News

Alexandru Rafila anunță când va ține România sub control pandemia. Cât mai au românii de așteptat

22.03.2021 | 20:59
Alexandru Rafila anunta cand va tine Romania sub control pandemia Cat mai au romanii de asteptat
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat luni, în cadrul emisiunii moderată de Radu Tudor, când va reuși țara noastră să țină sub control situația pandemiei de coronavirus, oferind un univers de așteptare concret cetățenilor.

Încă de acum o lună, medicul Rafila a declarat că este sigur că tulpina britanică deja circulă în toate județele țării, fapt care influențează negativ transmiterea virusului.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a declarat în urmă cu doar câteva zile că nu recomandă tratamentul Flaviei Groșan, medic care declară că ar fi tratat peste 1000 de pacienți infectați cu noul coronavirus pe baza unui scheme proprii.

Alexandru Rafila le spune românilor cât vom reuși să ținem sub control pandemia. Cât mai au de așteptat oamenii

“Am spus încă de la începutul emisiunii, când m-ați întrebat, că în luna septembrie vom reuși să lăsăm în urmă pandemia.

ADVERTISEMENT

Desigur, dacă reușim să menținem și să creștem ritmul de vaccinare la 100.000 de doze pe zi, sunt convins că și România va fi printre țările care va ține sub control pandemia până la finalul verii”, a declarat Alexandru Rafila la A3.

Rafila, despre vaccinul de la AstraZeneca: “Poate ar trebui limitată administrarea vaccinului la persoane cu boli de coagulare”

“În mod evident monitorizarea reacțiilor adverse este esențială, faptul că autoritățile germane nu exclud apariția unor tromboze, puține, totuși vorbim despre șapte cazuri, probabil au administrat milioane de doze, arată seriozitatea sistemului de sănătate din Germania și din UE.

ADVERTISEMENT

Asta nu înseamnă că trebuie să oprești vaccinarea. Studiul este important, dacă sunt persoane care au anumite boli de coagulare, la aceste persoane poate ar trebui limitată administrarea vaccinului, dar asta nu înseamnă că vaccinul nu este bun.

În România, cu o excepție care se analizează acum, fiind vorba despre bărbatul din Târgu-Jiu, nu am înregistrat lucruri care să poată pune întrebări despre siguranța vaccinului AstraZeneca”, a adăugat Rafila.

ADVERTISEMENT

Radu Tudor: “Ar trebui administrată o medicație împotriva apariției de cheaguri de sânge?” 

“Acum rămâne de văzut cui, o terapie anticoagulantă administrată cui nu trebuie este riscantă, poate risca o hemoragie, la o persoană cu hipertensiune nu o poți administra, îi pui viața în pericol.

Dacă există o anumită coagulopatie, se poate avea în vedere o anumită medicație, dar nu aș recomanda în general ca oamenii să ia o astfel de medicație în mod general”, a afirmat medicul.

ADVERTISEMENT