News

Alexandru Rafila, despre strategia națională de vaccinare: “Majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie”

Alexandru Rafila face precizări despre strategia națională de vaccinare. Află dacă vaccinarea va fi obligatorie sau nu.
14.08.2023 | 17:15
Alexandru Rafila despre strategia nationala de vaccinare Majoritatea contestatarilor sunt vaccinati in copilarie
Vaccinarea rămâne voluntară în România. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a emis un comunicat de presă astăzi, confirmând că vaccinarea nu va fi impusă ca obligatorie în România, subliniind că strategia națională de vaccinare este axată pe asigurarea unui acces echitabil pentru toți cetățenii, fără a impune vreo obligativitate.

Anunțul ministrului Rafila

Potrivit declarației oficiale, strategia națională de vaccinare pentru următorii ani urmează să fie analizată interministerial și propusă spre adoptare în viitorul apropiat. Alexandru Rafila a evidențiat că niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va institui vaccinarea obligatorie, subliniind că vaccinarea rămâne un act medical voluntar.

ADVERTISEMENT

“Strategia naţională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este şi nu va fi obligatoriu! Proiectul de hotărâre de Guvern care cuprinde strategia naţională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat”, a explicat ministrul Rafila, prin intermediul unui comunicat de presă.

În ceea ce privește accesul la vaccinare, ministrul Rafila a subliniat că strategia națională are ca scop asigurarea unui acces echitabil pentru toți, indiferent de vârstă, și că nu există prevederi privind obligativitatea vaccinării. Cu toate acestea, el a menționat că femeile și adolescenții de ambele sexe vor avea posibilitatea de a se vaccina gratuit împotriva HPV-ului, doar dacă doresc și solicită prescripția de la medicul de familie.

ADVERTISEMENT

“Specialişti din cadrul Ministerului Sănătăţii au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând şi la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul a subliniat, de asemenea, importanța pregătirii specialiștilor pentru a oferi informații corecte și complete publicului cu privire la avantajele vaccinării. În contextul școlar, vaccinarea nu va fi obligatorie, însă se va oferi explicații și încurajări în acest sens.

ADVERTISEMENT

Elevii vor fi obligați să se vaccineze?

În situații epidemiologice speciale, cum ar fi focarele de rujeolă, unitățile de învățământ vor lua măsuri conform ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației. Copiii nevaccinați vor trebui să rămână la domiciliu pentru a se proteja împotriva bolii, până când focarul se va stinge.

“Un alt obiectiv prevede pregătirea specialiştilor pentru a creşte capacităţile acestora de a informa corect şi complet publicul cu privire la avantajele vaccinării.

ADVERTISEMENT

În şcoli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată şi încurajată. Prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi cel al Educaţiei sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învăţământ în situaţii epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situaţie, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejaţi împotriva bolii”, se arată în comunicatul trimis de Ministerul Sănătății.

Rafila, despre greșelile din trecut

Ministrul Alexandru Rafila a subliniat că obiectivul Ministerului Sănătății este să construiască o țară cu cetățeni sănătoși și protejați împotriva bolilor infecțioase. În contextul criticilor privind vaccinarea anti-COVID, Rafila a accentuat că erorile din trecut nu trebuie să limiteze accesul românilor la vaccinare și că toți cetățenii au dreptul la protejarea sănătății.

“Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranță, majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie. Și copiii sau nepoții lor au aceleași drepturi la protejarea sănătății!”, a concluzionat ministrul Rafila.

 

 

 

ADVERTISEMENT