News

Alexandru Rafila, semnal de alarmă în privința unui nou val de COVID-19. Când ar putea ajunge în România

Într-un interviu televizat, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre posibilitatea ca România să treacă printr-un nou val al pandemiei Covid-19.
27.04.2022 | 16:12
Alexandru Rafila semnal de alarma in privinta unui nou val de COVID19 Cand ar putea ajunge in Romania
Ministrul Sănătății atrage atenția asupra unui posibil val șase. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Deși starea de alertă a fost ridicată pe 9 martie, sfârșitul pandemiei nu a fost declarat în mod oficial la nivel internațional. În plus, există îngrijorări legate de posibilitatea ca în următoarele luni lumea să fie lovită de valul șase Covid-19.

Avertismentul lui Alexandru Rafila

Într-un interviu acordat Antenei 3, Alexandru Rafila a atras atenția asupra posibilității ca România să fie afectată de un nou val pandemie. În ciuda acestei perspective, ministrul a mai subliniat că vaccinurile vor fi pregătite.

ADVERTISEMENT

“E posibil să avem un nou val, însă vom avea vaccinuri adaptate, există nişte obligaţii contractuale”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a vorbit și despre situația vaccinurilor și a explicat că sunt probleme legate de depozitarea acestora și că se poartă discuții în acest sens.

ADVERTISEMENT

“Se poartă discuţii cu partenerii noştri, sunt probleme depozitare. La Cantacuzino (n.r. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino) şi alte spaţii nu mai sunt locuri”, a mai adăugat ministrul.

Ce spun specialiștii din domeniu?

Trebuie subliniat faptul că la nivelul guvernului, îngrijorările lui Alexandru Rafila nu sunt împărtășite de unii dintre colegii săi, mai exact chiar de premierul Ciucă. Mai exact, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Sănătății, acesta anunța un posibil sfârșit al pandemiei.

ADVERTISEMENT

“Pandemia pare acum să se apropie de sfârșit și, potrivit celui mai probabil scenariu avansat de Organizația Mondială a Sănătății, severitatea COVID-19 se va diminua în timp. A fost o perioadă foarte dificilă, în care medicii și întreg personalul sanitar, alături de alte categorii profesionale, s-au implicat, de multe ori până la epuizare, pentru sănătatea fiecărui pacient și pentru sănătatea publică”, transmitea atunci premierul.

La începutul lunii, astfel de poziții au fost contrazise de dr. Beatrice Mahler, manager al Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. Aceasta sublinia că deși România se confruntă cu o scădere a numărului de cazuri, datele indicau faptul că în Europa de Vest se prefigura începutul unui val 6.

ADVERTISEMENT

În acest context, ea a mai subliniat că situația trebuie supravegheată și că vaccinul rămâne, în continuare, o opțiune viabilă.

“Europa de vest se pregătește pentru intrarea într-un nou val pandemic, pandemia nu s-a încheiat, vom avea cazuri destul de multe și în acest an. La noi cazurile sunt în scădere și va urma o perioadă liniștită dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să monitorizăm ce se întâmplă și că trebuie să renunțăm la vaccin”, a mai adăugat dr. Mahler.

ADVERTISEMENT