News

Alertă medicală în SUA. Virusul care a paralizat zeci de mii de oameni s-a întors și ar putea ajunge în Europa. Care e situația în România

Poliomielita s-a întors în SUA și e la un singur pas de Europa și, implicit, România. Boala a lăsat zeci de mii de oameni paralizați de-a lungul vremii, însă lumea civilizată scăpase de ea datorită vaccinurilor.
15.08.2022 | 17:42
Alerta medicala in SUA Virusul care a paralizat zeci de mii de oameni sa intors si ar putea ajunge in Europa Care e situatia in Romania
O nouă epidemie de poliomielită ar putea izbucni în SUA și Europa. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților medicale din Europa, se duce o luptă contra cronometru pentru a împiedica apariția acestei boli pe bătrânul continent, acolo unde a fost eradicată în 2002. Cu toate acestea, Financial Times remarcă cum reticența oamenilor în a se vaccina și a-și vaccina copiii va duce la izbucnirea unei noi epidemii.

SUA și Marea Britanie se pregătesc de epidemie de poliomielită

Marile economii ale lumii nu ar mai suporta încă o epidemie după cea de Covid-19 sau de variola maimuței, care a depășit 12.000 de cazuri de infectare în SUA. Așadar, guvernanții se pregătesc să ia măsuri clare pentru a stopa apariția acestei boli.

ADVERTISEMENT

În anii 50, în momentul în care a apărut un virus pentru această boală, se credea că omenirea a scăpat de poliomielită. Mai mult, cazurile au scăzut de la 300.000 pe an la doar șase în 2021. Potrivit OMS, virusul e considerat foarte contagios, afectează sistemul nervos și paralizează complet un om în câteva ore.

Autoritățile din New York au identificat acest virus în mai multe probe din sistemul de canalizare al metropolei, după ce au diagnosticat un american cu polio, pentru prima dată în ultimii 10 ani. Aceeași problemă o au mai multe state din sudul țării, care se tem că boala poate ajunge ușor la oameni.

ADVERTISEMENT

În Marea Britanie, autoritățile sunt în alertă și vor să distribuie doze de rapel pentru sute de mii de copii, după ce virusul a fost descoperit în apele reziduale din Londra. Omenirea e tot mai reticentă la subiectul vaccinare, după pandemia de Covid-19, moment în care antivacciniștii au câștigat teren.

Timp de sute de ani, poliomielita lăsa paralizați mii de oameni pe an, pe lângă miile de morți. Are șanse mari să reapară în Europa și SUA, deși fusese eradicată, pentru că tot mai mulți oameni preferă sfaturile unor persoane fără niciun fel de pregătire. Mai mult, guvernele lumii s-au culcat pe o ureche și s-au concentrat mai mult pe Covid-19, ignorând alte boli care pot face ravagii în rândul oamenilor.

ADVERTISEMENT

”La nivel global s-a înregistrat o scădere uriaşă a vaccinării de rutină, deoarece ţările s-au concentrat mai mult pe a răspunde pandemiei de COVID-19. La o primă privire putem spune că acest lucru evidenţiază vulnerabilitatea sistemelor de imunizare naţionale”, a declarat consilierul OMS, Siddhartha Datta. Datele OMS arată că peste 25 de milioane de oameni nu au primit vaccinul de bază în perioada pandemiei.

Între timp, autoritățile din New York anunță că, estimativ, sute de persoane au deja această boală fără să știe. Mai mult, ar exista o legătură între virusul descoperit în SUA și cel din Marea Britanie, precum și Israel. Singura soluție în acest moment o reprezintă vaccinarea, în special a celor mici.

ADVERTISEMENT

România nu e ferită în cazul unei epidemii de poliomielită

Situația nu e prea roz în România, țară aflată la coada lumii civilizate când vine vorba de vaccinat. Mai mult, medicii identifică situații grave în care unii vor să-și vaccineze copiii, dar nu au cu ce.

“Ce pot să vă spun este că, atât pentru luna iulie, cât și pentru luna august, noi primim vaccinurile la începutul lunii, iar pentru cele două luni, la nivelul Direcției de Sănătate Publică Cluj, nu au existat în stoc vaccinul hexavalent, astfel încât medicii de familie din Cluj nu au primit acest vaccin”, a transmis medicul de familie clujean Claudia Pop.

“Schema de vaccinare din programul național de imunizare include administrarea acestui vaccin la vârsta de 2 luni, 4 luni și 11 luni împreună cu un alt vaccin pentru infecția cu pneumococ.

Pacienții sunt îngrijorați pentru că aceia care vor să facă vaccinul copiilor lor sunt obișnuiți să le facă la timp. Noi i-am asigurat că ei pot recupera aceste doze când vaccinurile vor apărea. Unii dintre ei s-au decis să-l și cumpere ca să-și facă la timp vaccinul hexavalent, vaccinul pneumococic sunt în jur de 200 și aproape 300 de lei”, a explicat și Sandra Alexiu, reprezentant DSP Iași, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags: