News

Alexandru Rafila, în pragul unui scandal cu Lucian Bode: Mi se pare aberant ca altcineva să coordoneze medicii de la UPU și de pe ambulanțe

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, se află în pragul unui scandal cu Lucian Bode, ministrul afacerilor interne. El spune că i se pare aberant ca altcineva să coordoneze medicii de la UPU și de pe ambulanțe.
27.04.2022 | 22:22
Alexandru Rafila in pragul unui scandal cu Lucian Bode Mi se pare aberant ca altcineva sa coordoneze medicii de la UPU si de pe ambulante
Rafila acuză o manevră în legătură cu medicina de urgență: Când Ministerul Sănătății e exclus dintre avizatorii legii, e clar că e o acțiune deliberată
ADVERTISEMENT

Scandalul dintre ministrul sănătății, Alexandru Rafila, și conducerea guvernului și a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în legătură cu dorința lui Raed Arafat de a coordona medicina de urgență din România, cunoaște un nou episod.

„Mi se pare aberant ca altcineva să coordoneze medicina de urgență”

Început în toamna anului trecut, acum scandalul e alimentat de un proiect de lege pus în consultare publică pe siteul MAI, prin care DSU, subordonat Internelor, ar urma să coordononeze întreaga asistenţă de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Una e să coordonezi asistența medicală într-o situație de criză și altceva este s-o coordonezi într-o situație de normalitate”, a spus ministrul sănătății, Alexandru Rafila. „Asistența medicală de urgență e un lanț de intervenție și transport, iar 91% dintre seriviciile de ambulanță județene”, a adăugat politicianul. El a explicat că, dacă la un apel la 112 ajunge SMURD, care asigură 9% din intervenții și, de regulă, nu are medic, pacientul este dus direct la UPU, pe când medicii de pe ambulanță pot să-i acorde bolnavului ajutorul medical de urgență necesar.

Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) sunt finanțate de Ministerul Sănătății, noi finanțăm această activitate”, a mai spus Rafila, care a adăugat că „în acesstă activitate apare și SMURD-ul, care are paramedici, dar apar pe a cele mașini și medici luați de la UPU, care sunt plătiți de Ministerul Sănătății”. „Mi se pare aberant ca altcineva să coordoneze aceste persoane”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Războiul cu Arafat

Cum scandalul dintre Rafila și Arafat e mai vechi, ministrul sănătății a ținut să precizeze că „nu e vorba de persoane, nu e vorba de domnul doctor Arafat, eu am fost dintre cei care l-au lăudat cel mai tare. Dar aici discutăm despre respondabilitate pe termen medicale”.

Dacă domnul Arafat vrea să coordoneze medicina de urgență să vină la Ministerul Sănătății, fie ca secretar de stat, fie în locul meu”, a mai spus ministrul sănătății. „Cred că această insitență de a coordona o activitate care are ca obiect de activitate și sănătatea la alt minister nu are sens”, a adăugat Rafila.

ADVERTISEMENT

El a mai spus că Unitățile de Primiri Urgențe trebuie să fie parte a spitalului, nu unități autonome. „Logica se pare că uneori lipsește și este înlocuită cu foarte multe filmulețe”, a mai spus Rafila, cu referire la postările lui Raed Arafat.

El a spus că va discuta în Guvern aceste probleme. „O să întreb la proxima ședință cine a făcut proiectul de lege, și oricum Ministerul Sănătății trebuie să aibă un punct de vedere”, a încheiat Rafila, prezent prin telefon la România TV.

ADVERTISEMENT