News

Alerte meteo cod galben de caniculă și furtuni. Temperaturi de 37 de grade și ploi abundente la început de săptămână

06.07.2020 | 10:39
Alerte meteo cod galben de canicula si furtuni Temperaturi de 37 de grade si ploi abundente la inceput de saptamana
ADVERTISEMENT

Vreme severă și la începutul acestei săptămâni în România. Administrația Națională de Meteorologie a emis o serie de trei coduri galbene de caniculă și furtuni.

Luni și marți, țara noastră va fi lovită de temperaturi la limita insuportabilului, de până la 37 de grade, dar și de manifestări violente ale naturii.

ADVERTISEMENT

Din nou, unele zone ar putea avea de a face cu inundațiile, după ce furtunile de vară vor continua să facă ravagii în unele zone ale României.

Cod galben de caniculă și furtuni de la ANM: temperaturi de 37 de grade și ploi abundente

ANM a emis mai multe avertizări meteo cod galben pentru orele următoare. Potrivit specialiștilor, vremea se menţine caniculară în jumătatea de sud a ţării, unde sunt prognozate temperaturi de până la 37 de grade.

ADVERTISEMENT

În intervalul 6 iulie, orele 12-19, disconfortul termic va fi accentuat în Dobrogea, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Olteniei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și se vor înregistra temperaturi maxime de până la 33…37 de grade.

În paralel, dar de la 12 la 21, tot luni,un cod galben de instabilitate este în vigoare pentru zonele montane, Transilvania, Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei și Dobrogea continentală.

ADVERTISEMENT

Aici vor fi perioada cu vreme instabilă accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Cod galben de ploi și marți

De marți dimineața, de la ora 3.00, până la prânz, ora 12.00, un cod galben de ploi abundente va intra în vigoare pentru Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și vestul Olteniei, precum și în zonele montane.

ADVERTISEMENT

În aceste zone, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat și se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 60…80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 50 l/mp.

ANM mai precizează că manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în restul teritoriului în a doua parte a zilei de marți (07 iulie). În regiunile sud-estice, local disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT