News

Alertă în centrul Capitalei, şase muncitori s-au intoxicat în timp ce lucrau într-o clădire. Două ambulanţe SMURD au intervenit

Şase muncitori au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care doi au fost transportaţi la spital, după ce s-au intoxicat în timp ce lucrau într-un imobil de pe Bd. Magheru.
12.04.2023 | 11:56
Alerta in centrul Capitalei sase muncitori sau intoxicat in timp ce lucrau intro cladire Doua ambulante SMURD au intervenit
Şase muncitori s-au intoxicat cu vopsea în Bucureşti, au intervenit echipajele SMURD Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai multe echipe de intervenţie au fost solicitate miercuri dimineaţă să se deplaseze la o clădire din centrul Capitalei, unde mai multe persoane acuzau o stare generală de rău. Acestea se aflau într-un imobil de pe Bulevardul Magheru, unde s-au intoxicat în timp ce efectuau lucrări de vopsire.

Muncitorii s-au intoxicat cu vopsea

După evaluarea medicală, două dintre cele şase persoane intoxicate cu vaporii de la vopsea au fost transportate la spital. ISU a transmis că la faţa locului au acționat două ambulanțe SMURD, o autospecială de intervenție cu apă și spumă și echipajul CBRN.

ADVERTISEMENT

Potrivit statisticilor, simptomele intoxicaţiei cu vopsea nu diferă de simptomele altor intoxicaţii. Astfel, în mai toate cazurile, o intoxicație puternică este însoțită de simptome tipice, cum ar fi amețeli, dureri de cap, diaree și vomă, iritații ale mucoasei.

În 72% din cazuri, cauza intoxicaţiei este nerespectarea reglementărilor de siguranță, respectiv lucrul cu vopseluri fără ca muncitorul să îşi măsuri specifice de protecţie. Este, de asemenea, cunoscut faptul că intoxicațiile cronice care însoțesc activitatea profesională a unei persoane sunt observate în aproximativ 25% din cazuri.

ADVERTISEMENT

Cauzele unui astfel de tip de intoxicaţie pot fi multiple. De exemplu, o persoană care lucrează cu vopseaua poate inhala o cantitate excesivă din aceasta, provocând astfel procese de intoxicație în organism. Cel mai adesea, cauza este doar inhalarea vaporilor, în care vopseaua penetrează fluxul sanguin prin pasajele nazale.

Intoxicaţia poate fi accidentală sau profesională. La cea ocazională persoana este intoxicată deoarece a inhalat o cantitate considerabilă de vopsea în timpul lucrului. În cazul intoxicaţiei profesionale, cel mai adesea o persoană are un contact lung cu vopselurile, rezultând o acumulare treptată de toxine în sânge și apariția intoxicaţiei cronice.

ADVERTISEMENT

Intoxicarea se întâmplă adesea pe șantier, în apropierea lucrărilor de reparații și construcții, mai avertizează specialiştii, cum a fost cazul de miercuri de pe Bulevardul Magheru. În acelaşi timp, ei atrag atenţia că intoxicaţia se poate produce nu numai cu vopsea proaspătă, ci și cu una veche, care este îndepărtată din pereți în timpul lucrărilor de reparații și restaurare.

În acest caz, otrăvirea poate fi și mai severă, deoarece se formează un praf fin, care se fixează ulterior pe pereții bronhiilor și ale tractului respirator, provocând spasme, iritații, reacții alergice. În multe țări, acest tip de curățare este interzis prin lege și implică răspunderea penală.

ADVERTISEMENT

Persoanele care repară, vopsesc şi nu respectă procedurile de siguranță prezintă un risc semnificativ. Acest lucru poate duce la intoxicarea nu numai a persoanei care efectuează lucrările, ci și a celor din jurul lor. Principala cale de penetrare a acestora este tractul respirator, membranele mucoase, mai puțin frecvent – pielea. În consecință, în primul rând, membrana mucoasă a tractului respirator este afectată: se dezvoltă o inflamare puternică, roșeață și iritație. Treptat, aceste substanțe sunt absorbite în sânge, componentele toxice se răspândesc în organism şi, ca rezultat, toate organele și sistemele interne sunt afectate.

ADVERTISEMENT