News

Cod galben și portocaliu de ploi torențiale și vijelii. București și mai multe județe, sub avertizare ANM

Meteorologii au anunțat vreme instabilă pentru București, avertizare valabilă până luni dimineață. ANM a emis un cod portocaliu de ploi torențiale pentru 15 județe
11.06.2023 | 12:36
Cod galben si portocaliu de ploi torentiale si vijelii Bucuresti si mai multe judete sub avertizare ANM
Capitala, sub cod galben de ploi până mâine dimineață. Sursa foto: Unspalsh
ADVERTISEMENT

Pentru București, meteorologii anunță temperaturi maxime de 31 de grade Celsius duminică, însă cu cer temporar noros și posibilitatea unor averse cu descărcări electrice. Posibilitatea unor ploi va rămâne în Capitală și luni, însă în zilele următoare cerul va fi doar parțial noros, iar temperaturile vor atinge maxime de 32 de grade joi.

Vreme instabilă în București

Potrivit Agenției Naționale de Meteorologie, începând de duminică de la ora 11.00 și până luni dimineața, la ora 09.00, în Capitală vremea va fi caldă, dar va deveni general instabilă cu ploi și intensificări ale vântului până la 50 kilometri pe oră.

ADVERTISEMENT

”Cerul va fi variabil, însă după-amiaza şi seara vor fi înnorări, averse (5…8 l/mp, izolat posibil peste 15 l/mp), descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor putea depăşi la rafală 50…55 km/h. Temperatura maximă va fi de 29…31 de grade, iar cea minimă de 14…16 grade”, a transmis duminică, 11 iunie, ANM.

Pentru ziua de luni, în intervalul 12.06.2023 ora 09:00 – 13.06.2023 ora 10:00, există șanse de ploi, dar temperaturile vor atinge maxime de 29 de grade Celsius, iar vântul va avea viteze de până la 9 kilometri pe oră. Marți, cerul va fi parțial noros, fără șanse de ploi, cu maxime de până la 28 de grade și minime de 15 grade.

ADVERTISEMENT

„Cerul va fi temporar noros, dar probabilitatea pentru averse va fi redusă. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 27…29 de grade, iar cea minimă de 13…15 grade”, transmite ANM, privind prognoza vremii luni, în Capitală.

Cod portocaliu de ploi torențiale în 15 județe

Tot duminică, ANM a emis și o avertizare de cod portocaliu de averse torenţiale pentru 15 judeţe, valabilă pe tot parcursul zilei de duminică, între orele 12.00 și 21.00. Astfel, judeţele Sălaj, Cluj, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Suceava, Neamţ şi Harghita şi zona de munte a judeţelor Maramureş, Bihor, Alba, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Bacău se vor afla sub Cod portocaliu de averse torenţiale.

ADVERTISEMENT

„În județele Sălaj, Cluj, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava, Neamț și Harghita și zona de munte a județelor Maramureș, Bihor, Alba, Bistrița-Năsăud, Mureș și Bacău vor fi averse torențiale. Local cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”, se arată în avertizarea ANM.

Potrivit ANM de la ora 11:00, până la ora 23:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova, dar și în cea mai mare parte a Olteniei şi local în Muntenia. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice şi izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii. „În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20-25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp”, precizează meteorologii.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, se vor afla, integral, sub Cod galben judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Covasna, Buzău, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Satu-Mare, Ilfov şi municipiul Bucureşti. Tot sub cod galben, dar parţial, vor fi judeţele Bacău, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Alba şi Bihor.

ADVERTISEMENT