News

Cod portocaliu și galben de inundații în jumătate din România. Ce zone vor fi afectate

Hidrologii din România anunță cod portocaliu și cod galben de inundații și viituri în mai multe zone din România, codurile fiind valabile pe toată durata zilei de 10 iunie 2023.
10.06.2023 | 15:38
Cod portocaliu si galben de inundatii in jumatate din Romania Ce zone vor fi afectate
Cod portocaliu și galben de inundații. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mai exact, hidrologii au emis o avertizare de cod portocaliu de viituri, respectiv un cod galben de inundații, pe mai multe râuri din România. Codul, valabil de la ora 14:00 până la ora 00:00, în ziua de 10 iunie 2023, va viza codul portocaliu pentru râuri din bazinele hidrografice următoare.

Cod portocaliu și galben de inundații

Mai exact, bazinele hidrografice Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mic (judeţul Cluj), Someş (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Crişul Repede (judeţele Cluj şi Bihor), Bega (judeţul Timiş) şi Pogăniş (judeţul Caraş Severin).

ADVERTISEMENT
Cod portocaliu de inundații
Cod portocaliu de inundații

Totodată, începând cu ora 12:00 și până duminică, 11 iunie, la miezul nopții, va fi în vigoare un cod galben de inundații pentru mai multe sectoare râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Ier, Barcău, Crișul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Ialomiţa, Suceava, Moldova și Bistriţa.

Potrivit Libertatea, hidrologii spun că pe durata acestor avertizări vor fi depășite cotele de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanți, torenți și pâraie, fiind totodată prevăzute viituri rapide pe râurile mici. Alertele vin în contextul în care meteorologii au emis cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii, care vor viza mare parte din țară, valabile până deseară la ora 23:00.

ADVERTISEMENT

Primul cod portocaliu de vreme rea e valabil de la ora 15:15 până la 16:15 în zonele Gorj: Târgu Jiu, Rovinari, Bumbești-Jiu, Târgu Cărbunești, Bâlteni, Mătăsari, Bălești, Crasna, Țicleni, Drăguțești, Scoarța, Fărcășești, Negomir, Dănești, Stănești, Săulești, Telești, Bălănești, Turcinești, Câlnic, Săcelu, Lelești, Arcani.

Aici se vor semnala ”averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină”. Totodată, al doilea cod portocaliu e valabil în intervalul orar 15:15 – 16:30, în zonele Județul Sibiu: Săliște, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Loamneș, Orlat, Cristian, Păuca, Șura Mică, Apoldu de Jos, Ludoș.

ADVERTISEMENT

Și aici se vor semnala ”averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină”. Totodată, ANM a emis un al 3-lea cod portocaliu valabil în intervalul orar 14:35 – 15:40, valabil în zonele Județul Harghita: Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Lupeni, Șimonești, Dealu, Mugeni, Avrămești, Feliceni, Satu Mare, Porumbeni, Brădești, Ulieș, dar și în județul Sibiu: Sibiu, Săliște, Cristian, Șura Mică.

Cod portocaliu furtuni
Cod portocaliu furtuni

Aici, meteorologii transmit că se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină”. Directorul ANM Elena Mateescu comenta această situație în urmă cu două zile. “În țara noastră, fenomenele meteorologice extreme vor fi de interes și în următoarea perioadă astfel încât până la jumătatea primei luni din vara 2023 să contăm pe aceste tipuri de fenomene la nivel local, cu precădere în această săptămână în partea de vest, nord-vest, centrul țării, dar și zona de munte.

ADVERTISEMENT

Și în următoarele zile vom conta pe cantități de precipitații la nivel local care pot depăși 25 de litri pe metrul pătrat. Vorbim și de intensificări ale vântului, mai ales în zona Carpaților Meridionali cu viteze de 55-65 km/h. Este o ultimă lună de vară, cu fenomene din ce în ce mai frecvente și mai intense, așa cum anticipam. Anul 2023 nu va face excepție de la evoluția vremii prin care aceste tipuri de fenomene au devenit și sunt deja o certitudine din punctul de vedere al intensității și al frecvenței”, explica Elena Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Un nou plan utopic de autostradă?
Un nou plan utopic de autostradă?
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el