Potrivit reprezentanților Detașamentului Special al ISU, sursa incendiului ar fi pornit de la un echipament electric, fiind observate degajări de fum în sala compresoarelor. ISU Constanța a trimis la fața locului mai multe echipa ele Detașamentului Special alături de două autospeciale, care au constatat că fumul era prezent în camera unei turbine la Unitatea 2 CNE Cernavodă.
Potrivit Antena 3, echipajele de intervenție au reușit să evacueze fumul din sala compresoarelor, situată într-o clădire conexă centralei nucleare. Din fericire nu a fost afectată integritatea centralei și nu au fost raportate victime. Cu toate acestea, specialiștii vor determina care a fost sursa acestui incident.
De asemenea, SN Nuclearelectrica SA a transmis că echipamentul a fost izolat. “SN Nuclearelectrica SA anunță ca în după-amiaza zilei de 6 februarie 2024, un compresor de aer de serviciu, din partea clasica (nu cea nucleară) a Unității 2 CNE Cernavodă a declanșat şi a degajat fum (fără foc), fără impact asupra securității nucleare şi personalului Unității 2 CNE Cernavodă.
În prezent, echipamentul este izolat şi se fac investigații pentru identificarea cauzei. Degajarea de fum nu a avut impact asupra securității nucleare si asupra producției, Unitatea 2 funcționând la putere nominala si in parametri normali“, a transmis SN Nuclearelectrica SA într-un comunicat de presă.
Interesant, în urmă cu câteva ore de la acest incident, în Monitorul Oficial apăruse un ordin semnat de Cantemir-Marian Ciurea-Ercău, președintele CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), care făcea referire la astfel de situații. Ordinul fusese emis la 5 ianuarie și se referă la “completarea Normelor de securitate nucleară privind pregătirea răspunsului la tranzienți, accidente și situații de urgență la centralele nuclearoelectrice”.
În acest ordin se subliniază, printre altele, situația în care ”ca parte a pregătirii pentru situații de urgență, titularul de autorizație va asigura estimarea prealabilă a expunerilor pentru personalul propriu de pe amplasament și pentru populația din vecinătatea amplasamentului în condițiile acționării sistemului de depresurizare filtrată de urgență a anvelopei de protecție a reactorului, utilizând modele și coduri de calcul adecvate pentru această aplicație”.
O altă prevedere interesantă arată că ”titularul de autorizație trebuie să asigure monitorizarea parametrilor importanți pentru securitatea nucleară, respectiv pentru implementarea răspunsului la tranzienți, accidente și situații de urgență din cel puțin una din camerele de comandă, inclusiv în situații de accident sever”.
În situația în care camera principală de comandă a unei unități a CNE devine indisponibilă, personalul de operare, inclusiv personalul autorizat CNE pentru activități de operare din camera principală de comandă se va reloca în camera secundară de comandă pentru a efectua activitățile de monitorizare a parametrilor critici de securitate nucleară și de implementare a răspunsului la accidente și situații de urgență, inclusiv pentru condițiile de accident sever.
În perioada septembrie – octombrie 2023, CNCAN organizase un exercițiu denumit Valahia 2023, care simula un accident nuclear la Cernavodă. Scopul acelui exercițiu era de “de a verifica și confirma integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în conformitate cu Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică”.