News

Alexandru Rafila a dezvăluit cât durează imunitatea vaccinului COVID-19. Ține mai mult decât credeam

04.01.2021 | 07:34
Alexandru Rafila a dezvaluit cat dureaza imunitatea vaccinului COVID19 Tine mai mult decat credeam
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a făcut duminică, 3 ianuarie, un anunț interesant în legătură cu perioada de imunitate pe care o oferă vaccinul anti-Covid. 

Reprezentantul României la OMS a declarat la Antena 3 că persoanele care se vaccinează vor fi protejate cel puțin un an de zile.

ADVERTISEMENT

Afirmația lui Rafila este șocantă în condițiile în care coordonatorul campaniei, medicul Valeriu Gheorhiță, precizase că este ”nevoie de mai mult timp de evaluare pentru a stabili cu precizie cât timp va dura imunitatea.”

Alexandru Rafila: Vaccinul anti-Covid oferă imunitate cel puțin un an

„Nu știm încă pentru cât timp vom fi imuni dar studiile au arătat că nivelul de anticorpi după vaccinare este menținut înalt și constant. Probabil că cel mai puțin, vom fi imuni în jur de un an de zile. Dar e posibil că acest interval, pe măsură ce acumulăm experiență, să fie mai mare”, a spus Rafila.

„La vaccinul HPV a fost aceeași discuție și imunitatea durează 10 ani. Să dea Dumnezeu să fie la fel și la coronavirus”, a adăugat acesta.

Până în prezent au fost vaccinate în România un număr de 13.596 de persoane. În total, dintre cei peste 13.596 de imunizaţi, 37 au avut reacţii adverse, comune şi minore. Șapte persoane au avut reacţii locale cu durere la locul injectării, iar 30 au avut reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie).

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță nu știe cât va dura imunitatea după vaccinul anti-Covid

Coordonatorul campaniei de vaccinare are o altă părere în legătură cu protecția oferită de vaccin.

„Nu avem date precise despre cât va dura acest tip de răspuns imun, dar plecând de la datele științifice este vorba de o durată de câteva luni. Avem nevoie de mai mult timp de evaluare pentru a stabili cu precizie cât timp va dura imunitatea”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

„Efectul de protecție începe la 14 zile de la prima administrare, dar devine maxim la o săptămână de la efecturarea celei de-a doua doze. Pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech, între cele două doze de ser administrat există un interval de 21 de zile”, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.