News

Alexandru Rafila demontează mai multe mituri despre coronavirus. Expertul oferă 10 răspunsuri la 10 întrebări esențiale

11.05.2020 | 23:07
Alexandru Rafila demonteaza mai multe mituri despre coronavirus Expertul ofera 10 raspunsuri la 10 intrebari esentiale
Numărul real al cazurilor de coronavirus din România, de 10 ori mai mare decât cel oficial. Anunțul lui Alexandru Rafila. Sursa: Inquam Photos / Ilona Andrei
ADVERTISEMENT

Cunoscutul microbiolog Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a răspuns la 10 întrebări extrem de importante despre noul coronavirus, și a încecat să demonteze mai multe mituri care se leagă de SARS-CoV-2.

Alexandru Rafila a răspuns la 10 întrebări despre noul coronavirus

Printre altele, Rafila a discutat despre modul în care soarele omoară coronavirusul, despre modul în care vitamina D ne face imuni la virus, cât de mult ne ajută gargara cu sare sau cât de mult ajută apa de la robinet, cu clor.

ADVERTISEMENT

Iată care sunt cele 10 întrebări la care Alexandru Rafila a încercat să răspundă, coform Antena 3.

1. Razele ultraviolete ucid virusul. Dacă stăm la soare, nu ne infectăm?

Razele violete ucid virusul, doar dacă se află pe o suprafață expusă radiației. Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în acest sens în cabinete stomatologice, medicale și în laboratoare.

ADVERTISEMENT

2. Vitamina D ne face imuni la coronavirus?

Vitamina D ajută dacă stăm mult în casă, dar nu ne ajută să devenim imuni la coronavirus. Vitamina D e legată de sinteza ei și de metabolismul calciului deficitar la o anumită vârstă. Vitaminele sunt bune în concentrația normală.

3. Nu ne putem feri de virus, pentru că este peste tot?

Virusul nu circulă peste tot în aer, nu e nevoie de mască de protecție când ești în mașina personală sau când mergem cu bicicleta. Virusul se poate lua când stăm în apropiere de o persoană infectată, iar aceasta strănută sau tușește spre noi. Nu există pericol în aer liber, în general.

ADVERTISEMENT

4. Virusul o să dispară dacă purtăm toți mască?

Teoretic, dacă 90% din populație ar purta mască și ar utiliza-o corect, epidemia se oprește. Masca trebuie să protejeze gura și nasul în același timp. Măștile chirurgicale nu protejează perfect.

5. Virusul se ia foarte ușor de pe orice suprafață?

Existența virusului e una, însă virusul trebuie să fie și infectant, adică cantitatea de virus care intră în corp trebuie să fie suficientă pentru a infecta organismul. În teorie, ar trebuie ca cineva să strănute pe un obiect, după care să-l atingem și să ne contaminăm.

ADVERTISEMENT

6. Apa de la robinet, cu clor, este bună pentru a scăpa de coronavirus?

În apă nu există destul clor pentru a distruge virusul. Clorul rezidual e prezent într-o foarte mică măsură în apa de la robinet. E doar un indicator al apei, dacă nu mai are clor e posibil să mai aibă micro-organisme. Virusul nu se multiplică în gât

7. Gargara cu apă cu bicarbronat și sare distruge coronavirusul?

Virusul nu se multiplică în gât, mai eficient ar fi să ne spălăm pe dinți. Spălatul pe dinți, alături de spălatul pe mâini ar putea fi marele câștig al acestei perioade.

8. Coronavirusul iubește praful și mizeriea, se „cuibărește” pe străzi, trotuare, case murdare?

Toate micro-organismele iubesc praful și mizeria, tocmai de aceea sunt spălate mereu străzile, spațiile publice, cu apă și detergent.

9. Coronavirusul dispare la vară, când vine căldura?

Nu știu dacă va dispărea, însă sper să avem o vară liniștită pentru că transmisibilitatea lui va fi mult mai redusă.

10. Săpunul e cel mai sigur dezinfectant, mai tare decât clorul și soluțiile alcoolice?

Este corect, săpunul afectează rapid virusul pentru că îi distruge învelișul. E mai bun decât alcoolul, e mai bine să ne spălăm pe mâini decât să purtăm mănuși.

ADVERTISEMENT