News

Alexandru Rafila, despre posibilele măsuri de carantinare după alegeri: “Cine spune că sigur nu vor fi măsuri, vorbește electoral”

01.12.2020 | 19:38
Alexandru Rafila despre posibilele masuri de carantinare dupa alegeri Cine spune ca sigur nu vor fi masuri vorbeste electoral
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, candidatul PSD pentru Camera Deputaților, a avut o declarație importantă despre posibilele măsuri de carantinare care ar putea fi luate după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Expertul Organizației Mondiale a Sănătății a spus că “cei care spun că nu vor fi măsuri după alegeri, vorbesc strict electoral”, conform unei declarații la emisiunea Newsline, de la România TV.

Profesorul universitar doctor în medicină a criticat modalitatea în care pandemia este ținută sub control în momentul de față de către autoritățile centrale, referindu-se în principal la numărul scăzut de teste care sunt realizate.

ADVERTISEMENT

Rafila consideră că lipsa unor măsuri clare în acest moment ar putea să reprezinte o carantină mai dură de la mijlocul lunii decembrie.

Alexandru Rafila: “Cine spune că sigur nu vor fi măsuri de carantinare după 6 decembrie, vorbește strict electoral”

“Măsurile sunt cerute de situația epidemiologică. Cei care spun „nu vom introduce niciun fel de măsuri” o spun doar electoral, deoarece nu vom ști care este situația epidemiologică la nivelul lui decembrie. Mai mult, s-a testat puțin, ceea ce înseamnă că s-au identificat foarte puține cazuri, asta nu înseamnă că ele nu există.

ADVERTISEMENT

Astăzi am avut de exemplu 200 de decese, în contextul în care am avut puține cazuri. Nivelul scăzut de testare ne poate pune la mijlocul lui decembrie într-o situație foarte dificilă, cu un număr crescut de persoane la ATI, multe decese și secții de terapie intensivă depășite.

Trebuie să ne revenim, să testăm pe toți pe cei care trebuie să îi testăm, să ne facem treabă și să reducem transmiterea. Ce se va întâmpla la jumătatea lunii decembrie va fi legat de lipsa de seriozitate în ceea ce privește anchetele epidemiologice și procedurile ce ar fi trebuit respectate.

ADVERTISEMENT

Dacă acum nu facem ce trebuie, s-ar putea să avem după alegeri măsuri mai dure pe care nimeni nu și le dorește, dar totul depinde de evoluția pandemiei”, a declarat Alexandru Rafila la România TV.

Rafila a spus că există posibilitatea de a vedea un al treilea val pandemic în lunile februarie-martie, deoarece aproximativ 90% dintre populația României nu a trecut prin boală, conform președintelui Secției de Microbiologie.

ADVERTISEMENT