News

Vești bune pentru români: tipul de carne propus pentru a fi pe lista produselor cu preț plafonat. Anunțul oficial

Care este tipul de carne propus pentru a fi pe lista produselor cu preț plafonat. Anunțul venit de la ministrul agriculturii.
15.01.2024 | 22:07
Vesti bune pentru romani tipul de carne propus pentru a fi pe lista produselor cu pret plafonat Anuntul oficial
Tipul de carne propus pentru a fi pe lista produselor cu preț plafonat. Anunțul oficial de la ministrul agriculturii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul agriculturii a anunțat, luni, că plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită și după 31 ianuarie. Care este tipul de carne propus pentru a fi pe lista produselor.

Tipul de carne propus pentru a fi pe lista produselor cu preț plafonat. Anunțul oficial de la ministrul agriculturii

În cursul zilei de miercuri, 17 ianuarie, ministrul agriculturii, Florin Barbu, va avea o întâlnire cu reprezentanții comercianților şi procesatorilor pentru a analiza rezultatele plafonării adaosului comercial la alimentele de bază.

ADVERTISEMENT

În debutul săptămânii, oficialul Guvernului a oferit o veste excelentă pentru cetățeni. Barbu a anunţat, luni, că măsura privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după data de 31 ianuarie 2024.

Îmi doresc ca familiile cu venituri mici şi medii din România să poată cumpăra alimentele de bază cu adaos comercial redus, pentru că să fim foarte sinceri, indicele preţului de consum lunar arată că acele alimente care au fost transpuse prin acea ordonanţă au o scădere semnificativă în anul 2023, până la 28% faţă de anul 2022, unde preţurile erau cu plus 18%.

ADVERTISEMENT

Normal că ne dorim acest lucru, ne dorim pentru că 50% dintre români consumă alimentele care sunt prevăzute în acea ordonanţă“, a precizat Florin Barbu, conform Agerpres.

Ministrul a mai recunoscut că va avea în vedere propunerea cărnii de miel pentru a fi pe lista produselor cu preț plafonat. Șeful MADR (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) a transmis că va decide acest lucru numai după ce va avea un dialog cu retailerii şi procesatorii.

ADVERTISEMENT

Lucrurile sunt foarte clare şi aşa cum v-am spus şi în decembrie, în preajma sărbătorilor, când am introdus anumite alimente, este o sugestie bună să introducem şi mielul în lista produselor cu adaos comercial limitat.

Vă mulţumesc pentru propunere şi o să o iau în calcul. Tot timpul se consumă miel în România şi vreau să vă spun că România deţine 17% din consumul în Uniunea Europeană la carnea de oaie şi 70% în toate celelalte state. Toate vin de pe teritoriul României şi de la fermierii români din sectorul ovin”, a mai punctat Barbu.

ADVERTISEMENT

Discuțiile cu reprezentanții comercianților și procesatorilor, amânate

Ministrul Barbu a precizat că discuţiile cu reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor pentru a analiza rezultatele măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază trebuiau sa aibă loc luni, după întâlnirea cu asociaţiile din sectorul vegetal. Din păcate, prelungirea negocierilor au determinat amânarea acestora pentru miercuri, 17 ianuarie.

ADVERTISEMENT
Tags: