Life

Alertă Revolut: ţepe uriaşe de Valentine’s Day. Ce sunt scam-urile romantice

Valentine's Day vine la pachet cu țepe uriașe. Conform unui studiu Revolut există o nouă formă de înșelătorie care face ravagii.
14.02.2024 | 17:05
Alerta Revolut tepe uriase de Valentines Day Ce sunt scamurile romantice
Hackeri români implicați în țepe uriașe de Valentine's Day
ADVERTISEMENT

Ziua îndrăgostiților este o sărbătoare foarte populară în lumea întreagă. Astfel, în timp ce oamenii din toată lumea se gândesc la ce cadou să-i ofere persoanei iubitei, banca digitală Revolut ne avertizează că în această perioadă putem să fim ținta hackerilor. Iată, așadar, ce trebuie să facem pentru a ne proteja.

A apărut o nouă formă de înșelătorie pe Internet. Metoda de tip “romantic scam” a lăsat deja sute de oameni fără mii de euro în conturi. Cu toate acestea, FANATIK vă oferă câteva sfaturi pentru a nu cădea în plasa țepelor uriașe de Valentine’s Day.

ADVERTISEMENT

Alerta Revolut: cum funcționează țeapa de Valentine’s Day

Aceste prefăcătorii sunt din ce în ce mai întâlnite și fac victime atât în rândul bărbaților, cât și a femeilor. Mai mult, persoanele care nu se află într-o relație sau care utilizează frecvent aplicațiile de dating sunt mult mai predispuse acestui risc.

Rațiunea din spatele acestei păcăleli este simplă. Persoanele păcălite sunt atrase într-o relație, presărată cu vorbe dulci, care urmează să devină minciuni. Potrivit unor statistici Revolut, scam-urile romantice reprezintă 1% din așa zisele plăti autorizate, prin care escrocii își păcălesc țintele, cerându-le un transfer bancar, într-un cont bancar care este adesea golit instantaneu.

ADVERTISEMENT

Totodată, un studiu amănunțit constituit de societatea BioCatch, arată că numărul de țepe a crescut 23% în anul precedent. De asemenea, studiul indică faptul că apelurile telefonice și mesajele text sunt cele mai folosite canale pentru a păcăli pe cineva.

Statistic, Facebook și Whatsapp sunt rețelele de socializare cele mai accesate pentru o asemenea fraudă. Din păcăte, doar 59% dintre cazuri ajung pe mâna autorităților. Coșmarul începe în momentul în care viitorii îndrăgostiți se cunosc pe o platformă de dating. Cel care a pus la cale acest plan inventează o poveste, în care iubirea este pusă pe primul loc. Ulterior, în momentul în care agresorul simte slăbiciunea victimei, acesta iese la atac. Paradoxal, multe persoane nu găsesc nimic în neregulă în a da bani unei persoane abia cunoscute.

ADVERTISEMENT

Un alt studiu arată că aceste trucuri sunt din ce în ce mai greu de cercetat. Pe lângă pagubele financiare consistente, pagubele morale își fac simțită prezența. Agresorilor le este foarte greu să admită greșeală, iar victimelor le este foarte greu să mai aibă încredere în persoane străine.

Încă de la primele interacțiuni escrocii își dezvăluie sentimentele și trăirile puternice față de victimă. De cele mai multe ori, agresorii își conturează un portret din care reiese că au vieți solicitante și pline de peripeții. Inițial, arată specialiștii, conversațiile pornesc pe o aplicație de dating, însă victimele sunt convinse să mute discuțiile pe un alt canal de socializare, mult mai nesigur.

ADVERTISEMENT

Cum eviți escrocheriile online. Sfaturile Revolut

Totuși, ce poate fi făcut pentru a evita astfel de situații? Primul și cel mai important sfat: nu uita niciodată că nu știi niciodată cine este în spatele contului cu care interacționezi.  De asemenea,  ai în vedere întotdeauna că este o linie foarte subțire între o simplă plată și evaziune fiscală. Dacă ai cea mai mică bănuială că ești ținta unei înșelăciuni, ia legătura cu autoritățile.

De asemenea, nu uita niciodată că o relație nu este un troc. Dacă o relație avansează prea rapid, este mai bine să ai grijă și să îți securizezi contul bancar. Nu da voie nimănui să aibă acces la datele tale personale și la cardurile tale bancare. Așadar, dacă nu vrei să treci prin această experiență, învață din greșelile altora și concentrează-te pe semnalele negative.  Toate aceste sfaturi vin din partea băncii Revolut, o companie care se laudă deja cu peste 3,5 milioane de clienți în România și în lume.

ADVERTISEMENT
Tags: