News

Alertă medicală! A apărut Omicron invizibil. Sub-varianta s-a răspândit deja în Europa

Alertă medicală! A apărut Omicron invizibil. Sub-varianta s-a răspândit deja în Europa și ridică mai multe semne de întrebare pentru experții Organizației Mondiale a Sănătății
22.01.2022 | 12:51
Alerta medicala A aparut Omicron invizibil Subvarianta sa raspandit deja in Europa
ADVERTISEMENT

Omicron nu este ultima tulpină a coronavirusului! O nouă sub-variantă a acestuia a apărut în urmă cu câteva săptămâni. Aceasta este monitorizată cu atenţie de oamenii de ştiinţă

Interesant este că omicronul invizibil, așa cum i s-a spus de către experți, “nu schimbă datele problemei”, însă caracteristicile sale exacte, deocamdată necunoscute pe deplin, ridică anumite semne de întrebare.

ADVERTISEMENT

Alertă medicală în lume!

Denumită BA.2, această sub-variantă a fost detectată în mai multe ţări ale lumii. Primele cazuri au fost raportate în Europa. A fost poreclită “Omicronul camuflat”, sau “Omicronul invizibil” dintr-un motiv cât se poate de clar.

Această sub variantă se răspândește mai repede decât celelalte și este posibil să fi ajuns deja la transmitere comunitară în unele zone.

ADVERTISEMENT

“Noi variante apar cu o regularitate destul de mare”, a reamintit și Olivier Veran, ministrul Sănătăţii din Franţa

“Din câte ştim până acum, noua sub-variantă corespunde mai mult sau mai puţin caracteristicilor pe care le cunoaştem despre Omicron. Nu schimbă datele problemei în acest stadiu”, a adăugat ministrul francez.

ADVERTISEMENT

De altfel, așa s-a întâmplat și în cazul variantei Delta. Pe măsură ce s-a răspândit în lume, aceasta a generat sub-variante care conţin una sau două mutaţii.

Interesant este că mai multe date medicale arată că omicronul invizibil ar fi devenit deja majoritar în Danemarca, unde numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a început din nou să crească în ultimele zile.

ADVERTISEMENT

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a inclus Omicron în categoria “variantelor îngrijorătoare”, nu face în acest stadiu o diferenţă între varianta originală Omicron şi sub-varianta BA.2.

“Avem o situaţie internaţională în care varianta Omicron circulă foarte mult, este normal să observăm de-a lungul timpul apariţia unor sub-variante”, a anunţat și agenţia Sante Publique France.

“Ceea ce ne interesează este dacă ea posedă caracteristici diferite în termeni care ţin de contagiozitate, evitarea reacţiei imunitare şi severitate”, au mai precizat francezii.

“Autorităţile daneze nu au o explicaţie pentru acest fenomen, dar îl monitorizează cu mare agenţie”, au transmis specialiştii de la Agence Publique France.

“Este în natura virusurilor să evolueze şi să dezvolte mutaţii, aşadar era de aşteptat că vom continua să vedem noi variante care apar”, a declarat și Meera Chand, directoarea departamentului de incidenţă virusologică în cadrul UKHSA.

ADVERTISEMENT