Partidul Social Democrat (PSD), formațiune care dă premierul și ministrul agriculturii, susține continuarea limitării adaosului comercial la mai multe alimente de bază. Se pare că în spatele decizie stau datele furnizate recent de INS privind prețurile de pe piața, care arată o scădere a acestora.
La începutul acestei săptămâni, ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunța că plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită și după 31 ianuarie. Măsura s-ar putea extinde cu încă 3 luni.
Marți, 16 ianuarie, a venit și o poziție oficială a PSD-ului pe acest subiect. Partidul condus de Marcel Ciolacu anunță că susţine prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază pentru cel puţin încă trei luni. Social democrații afirmă că decizia Guvernului în acest sens şi-a atins obiectivele.
”PSD consideră că datele statistice oficiale prezentate de Institutul Naţional de Statistică arată că decizia Guvernului de a limita adaosul comercial la alimentele de bază şi-a atins obiectivele principale de a tempera inflaţia şi de a proteja puterea de cumpărare a cetăţenilor cu venituri mici şi medii.
Ca atare, PSD susţine fără rezerve prelungirea acestei măsuri, pentru cel puţin încă trei luni de zile, inclusiv cu posibilitatea de a se introduce noi produse esenţiale în lista alimentelor cu adaos limitat, agreate în urma consultărilor dintre Ministerul Agriculturii şi asociaţiile de profil”, transmite un comunicat al partidului citat de Agerpres.
PSD spune că, la baza prelungirii acestei decizii, stau datele Institutului Național de Statistică. Acestea indică faptul că media statistică a preţurilor de consum pentru produsele alimentare a scăzut semnificativ după adoptarea măsurii limitării adaosului comercial. Vârful cu cele mai scăzute prețuri a fost atins în luna august 2023.
”Chiar dacă ulterior au mai existat variaţii ale preţurilor la alimente, până la finalul anului trecut, media agregată a acestora nu a mai depăşit nivelul existent înainte de adoptarea măsurii în luna iunie 2023”, mai spun social-democraţii.
PSD mai notează că soluţia adoptată anul trecut nu a afectat piaţa de profil şi nu i-a afectat în niciun fel pe producătorii români, spre deosebire de alte măsuri pentru combaterea creşterii preţurilor aplicate în alte state din Uniunea Europeană.
”Chiar dacă limitarea adaosului comercial nu impune comercianţilor preţuri finale fixe, datele INS ne arată că această măsură a descurajat în mod evident creşterile speculative de preţuri practicate de unii comercianţi pe fondul incertitudinilor economice regionale şi globale”, adaugă social-democraţii.
Reamintim că măsura plafonării prețurilor, care trebuia să expire pe 31 octombrie 2023, a fost prelungită până la 31 ianuarie 2024. Lista alimentelor care beneficiază de această măsură a fost extinsă de la 14 la 21 de categorii de produse.