiind succesorul haosului din anii Trump. Un alt avantaj semnificativ a fost faptul că DeSantis a reușit să strângă zeci de milioane de dolari pentru efortul său de realegere, care în cele din urmă au ajuns la un super PAC (comitetul de acțiune politică) înființat pentru a-i ajuta campania prezidențială, scrie Politico.

Pași greșiți în Florida

Dar campania sa a alunecat în confuzie pe fondul unei serii de pași greșiți, inclusiv o decizie de a întârzia intrarea sa în cursă pentru a putea face ca Legislativul din Florida să adopte o serie de texte legislative controversate ale Partidului Republican, pe care DeSantis le-ar putea folosi în campanie. Anunțul său inițial de campanie pe Twitter, numit acum X, a fost un exercițiu plin de erori. Apoi, s-a dovedit că propria campanie cheltuia prea mulți bani prea repede, ceea ce a dus la concedieri și la o remaniere a personalului de top.

Principalul motiv al înfrângerii lui DeSantis a fost însă incapacitatea sa de a convinge majoritatea alegătorilor republicani să-l abandoneze pe Trump, chiar dacă a încercat să se prezinte drept un conservator mai competent, al cărui bilanț în Florida a dovedit că poate „învinge stânga”, așa cum a repetat constant în campania electorală.

De Santis s-a alăturat, de asemenea, guvernatorilor altor state republicane pentru a trimite migranți în orașele democrate din nordul și estul țării. Dar și lipsa de carismă a acestui bărbat cu un fizic îndesat și care mai mereu nu zâmbea a fost criticată în timpul campaniei.

Acuzațiile penale împotriva lui Trump – împreună cu cifrele slabe în sondaje ale președintelui Joe Biden – au dus la o consolidare a sprijinului pentru fostul președinte. El a doborât recorduri de strângere de fonduri în urma inculpării sale și a câștigat sondaj după sondaj. DeSantis a trebuie să-l apere pe Trump, încercând în același timp să îi convingă pe republicani că a devenit o opțiune mai viabilă în alegerile generale.

Înaintea alegerilor din Iowa și New Hampshire, Ron DeSantis a susținut că mass-media și democrații au vrut ca Trump să fie candidatul pentru că astfel alegerile din 2024 se vor concentra pe acuzațiile penale ale lui Trump, pe acuzațiile sale nedovedite de fraudă electorală la ultimele alegeri prezidențiale și pe revoltele din 6 ianuarie. „Să ne concentrăm pe problemele voastre, să ne concentrăm pe eșecurile lui Biden”, a spus el la Iowa.

„Oamenii nu cumpără New Coke, ci Coca-Cola”

Cu toate acestea, Ron DeSantis s-a abătut și de la critici mai directe la adresa lui Trump, spunându-i unui alegător, la începutul lunii ianuarie, că nu vrea să-l „defăimeze” pe fostul președinte, chiar dacă mass-media dorea să facă acest lucru. „Nu am înțeles niciodată abordarea lui Ron”, a declarat fostul guvernator de New Jersey, Chris Christie, care a dus propria campanie de lungă durată pentru a-l învinge pe Trump și a spus că DeSantis nu a oferit alegătorilor un motiv real pentru a-l alege pe el în locul fostului președinte. „Dacă te prezinți drept New Coke, iar Coca-Cola este încă pe rafturi, ei vor cumpăra Coca-Cola, nu New Coke”.

Retragerea lui DeSantis din cursa prezidențială pune, de asemenea, sub semnul întrebării viitorul său politic. În vârstă de 45 de ani, acesta poate îndeplini doar două mandate de guvernator al Floridei. Ultimul său mandat se încheie în ianuarie 2027.

De ce a pierdut guvernatorul Floridei

Au existat probleme cu De Santis însuși – o lipsă de carismă percepută și stângăcia sa față de alegători – precum și cu campania pe care a desfășurat-o. Dar adevăratul motiv al căderii sale a fost pur și simplu omul cu care s-a confruntat, Donald Trump. De Santis nu a putut concura împotriva unei figuri care se bucura de un sprijin atât de neclintit din partea adepților săi, a declarat Matthew Bartlett, un strateg republican din New Hampshire, scrie The Guardian.

„Trump a fost identitatea lor politică, și poate chiar identitatea lor personală, de aproape un deceniu”, a spus Bartlett. Privind retrospectiv la campanie, experții au spus că a fost un ciclu electoral aproape imposibil pentru un relativ nou-venit pe scena națională. De Santis a candidat, în esență, împotriva unui fost președinte, cu un nume recunoscut, cu bani fără limite și o bază de alegători angajați.

În timp ce DeSantis poate că a sperat în privat că problemele juridice ale fostului președinte îl vor ajunge din urmă, el nu l-a criticat niciodată pe Trump pe această temă și, în schimb, a reluat adesea afirmațiile rivalului său că este vizat în mod nedrept. „Se pare că de fiecare dată când Trump a fost pus sub acuzare, susținerea în sondaje creștea”, a declarat Timothy Hagle, profesor de științe politice la Universitatea din Iowa. „Și, într-o anumită măsură, acest lucru nu este surprinzător, deoarece este un fel de raliere în jurul efectului principal”.

Trump nu are rival

Aici pare a fi problema tuturor rivalilor lui Trump, inclusiv din propriul partid. Problema republicanilor constă în faptul că, în afară de o bază pro-Trump extrem de radicalizată, omogenă și unită în jurul fostului președinte, alegătorii republicani sunt divizați. Cei care ar putea fi dispuși să opteze pentru un alt candidat decât el o fac din diverse motive. Și cum unii nu au găsit un candidat alternativ se declară gata să se ralieze în spatele lui Trump.

Provocarea pentru oricare dintre rivalii fostului președinte nu este doar de a aduna un procent suficient de mare de alegători republicani sub acelați drapel, ci și de a se poziționa atât ca moștenitor, cât și ca rival al lui Donald Trump. Acesta din urmă nu a ezitat să atace violent orice adversar care ar putea reprezenta o amenințare serioasă, așa cum a făcut-o în trecut și cu De Santis.

De îndată ce fostul președinte a avut probleme, de exemplu atunci când a fost inculpat pentru prima dată, marea majoritate (70%) a susținătorilor republicani s-au raliat în spatele lui și păreau să subscrie la ideea că orice punere sub acuzare a fost motivată politic. În mod similar, și mai îngrijorător, o majoritate continuă să creadă că alegerile din 2020 le-au fost furate, inclusiv unii dintre cei care recunosc acum că nu există nicio dovadă în acest sens.

Percepția depășește realitatea

Această persistență a suspiciunii ilustrează nu numai că percepția contează mai mult decât realitatea, ci și că există o formă de paranoia simptomatică a unei crize de identitate care își are rădăcinile în anxietatea economică și resentimentele rasiale. Cercetările au documentat pe larg faptul că votanții lui Donald Trump sunt predominant albi, needucați, evanghelici și din clasa de mijloc. Aceste studii concluzionează, de asemenea, că problemele de identitate – legate în principal de rasă, imigrație, religie și gen – mai mult decât economia, au fost în primul rând forțele motrice care au stat la baza alegerii lui Trump în 2016.

Succesul lui Donald Trump se datorează carismei sale și capacității sale de a folosi o strategie emoțională bazată pe frică, resentimente și umilință. Aceasta s-a bazat pe propriul său resentiment față de elitele newyorkeze și apoi față de Barack Obama prin acuzațiile sale complotiste, alegerea unui președinte de culoare contribuind la polarizarea politicii americane în jurul problemei rasiale.

Mesia Americii

Donald Trump a construit în jurul său o narațiune în care este o victimă, chiar un martir, cu care acest electorat se identifică și, în același timp, un supererou hipemasculinizat în care susținătorii săi se pot proiecta, chiar și atunci când victima anunță că va fi călăul celor responsabili de nemulțumirile lor. În ajunul alegerilor din 2016, el a pretins că este vocea „celor uitați”. Înaintea alegerilor din 2024, se prezintă drept „războinicul” și răzbunătorul lor, promițând să fie „răsplata” și „pedeapsa” pentru „cei care au fost nedreptățiți și trădați”.

Într-un astfel de context, este legitimă întrebarea ce s-ar întâmpla dacă Trump ar pierde alegerile primare republicane. Nu este imposibil ca el să respingă atunci rezultatele și să afirme că acestea au fost măsluite. Dacă ar candida ca independent, aproape 30% dintre alegătorii republicani ar fi dispuși să îl urmeze, chiar dacă studiile arată că nu ar avea aproape nicio șansă de a câștiga.

În orice caz, el ar ar arunca în aer Partidul Republican, o posibilitate care nu face decât să-i întărească dominația asupra unui partid deja foarte slăbit, incapabil să se redefinească pe o linie ideologică și intelectuală clară. Dar electoratul lui Donald Trump, pentru care acesta este deasupra tuturor, inclusiv a legii, nu va dispărea în Statele Unite.

Este esențial de înțeles că ascensiunea lui Donald Trump și alegerea sa la președinție nu sunt o întâmplare a istoriei. Diferite forme de „trumpism”, cu rasismul, xenofobia și misoginismul său, au fost forțe motrice în istoria americană încă de la crearea țării.

Nikki Haley, ultimul obstacol pentru nominalizarea fostului președinte

Ieșirea lui DeSantis din cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale deschide calea pentru fosta ambasadoare ONU Nikki Haley ca singura alternativă conservatoare împotriva lui Trump. Trump și Haley se vor confrunta, marți, în cadrul alegerilor primare republicane din New Hampshire. La propriul său eveniment din New Hampshire, duminică, Haley a anunțat decizia retragerii lui Ron DeSantis, în aplauzele susținătorilor săi.

