News

Alertă în Rusia: Patru pacienți cu antrax au evadat din spital

Patru pacienți cu antrax au evadat dintr-un spital din Tuva, Rusia. Autoritățile au avertizat că acești pacienți sunt periculoși.
18.07.2023 | 14:35
Alerta in Rusia Patru pacienti cu antrax au evadat din spital
Condiții groaznice în spitalele din Rusia. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Patru pacienți cu antrax, care erau tratați la Spitalul Republican din Kyzyl (Tuva), au  evadat din spital și au dispărut. Anunțul a fost făcut pe site-ul oficial al Ministerului regional al Sănătății. Starea  pacienților infectați a fost evaluată ca fiind stabilă. Autoritățile ruse au avertizat că patru localnici  din Tuva au refuzat să fie tratați, deși purtătorii de antrax pot fi externați numai după vindecarea ulcerelor cutanate.

Patru pacienți cu antrax au renunțat la tratament și au evadat

Potrivit ultimelor date, în Tuva au fost identificate cinci cazuri de antrax, iar peste 150 de persoane au fost vaccinate în regiune. Persoanele infectate au mâncat carne de cal. Autoritățile au dat asigurări că amenințarea unei epidemii de antrax în țară este exclusă.

ADVERTISEMENT

“Patru pacienți cu antrax care au evadat din spital ar trebui să fie aduși înapoi pentru a continua tratamentul și a le monitoriza starea”, susține specialistul în boli infecțioase de la Moscova, Nikolai Malyshev. Medicul a evaluat pericolul evadării rușilor.

Specialistul rus a precizat că pacienții sunt purtători ai formei cutanate a bolii. Potrivit acestuia, cu alte forme cu greu ar putea evada, nu ar avea forță pentru asta. Medicului infecționist i-a fost greu să vorbească despre contagiozitatea fugarilor: “Pentru aceasta trebuie să știu o mulțime de factori: în ce zi, dacă au început să-i trateze, în ce doză”.

ADVERTISEMENT

Medicul a atras atenția asupra posibilei înrăutățiri a stării rușilor din cauza renunțării la tratament: “Nu se gândesc nici la ei înșiși, nici la cei din jurul lor. Ei pot avea o infecție cutanată”. El a mai precizat că rușii se pot infecta consumând carnea de cal, dacă animalul nu a fost supus unei examinări veterinare înainte de sacrificare.

Cum se manifestă antraxul

Antraxul, cunoscut și sub numele de carbunc sau mătreață, este o boală infecțioasă cauzată de bacteriile din genul Bacillus anthracis. Această boală afectează în principal animalele, în special rumegătoarele domestice, dar poate fi transmisă și la om. Antraxul este cunoscut încă din antichitate și a avut o importanță deosebită în istoria medicinei, fiind una dintre primele boli în care a fost descoperită legătura între un agent patogen specific și o boală specifică.

ADVERTISEMENT

Bacteria Bacillus anthracis formează spori care pot supraviețui în sol sau în alte medii timp îndelungat. Infecția umană cu antrax poate apărea prin contactul direct cu animale infectate sau produse animaliere contaminate, cum ar fi pielea, lâna sau carnea. De asemenea, se poate produce și prin inhalarea sau ingestia de spori de antrax, în special în cazul expunerii la produse derivate de la animale infectate, cum ar fi praf sau pulbere.

Există trei forme principale de antrax la om: cutanată, pulmonară și gastrointestinală. Forma cutanată este cea mai comună și se manifestă prin apariția unei leziuni cutanate dureroase, însoțită de umflături și vezicule. Forma pulmonară, cea mai severă, apare prin inhalarea sporilor de antrax și poate provoca pneumonie și insuficiență respiratorie acută. Forma gastrointestinală este mai rară și se produce prin ingestia de carne infectată.

ADVERTISEMENT

Antraxul este o boală tratată cu antibiotice, cum ar fi ciprofloxacina și doxiciclina, iar tratamentul prompt poate duce la vindecarea completă. Deși cazurile de antrax la om sunt relativ rare în țările dezvoltate, boala ridică în continuare preocupări din cauza potențialului său de a fi folosit ca agent biologic în acte de terorism. De aceea, există eforturi continue pentru monitorizarea și prevenirea antraxului, precum și pentru dezvoltarea unor vaccinuri eficiente împotriva acestei boli.

ADVERTISEMENT