News

Soțiile mercenarilor Wagner, revoltate că bărbații lor sunt forțați să lupte alături de soldați infectați: “Să rămâi fără un braț și să te mai îmbolnăvești și de HIV”

Sute de ruși cu HIV și hepatită luptă în Ucraina. Oamenii își ascund diagnosticul ca să plece pe front și să câștige bani.
01.06.2023 | 14:46
Sotiile mercenarilor Wagner revoltate ca barbatii lor sunt fortati sa lupte alaturi de soldati infectati Sa ramai fara un brat si sa te mai imbolnavesti si de HIV
Mercenarii Wagner riscă să se infecteze cu HIV. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Autoritățile ruse au declarat că nu trimit persoanele seropozitive la război, însă realitatea arată diferit. Sute de soldați care ajung să lupte pe front au HIV. Informațiile respective sunt confirmate de mai multe ONG-uri și centrele dedicate bolnavilor cu SIDA. Rudele bărbaților mobilizați, de asemenea, reclamă faptul că soții și fiii lor au fost mobilizați în ciuda diagnosticului nemilos. În unele cazuri, luptătorii nu anunță autoritățile că sunt infectați, iar în cele mai multe cazuri, bărbații sunt lăsați să meargă la război. Sunt riscuri mari că boala se va răspândi, iar cei care au plecat sănătoși vor reveni bolnavi.

Mercenarii Wagner, supuși riscului de infectare cu HIV

Bărbații pur și simplu nu anunță birourile militare de recrutare și înrolare despre bolile cronice infecțioase sau nu știu despre diagnosticele lor și merg la luptă pentru bani sau din convingere.

ADVERTISEMENT

„Nu mai există nicio selecție, ei au deja hepatită, HIV și orice altceva, și nu prezintă certificate”, a scris o internaută într-un chat de pe Telegram destinat rudelor mercenarilor Wagner.

„Pot presupune că  în urma unui atac masiv, sângele unui luptător sănătos se poate amesteca cu sângele unei persoane bolnave. Chiar și cea mai mică zgârietură poate să te infecteze, dar aici (n.r. pe front) există astfel de răni. Și cum să nu-ți faci griji când un bărbat sănătos se luptă alături de un bolnav. Nu am nimic împotriva băieților bolnavi, dar imaginează-ți: să rămâi fără un braț și să te mai îmbolnăvești și de HIV!”, a scris o altă femeie.

ADVERTISEMENT

Soțiile mercenarilor sunt revoltate de atitudinea autorităților

Nedumerirea femeilor poate fi explicată prin faptul că atât forțele armate ale Federației Ruse, cât și recrutorii Wagner indică statutul HIV pozitiv ca un obstacol în calea recrutării la război. La începutul „mobilizării parțiale”, activiștii pentru drepturile omului au explicat că printre motivele de scutire de la recrutare se numără infectarea cu HIV în stadiul bolilor secundare (stadiile 2B, 4 A-4 B, 5), iar cei infectați sunt considerați inapți pentru serviciul militar.

Cu toate acestea, în primăvara anului 2023, la șase luni după începutul mobilizării, Statul Major General și conducerea Ministerului Apărării al Federației Ruse, potrivit canalului de telegram „Avocați militari”, au extins restricția la persoanele cu HIV, tuberculoză și hepatită B și C, care au categoria B.

ADVERTISEMENT

Într-un fel sau altul, încă de la începutul mobilizării, rușii seropozitivi au primit citații și continuă să le primească până în prezent, pentru că birourile militare de evidență și înrolare nu sunt la curent cu starea lor de sănătate actuală.

„Fratele meu are 38 de ani. E seropozitiv. Comisarul militar într-o conversație telefonică i-a spus pur și simplu: ‘Ce importanță are locul unde mori?”, a scris un internaut în același chat.

ADVERTISEMENT

Un dependent de droguri, trimis forțat la război

În septembrie 2022, un cetățean rus, pozitiv la HIV, care este pacientul unui centru de reabilitare pentru dependenți de droguri din Ural, a primit și el o citație. Șeful centrului medical l-a trimis la Spital ca să-și ridice certificatul care să indice că bărbatul e infectat cu HIV și nu poate să participe la război.

„M-am gândit că procedura va fi așa: voi veni la biroul de înregistrare și înrolare militară, voi arăta acest certificat și nu va trebui să merg în altă parte. Dar la biroul militar de înregistrare și înrolare mi-au spus să vin imediat cu lucrurile la punctul de colectare”, a afirmat bărbatul.

“Am ajuns, era o mulțime de femei acolo care mi-au cerut legitimație militară. Nimeni nu s-a interesat deloc despre sănătatea mea. Știam că am HIV și am început să caut acolo vreun medic care să-mi arate un certificat de la centrul SIDA. Dacă nu aș fi făcut asta, aș fi fost trimis și aș fi luptat”, a adăugat acesta.

Recruții își ascund diagnosticul, dar nici nu sunt întrebați

În timp ce unii recruți seropozitivi au încercat să ocolească mobilizarea, alții, dimpotrivă, au fost dornici să meargă la război, dar au fost refuzați de birourile militare de înrolare și alte organizații. Un bărbat din Novosibirsk a povestit că a vrut să-și urmeze fratele în Ucraina și să lupte alături de el. Biroul de înregistrare și înrolare militară a aflat despre statutul său HIV și l-a trimis acasă.

După cum spun unii ruși citați de Verstka  este suficient să nu-i spui recrutorului că ai HIV și vei fi trimis în Ucraina. Aleksandr, un om de afaceri din Siberia și ofițer de rezervă, a decis să plece în Ucraina ca  „să vadă ce se întâmplă acolo”. Bărbatul nu a spus nimănui din biroul de recrutare și înrolare despre statutul său HIV  și nici nu a fost întrebat.

„Am 59 de ani, din decembrie 2017 sunt HIV pozitiv. N-am fost surprins să-mi aflu diagnosticul pentru că nu mă protejez”, a remarcat bărbatul.

Aleksandr nu le-a spus niciunuia dintre camarazii săi că are HIV și nu știe dacă printre subalternii săi au fost și alți seropozitivi: „Dacă ar vedea cineva că iau pastile, aș spune că acestea sunt vitamine. Când minele și obuzele zboară, nimănui nu-i pasă cine ce ia. Poate că acestea sunt calmante. De ce ar trebui cineva să vorbească despre HIV? E mai important cum lupți, cum te comporți și dacă ești un bărbat adevărat sau nu “, a glumit Alexander.

După încheierea contractului de trei luni, Alexandru s-a retras și a revenit acasă. După cum spune el, în ciuda formei fizice, vârsta încă s-a făcut simțită: „Dar dacă chiar trebuie să fie, Patria va spune, atunci mă voi duce din nou. Am o Patrie care mi-a dat totul, pentru mine este ceva sfânt”.

HIV și SIDA nu mai prezintă pericol pentru forțele ruse

Un psiholog de la unul dintre Centrele SIDA din Ural vorbește și despre persoanele HIV pozitive care se recrutează la război. Potrivit acestuia, cadrele militare au încetat de mult să fie transferate în rezervă dacă erau diagnosticate cu HIV. Despre cei care se plâng că nu au fost duși să lupte din cauza HIV, Alexander K. este sceptic: „Cine spune că nu sunt recrutați cu HIV ca voluntari este o prostie. Într-o zi ești eliberat fără certificate, fără nimic. Cui îi mai pasă”. 

„Am fost plecat de trei ori în Ucraina. Nu mă droghez acolo. Mă întorc acasă și, când am mulți bani, savurez opiul meu preferat. Eu n-am HIV, dar avem condamnați cu HIV. În unitatea mea, doi sunt cu HIV și hepatită”, a povestit un soldat rus.

Faptul că Wagner recrutează prizonieri HIV+ din închisori a fost descoperit și publicat de jurnaliștii britanici încă în toamna 2022. În primăvara anului 2023, prizonierii ruși au declarat pentru The New York Times că li s-au promis medicamente pentru HIV la Wagner, pe care nu le-au primit la închisoare.

 

 

ADVERTISEMENT