News

Soldații ruși acuză spitalele și cer despăgubiri în instanță pentru rănile suferite: Conflictul se extinde din câmpul de luptă în sălile de judecată

Soldații ruși contestă deciziile spitalelor și cer despăgubiri în instanță pentru rănile suferite în urma "operațiunii speciale" din Ucraina.
23.06.2023 | 12:24
Soldatii rusi acuza spitalele si cer despagubiri in instanta pentru ranile suferite Conflictul se extinde din campul de lupta in salile de judecata
Soldații ruși sunt revoltați de atitudinea medicilor. Foto: Colaj Fanatik/Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Un număr semnificativ de militari ruși răniți în timpul serviciului militar s-au adresat instanțelor de judecată pentru a primi plăți pentru vătămare și pentru a contesta categoriile de eligibilitate acordate de spitalele militare. Mulți dintre acești militari sunt trimiși înapoi în război chiar și după ce au suferit răni ușoare și grave, cum ar fi schije în cap. Unele spitale militare întârzie eliberarea certificatelor medicale, ceea ce împiedică militarii să primească compensații pentru rănile suferite, relatează jurnaliștii de la Verstka.

Soldații ruși nu reușesc să se recupereze

Nestka, o organizație de investigații jurnalistice, a descoperit că zeci de procese au fost înregistrate împotriva medicilor și conducerii spitalelor în bazele tribunalelor de garnizoană. Cu toate acestea, este practic imposibil să se facă recurs împotriva deciziilor medicilor care i-au considerat pe militari apți de serviciu după ce au fost răniți.

ADVERTISEMENT

Uniunea Comitetului “Mamele Soldaților”, condusă de Valentina Melnikova, susține că plângerile cu privire la comisiile medicale militare au existat întotdeauna, dar au devenit mai vizibile în contextul mobilizărilor recente.

Unul dintre militarii care a intentat un proces este Viktor Chuprinenko, care s-a întors de pe front în primăvara anului 2022 și a fost declarat apt pentru serviciu de către comisia medicală militară. Cu toate acestea, în instanță s-a constatat că doar doi din cei șase medici membri ai comisiei l-au examinat pe Chuprinenko, iar patru specialiști nu au participat. Instanța a considerat că membrii comisiei a încălcat drepturile militarului și a anulat raportul medical privind aptitudinea acestuia.

ADVERTISEMENT

Din păcate, aceasta este o excepție, deoarece în majoritatea cazurilor instanțele militare au decis în favoarea spitalelor. Unele instanțe au refuzat să ia în considerare plângerile, invocând motive precum depunerea incorectă a acestora sau faptul că militarii au depus plângeri prin intermediul soțiilor lor și nu personal.

Medicii refuză să elibereze certificatele de vătămare

În primăvara și vara anului 2023, instanțele au primit mai mult de jumătate din plângerile împotriva comisiilor medicale militare. Spitalul militar nr. 413 din Volgograd și Spitalul Ekaterinburg nr. 354 se numără printre cele mai vizate instituții, cu un număr mare de plângeri depuse împotriva lor.

ADVERTISEMENT

În aprilie, publicația „Kavkaz. Realii” a atras atenția asupra proceselor masive împotriva Spitalului Clinic nr. 1602, situat în Rostov-pe-Don. Sub diverse pretexte, medicii au refuzat să elibereze mai multe certificate de vătămare militară. Documentele necesare nu puteau fi, de exemplu, obținute de către personalul militar cu leziuni cauzate de explozia minelor. La începutul anului 2023, Parchetul Militar al Sectorului Militar Central a efectuat un audit și a recunoscut că spitalul amână eliberarea certificatelor.

Nestka a numărat zeci de procese împotriva spitalelor militare în bazele tribunalelor de garnizoană. Cel puțin 27 dintre acestea au fost depuse după ce medicii au refuzat să elibereze un certificat de vătămare.

ADVERTISEMENT

Soțiile soldaților mobilizați și contractați scriu că spitalele întârzie adesea eliberarea certificatelor sau refuză deloc să le elibereze, iar oficialii din Ministerul Apărării și comisarii din birourile militare de înregistrare și înrolare „pierd” documente și încurcă datele.

ADVERTISEMENT