News

Alexandru Rafila distruge mitul testării în masă de coronavirus. Care este dezavantajul testelor rapide 

29.04.2020 | 22:14
Alexandru Rafila distruge mitul testarii in masa de coronavirus Care este dezavantajul testelor rapide
ADVERTISEMENT

Doctorul Alexandru Rafila distruge mitul testării în masă a populației de coronavirus. Acesta spune că măsura nu are un corespondent în realitatea curentă.

Alexandru Rafila distruge mitul testării în masă de coronavirus. Care este dezavantajul testelor rapide

De-a lungul ultimelor luni, pe Mapamond s-a adus adeseori în discuție sintagma ” testarea în masă a populației de coronavirus”. Cu alte cuvinte, s-a vorbit de o testarea a tuturor cetățenilor pentru a se afla gradul de extindere al virusului.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, reprezentantul României în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a ținut, miercuri seară, să spulbere mitul legat de această testare la scară largă.

De asemenea, oficialul român mai spune că testele rapide au doar rolul de a produce confuzii și nu de a detecta persoanele bolnave.

ADVERTISEMENT

”Povestea cu testarea în masă este …o poveste. Ea nu are un corespondent la această oră. La nivel național nu e cazul să facem această testare.

Testele rapide produc confuzii. Cu ele nu se detectează persoanele bolnave, ci prezența celor. Nu avem teste care să depisteze tipul de anticorpi, pe cei protectori. Nu știm nici tipul de anticorpi, nici cantitatea”, a spus doctorul Rafila la Digi24.

ADVERTISEMENT

Capacitatea de testare a României, aproape de cifra optimă

În ceea ce privește capacitate de testare a României, la ora actuală, Alexandru Rafila spune că aceasta trebuie să crească de la zi la zi.

La ora actuală, România face 6-7 mii de teste în medie, însă o cifră de 14-15 mii ar fi una mult mai aproape de cerințe, dacă ne reportăm la numărul populației.

ADVERTISEMENT

”Capacitatea de testare nu este deloc mică. Trebuie să creștem capacitatea de testare și să fim siguri că testarea este de bună calitate, pentru că asta dă încredere și personalului, și cetățenilor. Germania e un exemplu foarte bun la nivelul testării.

Ne aflăm la 6-7.000 de teste, ar însemna o dublare, dacă am vrea să fim ca Germania. Acum suntem ca Franța, nu stăm rău la acest capitol”, a adăugat doctorul.

ADVERTISEMENT