În fiecare an, la nivel mondial, peste un milion de cazuri de cancer de piele sunt depistate de medici. Partea pozitivă este că marea mor majoritate poate fi tratată. Condiția e să fie identificate din timp. Așadar, prevenția, cum ne spun specialiștii mereu, este cheia.
Dintre sutele de tipuri de cancer, unele sunt mult mai frecvente decât altele. Ele afectează un număr semnificativ de persoane la nivel global. Partea negativă este că, potrivit ultimelor analize, este estimată o creștere cu până la 70% a cazurilor noi de cancer în următorii 20 de ani.
În prezent, cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente forme ale acestei boli nemiloase. Tehnic vorbind, acest tip al bolii apare atunci când există o creștere necontrolată și bruscă a celulelor din țesuturile pielii. Ca formă de tumoare, cancerul la piele este considerat o afecțiune malignă (canceroasă). El are capacitatea de a se răspândi în alte zone ale corpului.
Întrucât tumoarea maligna se transmite prin intermediul fluxului sanguin sau limfatic, este vital de cele mai multe ori ca acest cancer la piele să fie identificat într-un stadiu cât mai incipient și tratat în mod corespunzător.
Doctorii explică faptul că cele mai frecvente tumori ale pielii se numesc carcinoame. Statistic vorbind, o persoană din cinci va face un carcinom de-a lungul vieții. Acest aspect îl face cel mai frecvent tip de cancer.
Carcinomul este cel mai frecvent tip de cancer din lume. Este un tip de cancer care se dezvoltă în țesuturile pielii, cât și în ale rinichilor, ficatului, ale sânilor și ale pancreasului.
”Cele mai frecvente tumori ale pielii se numesc carcinoame. Descoperite la timp și tratate corect, sunt perfect vindecabile. O persoană din 5 va face un carcinom de-a lungul vieții. Este cel mai frecvent cancer, care apare în rândul oamenilor. De aceea, o dată pe an, mergeţi la control dermatologic de rutină. Această regulă trebuie să o urmeze şi copii”, este sfatului medicului Mihaela Leventer, notează Știrile ProTv.
Există trei tipuri de cancer de piele. Carcinomul bazocelular este forma cea mai ușoară, care nu prezintă pericol pentru viata. Apoi, este carcinomul celular scuamos. Acesta se dezvolta mai rar ca cel bazocelular, dar reprezintă o formă mai agresiva de cancer, care dacă nu este tratată la timp, poate duce la decesul pacientului.
În fine, melanomul este cea mai rară, dar și cea mai periculoasă forma de cancer de piele. El poate fi vindecat doar dacă este depistat în stadiile incipiente. În multe cazuri poate provoca moartea unei persoane la doar câteva luni după îmbolnăvire.