News

Alertă alimentară: Încă un produs a fost retras din supermaketuri. Cei care l-au cumpărat, avertizați să nu îl consume

Inspectorii ANSVSA au decis să retragă de pe raft un nou produs, de data aceasta fiind vorba de un sortiment de chipsuri.
03.03.2023 | 21:15
Alerta alimentara Inca un produs a fost retras din supermaketuri Cei care lau cumparat avertizati sa nu il consume
Chipsuri care pot cauza cancer în magazine. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Sortimentul respectiv de chipsuri, care a fost retras de pe rafturile magazinelor, depășește valorile normale admise de acrilamidă. Această substanță e foarte periculoasă pentru sănătate.

A fost retras de la raft un nou produs

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis exact care e sortimentul de chipsuri la care se face referire. ”Furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor Eco chipsuri de legume lot (dată de expirare) 15 aprilie 2023 și 22 aprilie 2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei”, este anunțul transmis pe site-ul ANSVSA.

ADVERTISEMENT

Toți cei care au cumpărat acest sortiment de chipsuri sunt sfătuiți să returneze produsele la magazin în perioada 2-23 martie, pentru a primi contravaloarea lor sau să distrugă chipsurile, fără să le consume.

Acrilamida e considerată o substanță cancerigenă și se formează în produsele alimentare care sunt preparate la temperaturi mai ridicate de 120 de grade Celsius. Acrilamida poate fi eliberată în mediu prin utilizarea ei în tratarea apei și prin utilizarea sa în produse de stropire și stabilizare a solului.

ADVERTISEMENT

Alte exemple de agenți cancerigeni chimici includ nitrozaminele și hidrocarburile aromatice policiclice, care se găsesc în fumul de tutun și sunt asociate cu dezvoltarea cancerului pulmonar”, transmite Regina Maria.ro.

Substanța e periculoasă în special în cazul cartofilor atunci când sunt prăjiți sau fripți. Studiile de laborator au arătat că animalele care au fost expuse la doze mari de acrilamidă în laborator au făcut cancer.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aportul maxim la 24 de ore pentru o persoană care consumă acrilamidă să fie de maximum 1 microgram/kilogram, per greutate corporală pe zi. Această substanță poate fi consumată prin produse de panificație, produse precum chipsurile sau cafeaua.

În urmă cu o săptămână, Carrefour retrăgea de pe rafturi un lot de lămâi, clienții fiind rugați să readucă aceste produse în magazine până pe 17 martie.  ”Vă informăm că în urma prelevării unor probe, s-a depistat o depăşire a valorilor admise de reziduuri de pesticide. Ca urmare, s-a dispus retragerea de la comercializare a următorului lot neconform al produsului LĂMÂI – TURCIA, LOT: 75416”, a precizat magazinul într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

”Se dispune retragerea de la comercializare şi readucerea în magazine ale produselor în perioada 24.02.2023-17.03.2023. Considerând că sănătatea consumatorilor este cea mai importantă, solicităm clienţilor să NU CONSUME ACEST PRODUS”,  mai este menționat în comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: