Life

Alertă la NASA. A fost trimisă de urgență o misiune fără echipaj pentru a verifica

Alertă la NASA. Experții agenției au trimis de urgență o misiune, în spațiu, fără echipaj, pentru a face verificări amănunțite. Care este motivul?
27.12.2023 | 23:24
Alerta la NASA A fost trimisa de urgenta o misiune fara echipaj pentru a verifica
Ce au observat experții de la NASA în spațiu. Sursa foto: Sky and Telescope
ADVERTISEMENT

Experții de la NASA au trimis o misiune fără echipaj uman, în spațiu, pentru a studia un asteroid care se apropie de Terra. OSIRIS-APEX este denumirea misiunii, iar asteroidul Apophis vine către Pământ la o distanță destul de mică, chiar și decât înălțimea orbitei unor sateliți geostaționari.

De ce a trimis NASA în spațiu o misiune fără echipaj uman

Actuala misiune pornită de NASA are loc după ce anterior s-a mai făcut una similară, pentru a se colecta mostre de pe asteroidul Bennu. Acestea au ajuns într-o stare bună pe Pământ, în această toamnă, în luna septembrie. Cunoscut și ca ”Zeul Haosului”, se crede că Apophis se va apropia cel mai mult de Pământ pe 13 aprilie 2029.

ADVERTISEMENT

Apophis s-ar putea să fie văzut și de pe emisfera estică. Concret, în aprilie 2029 va avea loc o apropiere la 20.000 de mile de planeta noastră, care nu a mai fost consemnată până acum. Dimensiunile asteroidului sunt unele destul de periculoase.

Concret, Apophis are o dimensiune de 370 de metri în diametru și se apropie de Pământ o dată la 7.500 de ani. Totodată, studiile experților de la NASA arată că gravitația Pământului va reuși să mai împiedice din efectele asteroidului.

ADVERTISEMENT

Efectele vor fi atent analizate de misiunea OSIRIS-APEX, deoarece se crede, până în momentul de față, că asteroidul va avea parte de alunecări de teren și de cutremure. De asemenea, gravitația Pământului ar putea schimba durata zilei asteroidului.

Când se va întâlni misiunea OSIRIS-APEX  cu Apophis

În momentul de față, Apophis are 30, 6 ore, iar OSIRS-APEX se va întâlni cu asteroidul pe data de 13 aprilie 2029. Ulterior, pe parcursul a 18 luni, misiunea va colecta toate informațiile necesare, după un model pe care l-a aplicat și în cazul asteoroidului Bennu.

ADVERTISEMENT

”Știm că forțele de maree și acumularea de material de grămadă sunt procese fundamentale care ar putea juca un rol în formarea planetei. Ei ar putea informa cum am ajuns de la resturile din sistemul solar timpuriu la planetele în toată regula.”, a explicat Dani Mendoza DellaGiustina, cercetător principal pentru OSIRIS-APEX la Universitatea Arizona din Tucson, potrivit nypost.com

Mai exact, dimensiunea asteroidului Apophis aduce cu Empire State Building, iar forma lui este precum cea a unei alune. Prima oară, a fost descoperit în anul 2004, și încă de atunci se credea că reprezintă o amenințare reală pentru Pământ.

ADVERTISEMENT

”Dacă loveşte, acesta se apropie cu mulţi kilometri pe secundă. Iar la această viteză nu contează dacă este din pietriş, gheaţă, roci sau orice altceva. Este pur şi simplu un obiect mare şi greu care se mişcă rapid”, a transmis și Nolan, un alt cercetător, în noiembrie 2023.

ADVERTISEMENT
Tags: