News

Alexei Navalny, liderul Opoziției din Rusia, ar fi fost otrăvit. Bărbatul fusese atacat și în 2017 cu o substanță toxică

20.08.2020 | 19:02
Alexei Navalny liderul Opozitiei din Rusia ar fi fost otravit Barbatul fusese atacat si in 2017 cu o substanta toxica
ADVERTISEMENT

Liderul Opoziției din Rusia, Alexei Navalny a fost internat de urgență la spital, după ce ar fi fost otrăvit.

Bărbatul a ajuns într-un spitla din Siberia în comă, după ce ar fi fost otrăvit, însă nu există momentan dovezi în acest sens.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al lui Alexei Navalny susține că otrăvirea s-ar fi produs în avion.

Alexei Navalny, liderul Opoziției din Rusia, ar fi fost otrăvit

Liderul Opoziției zbura din Tomsk spre Moscova, însă avionul a aterizat de urgență la Omsk. Conform agenției de presă ruse TASS, bărbatul e în stare foarte gravă la spital.

Kira Yarmysh, purtătorul de cuvânt al politicianului, a remarcat cum spitalul unde e internat Navalny este mai plin de polițiști decât de doctori.

ADVERTISEMENT

„În această dimineață Alexei Anatolievich Navalny se întoarcea de la Moscova la Tomsk, iar în timpul zborului s-a simțit rău. Avionul a aterizat de urgență la Omsk, presupunem că a fost otrăvit cu ceva ce a fost pus în ceaiul său.

E singura băutură pe care a consumat-o în această dimineață, iar medicii spun că toxina a fost absorbită mai repede amestecată cu lichid fierbinte.

ADVERTISEMENT

Nu am primit momentan rezultatele testelor, însă Alexei e conectat la ventilatoare și se află în comă”, a dezvăluit apropiata politicianului.

Alexei Navalny este un puternic activist anti corupție din Rusia, fiind un critic vehement al lui Vladimir Putin. Navalny e revoltat pe Putin pentru că a ajuns să conducă Rusia asemeni unui dictator.

ADVERTISEMENT

Planurile lui Putinde a rămâne la putere încă două mandate au fost considerate de Navalny drept un „puci”, „o lovitură de stat” și o „violare a constituției”.

În replică, Kremlinul i-a transmis însănătoșire grabnică, cu toate că gândurile tuturor ar duce spre un singur vinovat dacă Navalny ar muri otrăvit.

Ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat că e extrem de afectat de posibilitatea ca politicianul rus să fi fost otrăvit.

Soția lui Navalny nu a fost lăsată inițial să-și viziteze soțul

Soția lui Navalny, Yulia Navalnaya, a ajuns la spital unde i-a fost refuzat inițial accesul, dar acum se află la capul soțului ei.

Între timp femeia a declarat că medicii trag de timp și nu pot să ofere o concluzie clară că soțul ei ar fi fost otrăvit. Anastasia Vasilyeva, doctorul personal al liderului Opoziției, a ajuns la spital însă i-a fost refuzat accesul.

Declarațiile ar fi contradictorii din interiorul spitalului. Unii medici, pe surse, spun că bărbatul ar fi fost otrăvit, în timp ce alții susțin că un rezultat va fi aflat abia în câteva ore, spre finalul zilei.

Familia politicianului a cerut transferul într-un spital de top din Europa, însă medicii ruși au refuzat să le ofere documentele necesare pentru un transfer.

S-a dus la baie, la toaletă în avion, dar nu s-a mai întors. A început să se simtă foarte rău, a început să urle de durere”, a rememorat momentele din avion un pasager de pe cursa Tomsk – Moscova.

Navalny a făcut de mai multe ori închisoare în diferiți ani, din 2010 până în prezent, fie pentru că a încercat să organizeze proteste masive împotriva lui Putin, fie pentru că ar fi încălcat legea.  Simpatizanții lui Putin îl consideră un agent al vestului, fiind atacat în 2017 cu o substanță toxică care l-a lăsat aproape orb.

ADVERTISEMENT
Tags: