News

Alexandru Rafila, anunț despre concediile românilor. Ce va întâmpla cu coronavirusul în lunile iulie şi august

27.04.2020 | 11:07
Alexandru Rafila anunt despre concediile romanilor Ce va intampla cu coronavirusul in lunile iulie si august
Medicul Alexandru Rafila ne explică în ce condiții s-ar putea relua activitatea clădirilor de birouri. Sursa foto: Inquam/George Călin
ADVERTISEMENT

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a făcut un anunț despre concediile românilor după ridicarea măsurilor de restricție din data de 15 mai.

Alexandru Rafila, anunț despre concediile românilor

Profesorul a explicat că în cazul care restricțiile de circulație vor fi ridicate românilor nu li se va putea interzicce plecarea în conccedii, dar a atras atenția supra faptului că nu se știe care va fi situația cu pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

”Dacă circulația va fi permisă, concediile cu familia nu vor putea fi interzise. Nu știu ce se va întâmpla cu epidemia în iulie sau în august, așa că nu pot face o recomandare clară în ceea ce privește concediile”, a declarat Rafila.

Într-o intervenție la Digi24, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății a precizat faptul că o problemă va fi cu restaurantele, deoarece acestea nu mai pot funcționa în formatul pe care noi îl știam și va fi nevoie de reguli noi pentru redeschiderea lor.

ADVERTISEMENT

Rafila speră ca România să intre pe un trend descendent de la 1 mai

Alexandru Rafila a spus că în acest moment România stă mult mai bine decât Occidentul și a explicat acest lucru prin faptul că în Vestul Europei sunt sute de cazuri la un milion de locuitori, în timp ce în Est sunt zeci de cazuri la un milion.

”Vrem să trecem de această perioadă care prezintă fluctuații de noi îmbolnăviri. Sper ca aceste cifre înregistrate până acum să nu se schimbe între Vest și Est. Această săptămână este cea care va reflecta ce s-a întâmplat de Paște”, a afirmat el.

ADVERTISEMENT

Președintele Societății Române de Microbiologie consideră că în următoarele 4-5 zile vom putea spune dacă restricțiile au fost respectate de Paște. El speră să nu depășim numărul de 4-500 de cazuri noi pe zi și ca de la 1 mai să intrăm pe trend descendent.

”La noi există un decalaj de trei săptămâni față de modelul spaniol și putem vedea dacă relaxarea măsurilor la ei va da rezultate sau din contră este o măsură greșită. Oricum, trebuie să fim precauți în zonele închise, aglomerate”, a comentat profesorul.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește evenimentele cu un număr foarte mare de participanți, precum nunțile, concertele sau piesele de teatru, acestea nu vor putea avea loc cel puțin până în 2021, este de părere profesorul Rafila. Frizeriile, cabinetele stomatologice sau magazinele de haine ar trebui, însă, redeschise treptat după data de 15 mai.

ADVERTISEMENT