News

Alertă maximă de la ANM: primul cod roșu al verii. Furtuni violente, ploi abundente și vijelii în mai multe județe

ANM a emis, luni, primul cod roșu al verii. Se anunță furtuni violente, ploi abundente, grindină și vijelii în mai multe județe.
12.06.2023 | 10:20
Alerta maxima de la ANM primul cod rosu al verii Furtuni violente ploi abundente si vijelii in mai multe judete
Cod roșu de furtuni puternice emis de ANM. Zonele afectate de averse torențiale, ploi abundente și grindină. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alertă maximă de la ANM: luni, 12 iunie, a fost emis primul cod roșu al acestei veri. Specialiștii anunță furtuni violente, ploi abundente și vijelii în mai multe județe ale țării.

Cod roșu de furtuni puternice emis de ANM. Zonele afectate de averse torențiale, ploi abundente și grindină

Fenomenele extreme ale verii se intensifică. După mai multe zile cu alerte cod galben și portocaliu de instabilitate, în prima zi a acestei săptămâni s-a trecut la nivelul maxim de avertizare.

ADVERTISEMENT

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis, luni, primul cod roșu al verii 2023. Sunt prognozate furtuni violente, ploi abundente, căderi de grindină și vijelii în mai multe județe. De notat că au mai fost alerte cod roșu în ultimele zile, dar de tip nowcasting.

Alerta intră în vigoare luni seară, începând cu ora 20.00 și este valabilă până marți, 13 iunie, ora 08.00. Sunt vizate de avertizare județele Mehedinți și Gorj, precum și zona de munte a județelor Caraș–Severin, Vâlcea și Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Meteorologii anunță că în aceste zone vor fi averse torențiale și abundente. Există risc mare de inundații. Cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte de timp sau prin acumulare 70…80 l/mp.

Cod roșu furtuni - ANM, harta alertelor
Cod roșu furtuni – ANM, harta alertelor. Sursa foto: meteoromania.ro

Alerte cod galben și cod portocaliu pentru alte județe

Un cod portocaliu a intrat în vigoare luni, la ora 10.00, fiind valabil până marți dimineața la ora 10.00. În acest interval, în Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Caraș-Severin, Hunedoara, Sibiu și Alba și în zona de munte a județelor Timiș, Cluj, Arad, Bihor, Argeș, Dâmbovița, Brașov și Prahova vor fi averse torențiale și izolat căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

Tot aici, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 60 l/mp. Ploile abundente așteptate vor cădea în intervale foarte scurte de timp, de până la 1 – 3 ore.

De luni, de la ora 10.00, până marți la ora 12.00, este în vigoare și o alertă cod galben. În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia, Transilvania, nord-vestul Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și în Carpații Occidentali.

ADVERTISEMENT

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

ADVERTISEMENT