News

Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor, declarație despre numărul de bugetari din aparatul de stat. Sunt aceștia prea mulți?

05.04.2021 | 20:55
Alexandru Nazare Ministrul Finantelor declaratie despre numarul de bugetari din aparatul de stat Sunt acestia prea multi
ADVERTISEMENT

Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor, a oferit luni, la Antena 3, o declarație despre numărul de angajați din aparatul de stat, un subiect intens dezbătut de când a fost investit noul guvern PNL-USR-PLUS-UDMR, analizând dacă numărul acestora este unul crescut sau scăzut.

Ministrul a explicat în urmă cu două luni care au fost rațiunile pentru care anumite domenii din economie au primit mai puține fonduri de la bugetul central, în timp ce altele au cunoscut creșteri.

ADVERTISEMENT

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a decis încă de acum câteva luni eliminarea a două sporuri de care beneficiau anumiți bugetari și rămâne de văzut ce se va întâmpla cu celelalte în următoarea perioadă.

Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor, despre numărul de bugetari. Sunt prea mulți?

Radu Tudor: “Sunt 1.2 milioane de angajați la stat. Sunt mulți, sunt puțini?”

Alexandru Nazare: “Nu o să vorbesc în termeni de ‘mulți’ și ‘puțini’, cred că trebuie să vorbim în termeni de eficiență. Sunt oameni care muncesc foarte mult, susțin direcții și departamente întregi și sunt oameni care muncesc mai puțin.

ADVERTISEMENT

Trebuie făcută o analiză temeinică și, pe baza acestei analize, să venim să spunem care este un nivel optim. Fără această analiză prealabilă, nu putem să discutăm despre care este un volum optim de angajați în sistemul public”

Radu Tudor: “Este cuantumul sporurilor unul apăsător pentru bugetul de stat?”

Alexandru Nazare: “Cuantumul sporurilor este mare, dar acest cuantum este raportat la salarii. Sunt locuri în care sporuri mari compensează salarii mici, mult mai mici decât ar fi trebuit.

ADVERTISEMENT

Așteptăm contribuția Ministerului Muncii să vedem care este viziunea. Evident că aceste costuri sunt mari, dar deciziile pe care le vom lua se bazează pe aceste analize”.

Proiectul de buget pentru 2021. De ce Sănătatea primește mai puțini bani?

“La Ministerul Sănătății e o scădere aparentă, de fapt dacă ne raportăm la bugetul anului 2019 e o creștere, aici ce a scăzut este subvenția de echilibrare, iar Casa de Asigurări va avea o colectare mai bună a contribuțiilor.

ADVERTISEMENT

6 miliarde va fi subvenția de echilibrare pentru CAS (atunci când CAS nu colectează cum trebuie subvențiile, Ministerul Finanțelor intervine financiar) și va fi cu un miliard mai mare decât subvenția din 2019, an pe care îl considerăm unul normal.

Nicio cheltuială destinată bunurilor și serviciilor din sănătate nu va fi scăzută. E vorba strict de subvenția de echilibrare și că nu mai plătim atâtea concedii medicale ca anul trecut și doar de acolo facem o economie de 700 de milioane”, a declarat Alexandru Nazare la Antena 3.

ADVERTISEMENT