News

Alexandru Rafila anunță ce măsuri trebuie să respecte românii în următoarele luni. „Trebuie progresat de la 1 iunie pentru că avem motive”

28.05.2020 | 18:40
Alexandru Rafila anunta ce masuri trebuie sa respecte romanii in urmatoarele luni Trebuie progresat de la 1 iunie pentru ca avem motive
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a vorbit, joi seara, despre ce măsuri trebuie să respecte românii în următoarele luni, pentru a sta departe de infecția provocată de noul coronavirus.

Radiografia epidemiei de coronavirus, realizată de Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit, la emisiunea „Marius Tucă Show” de la Mediafax, despre ce măsuri trebuie să respecte românii în următoarele luni, întrucât pericolul noului coronavirus nu a trecut.

ADVERTISEMENT

„Trebuie progresat de la 1 iunie pentru că avem motive, sper să avem motive.

Măsurile de sănătate publică trebuie supervizate de instituțiile responsabile, să nu luăm măsuri în afara cadrului, care nu folosesc scopului nostru de a șine sub control epidemia de coroanvirus”, a declarat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS a făcut cu această ocazie o analiză a celor aproximativ 100 de zile de epidemie din România.

ADVERTISEMENT

Ce măsuri trebuie să respecte românii în următoarele luni

Președintele Societății Române de Microbiologie a vorbit și despre distanța corespunzătoare dintre cei care vor sta la mesele teraselor, ce se vor redeschide începând cu 1 iunie.

„Dacă nu sunt din familie, ar trebui să fie de cel puțin un metru și jumătate”, a precizat specialistul.

ADVERTISEMENT

Cât despre statul la plajă cu respectarea distanțării, Alexandru Rafila a spus că „se poate controla poziția, problema este că oamenii se mai mută după soare”.

Reprezentantul României la OMS a adus vorba și despre spectacolele în aer liber, cu cel mult 500 de spectatori, permise și ele de la 1 iunie, și a dat exemple alte țări, unde acest lucru este permis, doar că numărul spectatorilor este mai mic.

ADVERTISEMENT

„În Elveția este permis până la 300 de persoane, permit și jocurile sportive, nu permit sporturile de contact”, a precizat specialistul în microbiologie.

Profesorul Rafila spune că, în ceea ce privește măsura de carantină pentru cei care vin în țară, este posbil ca aceasta să rămână în vigoare și după 15 iunie.

„Rămâne să vedem dacă vor fi schimbate, depinde foarte mult de unde vin. Mai vin din Rusia, din Statele Unite, unde sunt destul de multe cazuri”, a declarat reprezentantul României la OMS în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”.

Întrebat despre inițiativa mai multor medici, care au trimis o scrisoare deschisă deputaților prin care cer să nu voteze Legea vaccinării, Alexandru Rafila spune că este dreptul lor de a se opune, „dar asta nu înseamnă și că au dreptate”.

„Lipsa de responsabilitate a unor părinți care nu și-au vaccinat copiii a dus la moartea unor alți copii care nu aveau încă vârsta pentru a fi vaccinați. Responsabilitatea de a nu-ți vaccina copilul cred că trebuie, într-un fel, asumată. 

Legea responsabilizează toate autoritățile, pentru administrarea, procurarea vaccinurilor”, a mai spus Rafila.

Cât despre vaccinarea obligatorie, președintele Societății Române de Microbiologie a dat exemplul unor țări care au introdus această măsură, după ce s-a observat că apar tot mai multe decese din cauza unor boli ce puteau fi prevenite prin vaccinare.

„Sunt țări în care nu există această obligativitate, iar în altele există. În Finlanda avem acoperire de 98%, deci de ce să mai fie. În alte țări lumea a devenit îngrijorată și a luat această măsură (nr. a vaccinării obligatorii).

În Italia, după introducerea acestei legi, acoperira vaccinală a crescut cu 10-15% și s-a ajuns la un nivel acceptabil… Când sănătatea lor este amenințată trebuie să iei măsuri ca să reduci riscurile”, a comentat Alexandru Rafila.

Cât despre o revenire a bolii COVID în România, reprezentantul țării noastre la OMS spune că este de așteptat ca din toamnă numărul cazurilor noi să crească.

„Eu cred că va exista o serie de îmblonăviri noi în sezonul rece. Peste 90% din populația lumii nu a trcut prin infecție. Aș vrea să nu existe o creștere a numărului de cazuri”, a mai spus specialistul în microbiologie.

ADVERTISEMENT