„A făcut o cursă grozavă”, a spus ea. „A fost un guvernator bun și îi dorim succes”, a spus ea. Dar Haley și-a recentrat rapid atenția asupra cursei de marți. „Nu au rămas decât un bărbat și o femeie”, a spus ea, referindu-se la cursa dintre ea și Trump pentru nominalizarea republicană. „Toți bărbații au fost eliminați, cu excepția acestuia, și aceasta depinde de ceea ce vreți”.

DeSantis s-a clasat pe locul al doilea în adunările electorale republicane din Iowa, potrivit rezultatelor Associated Press, obținând 21,2% din voturi, în spatele lui Trump, care a obținut 51,0% din voturi. Haley s-a clasat pe locul al treilea, cu 19,1%. Donald Trump speră să pecetluiască, marți, cursa pentru nominalizarea în alegerile primare republicane în New Hampshire, unde rivala sa Nikki Haley reprezintă ultimul obstacol pentru el, după retragerea guvernatorului Floridei, Ron DeSantis.

Fosta guvernatoare a Carolinei de Sud joacă totul la New Hampshire, considerat ca fiind cea mai bună șansă a sa după un dezamăgitor loc trei în Iowa, unde Donald Trump a câștigat detașat. Nici un candidat nu a eșuat vreodată să obțină nominalizarea republicană după ce a câștigat aceste prime două state.

Trump: „Nu este suficient de inteligentă”

Cu excepția unei performanțe a lui Nikki Haley, calea lui Donald Trump spre nominalizarea oficială pentru a-l înfrunta pe Joe Biden în alegerile prezidențiale ar putea fi astfel complet liberă. Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, și-a intensificat recent atacurile la adresa rivalei sale, pe care a numit-o ambasador la ONU în 2017, dar pe care a exclus-o din listă alături de el în cursa pentru Casa Albă. „O cunosc foarte bine. Ea nu este suficient de dură. Nu este suficient de inteligentă. Și nu a fost suficient de respectată”, le-a spus el susținătorilor săi la un eveniment de campanie din capitala statului, Concord.

În schimb, Nikki Haley și-a atacat adversarul după ce acesta a confundat-o cu un politician democrat în timpul unui discurs. „Pur și simplu nu mai este la același nivel ca în 2016. Cred că puteți vedea o parte din acest declin”, a declarat ea la CBS, adăugând că fostul președinte este un „magnet” care atrăge „haosul”, scrie TV5 Monde. Dar Nikki Haley nu va avea o sarcină ușoară, chiar și ajutată de proporția mare de independenți din New Hampshire – care au voie să voteze la alegerile primare ale celor două partide fără a fi afiliați la ele și care aleg în general candidați moderați.

După ce s-a clasat pe locul al doilea în Iowa, Ron DeSantis, care adoptă o poziție dură în privința imigrației și a avortului, a fost creditat doar cu 6% de sondajele din New Hampshire. Înainte de anunțul retragerii lui De Santis, Nikki Haley era devansată de Donald Trump cu 15 puncte procente în media sondajelor RealClearPolitics și FiveThirtyEight, iar impulsul bun de care s-a bucurat în ultima vreme pare să se fi diminuat.

Dar o performanță neașteptată marți ar putea să o plaseze într-o poziție bună pentru următoarele alegeri de la sfârșitul lunii februarie, în statul său natal, Carolina de Sud, unde este fost guvernator. New Hampshire reprezintă doar 22 din cei 1.215 delegați care vor desemna oficial candidatul republican la Milwaukee, în iulie.

Ceasul juridic ticăie

Dar, în comparație cu statele mai conservatoare, New Hampshire oferă o indicație mai bună a unui posibil succes electoral la nivel național și dă tonul pentru viitoarele alegeri. Printre acestea se numără și „Super Tuesday”, programată pentru 5 martie, unde sunt în joc aproximativ 874 de delegați, care ar putea oferi unui candidat trei sferturi din numărul necesar pentru a obține nominalizarea.

Susținătorii lui Donald Trump consideră că acesta ar trebui să poată obține acest număr cheie o săptămână mai târziu, sau cel târziu în aprilie. Obiectivul fostului președinte este de a se mișca rapid, deoarece ceasul juridic ticăie: în martie vor fi deschise două noi procese penale împotriva sa, inclusiv unul pentru încercările sale de a inversa rezultatul alegerilor din 2020. Donald Trump este de asemenea în așteptarea unei decizii din partea Curții Supreme, în fața căreia a contestat neeligibilitatea sa în statul Colorado și care urmează să înceapă să examineze cazul pe 8 februarie.

ADVERTISEMENT