News

Alertă în Asia. Coreea de Sud acuză Coreea de Nord de ”invazie teritorială”. Rachetă a Phenian-ului, căzută în statul vecin

Sunt tensiuni uriașe în Asia. Coreea de Sud a acuzat Coreea de Nord de o ”invazie teritorială”, după ce o rachetă a Phenian-ului a căzut în statul vecin.
02.11.2022 | 07:14
Alerta in Asia Coreea de Sud acuza Coreea de Nord de invazie teritoriala Racheta a Phenianului cazuta in statul vecin
Tensiuni uriașe între Coreea de Sud și Coreea de Nord. O rachetă a Phenian-ului, căzută dincolo de granițe. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este alertă în zona Asiei. Miercuri, Coreea de Nord a lansat cel puţin 10 rachete de diferite tipuri, într-un nou exercițiu militar controversat.

Tensiuni uriașe între Coreea de Sud și Coreea de Nord. O rachetă a Phenian-ului, căzută dincolo de granițe

Anunțul a fost făcut de armata sud-coreeană. La scurt timp, oficialii de la Seul au anunțat că o rachetă balistică a depășit limita dintre cele două state pentru prima oară de la diviziune, căzând în apropierea apelor sud-coreene, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

În urma acestui eveniment grav, Statul Major (JCS) al Coreei de Sud s-a întrunit de urgență.

Instituția a anunțat, într-un comunicat, că aceste lansări marchează prima dată când o rachetă balistică nord-coreeană ajunge în apropierea apelor teritoriale ale Coreei de Sud. Dispozitivul a fost detectat la sud de linia de demarcație nordică.

Aceste teste cu rachete au declanşat o alertă de raid aerian în insula Ulleungdo din Coreea de Sud, situată la aproximativ 120 de kilometri la est de Peninsula Coreeană.

ADVERTISEMENT

De la Seul au venit acuzații grave față de Phenian. Președintele sud-coreean, Yoon Suk-Yeol, a numit acțiunea vecinilor drept o ”invazie teritorială efectivă”.

Acesta a mai punctat faptul că statul său ”nu poate tolera acest tip de act provocator al Coreei de Nord și va răspunde strict și ferm în cadrul unei strânse cooperări între Coreea de Sud și SUA”.

ADVERTISEMENT

Coreea de Sud a tras trei rachete aer-sol în mare, spre nordul graniței maritime a celor două țări

Președintele Coreei de Sud a ordonat un ”răspuns rapid” la ultima agresiune a regimului lui Kim Jong-Un.

Câteva ore mai târziu după lansările de rachete ale Phenian-ului, Coreea de Sud a declarat că a tras 3 rachete aer-sol în mare, spre nordul graniței maritime a celor două țări.

ADVERTISEMENT

Ministerul Transporturilor de la Seul a anunțat că unele rute aeriene de-a lungul coastei de est au fost închise aeronavelor comerciale.

Atât liderii din Coreea de Sud, cât și cei din Japonia au convocat întâlniri de securitate națională ca răspuns la ultimele lansări ale Coreei de Nord.

Această escaladare a tensiunilor din peninsula coreeană vine după ce Phenian-ul a cerut Statelor Unite și Coreei de Sud să oprească exercițiile militare la scară largă , spunând că astfel de ”provocare militară nu mai poate fi tolerată”.

ADVERTISEMENT