Florin Barbu va avea luni o întâlnire cu reprezentanții comercianților şi procesatorilor pentru a analiza rezultatele plafonării adaosului comercial la alimentele de bază.
În cadrul aceste întâlniri, participanții vor decide care sunt cele mai potrivite modalități de prelungire a plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, a precizat ministrul Agriculturii într-o postare pe pagina sa de Facebook.
”Luni la ora 15.00, voi avea o întâlnire și cu reprezentanții comercianților și procesatorilor pentru a analiza rezultatele măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază.
Este evident că această măsură a dat rezultate – inflația la finalul anului a scăzut la 6.6%, iar puterea de cumpărare a românilor s-a îmbunătățit. ( +7,9% câștig salarial real în noiembrie 2023 față de noiembrie 2022)
Împreună vom decide modalitățile de prelungire a acestei măsuri bune pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor!
Ca de obicei, în drum spre birou, am trecut printr-un supermarket pentru a verifica prețurile de la raft ale alimentelor de bază. Produsele incluse în lista celor cu adaos comercial limitat se regăsesc pe raft, etichetele sunt semnalate corespunzător.
Scopul nostru este să continuăm să sprijinim familiile cu venituri medii și mici din România!”, a anunțat Florin Barbu în postarea sa.
Măsura plafonării adaosului comercial la produsele alimentare de bază, decisă de guvern în 2023, urmează să expire pe data de 31 ianuarie, după ce a mai fost prelungită la finele anului trecut.
Alimentele pentru care se aplică în prezent această măsură sunt: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; laptele de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânza telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făina albă de grâu „000” 1 kg; mălaiul 1 kg; ouăle de găină calibru M 10 bucăţi; uleiul de floarea soarelui 1 litru; carnea proaspătă de pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carnea proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legumele proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructele proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofii proaspeţi albi vrac; zahărul alb tos 1 kg.