Potrivit premierului Nicolae Ciucă, reactoarele vor fi construite până în 2030. Ciucă a menționat că faza lucrărilor preliminare, care a fost deja finanțată de SUA cu 50 de milioane de dolari, va fi gata în 2025.
Ulterior se va trece la faza de construcție a reactoarelor, care ar trebui să fie încheiată până în 2030.
Ministrul energiei Virgil Popescu a primit în acest sens scrisorile de intenție din partea președintelui US Exim Bank, pentru cele două împrumuturi de 50 și 3 miliarde de dolari.
Banii vor fi folosiți pentru construirea a două noi reactoare la Centrala Nucleară de la Cernavodă.
Centrala Nucleară de la Cernavodă funcționează cu două unități de producție a energiei electrice, însă România vrea să mai construiască două reactoare, pentru a-și crește gradul de independență energetică.
Înmânarea scrisorilor de intenție privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru construcția Unităților 3 și 4 ale centralei a avut loc în cadrul cele de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27).
Ministrul energiei Virgil Popescu a primit personal aceste documente din partea președintelui Reta Jo Lewis.
România a renunțat în 2020 la planul de a dezvolta noile reactoare într-un parteneriat cu China, orientându-se spre partenerii din SUA, cei care au promis că vor ajuta țara noastră să construiască noi reactoare. De asemenea, țara noastră va beneficia de acces la ultima tehnologie nucleară americană, conform G4Media.
Virgil Popescu a vizitat SUA în același an pentru a semna un acord interguvernamental privind cooperarea cu mai multe companii americane, care vor avea finalitate construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Totodată va fi retehnologizat reactorul 1, primul construit aici.
Lucrările ar urma să fie derulate de un consorțiu de companii din SUA, Canada și Franța, potrivit ministrului Popescu.
Președintele Klaus Iohannis semnase în 2019 alături de Donald Trump o declarație comună prin care se angajau să colaboreze în domeniul nuclear civil. Între timp, NuclearElectrica SA a denunțat un acord cu o companie chineză care avea același scop: construirea reactoarelor de la Cernavodă.