News

Alertă la Brăila. Bacterie periculoasă descoperită în Dunăre. Consumul de apă poate aduce efecte grave

Este alertă la Brăila, după ce o bacterie periculoasă a fost descoperită în Dunăre. Autoritățile îi avertizează pe cetățeni să nu consume apă brută. Asta poate aduce efecte grave.
12.01.2023 | 09:31
Alerta la Braila Bacterie periculoasa descoperita in Dunare Consumul de apa poate aduce efecte grave
O bacterie foarte periculoasă a fost descoperită în Dunăre, la Brăila: ”Evitați consumul de apă brută din fluviu”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Miercuri seara, o ședință de urgență a avut loc la Prefectura Brăila, după ce operatorul de apă a constatat valori ridicate înregistrate ale bacteriei ”Clostridium Perfringens” în apa brută din Dunăre.

O bacterie foarte periculoasă a fost descoperită în Dunăre, la Brăila: ”Evitați consumul de apă brută din fluviu”

Prefectul judeţului, Iulian Timofei, a fost cel care a convocat o şedinţă în urma acestei constatări.

ADVERTISEMENT

La eveniment au participat reprezentanţii conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Brăila, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila și cei ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dunărea Brăila.

Oficialul din Brăila i-a liniștit pe locuitorii județului. El a spus că apa furnizată populaţiei este potabilă, dar s-au dispus măsuri.

ADVERTISEMENT

Timofei a avertizat cetățenii să nu consume apă brută din Fluviul Dunărea.

De asemenea, oamenii trebuie să evite consumul de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate cu apă brută ce provine din Dunăre.

Ce trebuie să facă oamenii care au consumat apa brută și au simptome

Autoritățile mai spun, într-un comunicat, că în cazul apariţiei simptomelor specifice – diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore) sau dureri abdominale, ”se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi recomandarea tratamentului optim”.

ADVERTISEMENT

Prefectura Brăila mai spune, în aceeași informare, că până în prezent nu au fost raportate cazuri cu simptomatologie specifică.

”Începând cu data de 12 ianuarie 2023 se va realiza monitorizarea suplimentară prin recoltarea de probe de apă potabilă la ieşirea din staţiile de tratare a apei din Gropeni şi Chiscani”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Efectele grave care pot fi produse de bacteria Clostridium Perfringens

Clostridium a fost identificată în anul 1970. Bacteria provoacă anual un număr de 500.000 de cazuri de infectare.

Bacteriile din categoria Clostridium Perfringens produc toxine extrem de dăunatoare pentru oameni. Intoxicaţiile alimentare cu această boală sunt destul de comune şi adesea confundate cu gripa de 24 de ore.

În general, starea oamenilor se acutizează la cel mult 24 de ore după ingerarea bacteriei. Simptomele asociate sunt dureri de stomac şi crampe abdominale, urmate de diaree. Greaţa poate fi un simptom frecvent. În unele cazuri se poate ajunge şi la deces.

ADVERTISEMENT