News

Antena 3 și Ion Țiriac, victimele unui mega scam în online! Video halucinant

Postul de televiziune Antena 3 și miliardarul Ion Țiriac sunt victime ale unui mega scam apărut recent în spațiul online.
30.11.2023 | 10:40
Antena 3 si Ion Tiriac victimele unui mega scam in online Video halucinant
Mega scam pe internet care folosește imaginile lui Ion Țiriac și Antena 3. Fake-ul, realizat prin inteligența artificială. Sursa foto: capturi X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Antena 3 și Ion Țiriac au căzut recent victime într-un mega scam apărut pe internet. Într-un material realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, omul de afaceri vine cu o propunere secretă de investiții care ar fi ”îmbogățit deja mii de familii de români”.

Mega scam pe internet care folosește imaginile lui Ion Țiriac și Antena 3. Fake-ul, realizat prin inteligența artificială

În ultima perioadă, în lumea digitală în care suntem cu toții angrenați direct sau indirect, amenințările online devin din ce în ce mai frecvente. În orice moment, cu toții putem deveni ținta escrocilor online.

ADVERTISEMENT

Astfel de înșelăciuni îmbracă tot mai multe forme, dar cele mai frecvente sunt scam-ul și phishing-ul. Un mega scam care se folosește de imaginile unui post de știri din țară și a unui cunoscut om de afaceri circulă pe o platformă de social-media.

Pe X, fostul Twitter, circulă de câteva ore un clip video în care apare o știre prezentată de Antena 3 în legătură cu o propunere de investiții făcută de Ion Țiriac, unul dintre cei mai bogați români.

ADVERTISEMENT

În acest clip, unul care este realizat și falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale, o jurnalistă vorbește în primă fază despre un proiect al lui Țiriac care ”a șocat Guvernul și marile bănci”.

Apoi, se prezintă un așa-zis interviu al miliardarului în care acesta explică noua ”schemă”. Scam-ul, unul realizat destul de bine din punct de vedere al imaginii, are în conținut o serie de elemente care scot în evidență deep-fake-ul. Neconcordanța între imagine și sunet precum și pauzele în discursul lui Țiriac trădează editarea acestui clip.

ADVERTISEMENT

Noul proiect al lui Ion Țiriac a șocat Guvernul și marile bănci. El a dezvoltat o propunere secretă de investiții care a îmbogățit mii de familii de români”, spune prezentatoarea televiziunii, în introducerea acestui fake.

Apoi, Ion Țiriac explică modalitatea de ”îmbogățire”. ”Platforma este accesibilă compatrioților. Pentru funcționarea sistemului de impune o investiție minimă de 11.000 de lei. Aceasta este suma minimă pentru tranzacții profitabile pe piețele de tranzacționare.

ADVERTISEMENT

Pentru acces, înregistrați-vă pe site-ul oficial și așteptați un apel de la un manager care vă va ajuta la etapele următoare, inclusiv alimentarea contului și configurarea programului”.

Cum s-a făcut acest trucaj

În ultima perioadă, spațiul online românesc a fost invadat de mai multe asemenea deep-fake-uri. Aceste filmulețe, cum este și cel de față cu Antena 3 și Ion Țiriac, sunt realizate prin mijloacele de AI (Inteligența Artificială) care copiază vocea și imaginea reală.

Un clip video, devenit viral, îi prezintă pe câțiva politicieni români în ipostaze neobișnuite. Este cazul tarafului ”Frații Tunet”, cu Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Liviu Dragnea cântând la instrumente muzicale.

ADVERTISEMENT