News

Alimente mai ieftine până la finalul lui ianuarie 2024. Plafonarea adaosului comercial a fost prelungită

Veste bună pentru români. Plafonarea adaosului comercial va fi prelungită cu trei luni, iar lista alimentelor va fi extinsă.
17.10.2023 | 17:05
Alimente mai ieftine pana la finalul lui ianuarie 2024 Plafonarea adaosului comercial a fost prelungita
Alimente mai ieftine până la finalul lui ianuarie 2024. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alimente mai ieftine până la finalul lui ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut, marți, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu. Mai exact, plafonarea adaosului comercial a fost prelungită cu încă trei luni.

Alimente mai ieftine până la finalul lui ianuarie 2024

Decizia a fost luată pentru a ajuta românii în perioada sărbătorilor de iarnă. Ministrul Florin Barbu a precizat că a discutat cu cu procesatorii şi comercianţii, stabilind că măsura va fi în folosul cetățenilor odată cu sosirea sărbătorilor.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ministrul Agriculturii a adus încă o veste bună. Lista alimentelor cu adaosul comercial plafonat va fi extinsă. Vor fi incluse orezul, margarina, smântâna, bulionul, cozonacul, drojdia, usturoiul sau varza murată.

„Plafonarea adaosului comercial va fi prelungită cu 3 luni, iar lista produselor agroalimentare extinsă! Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele aşteptate, anume de stopare a creşterii preţurilor alimentelor”, a anunțat Florin Barbu.

ADVERTISEMENT

Lista alimentelor va fi extinsă

Măsura va fi aplicată până la finalul lunii ianuarie 2024. În acest sens, ministrul a avut întrevederi cu procesatorii și comercianții, pentru a stabili cum va fi introdusă măsura de prelungire a adaosului comercial.

„Propunerile făcute de ministrul Barbu au fost agreate de procesatori şi comercianţi, urmând ca acestea să facă obiectul unui proiect de act normativ, care va urma circuitul de legiferare, respectiv punerea în transparenţă, avizare si adoptare”, a anunțat Ministerul Agriculturii.

ADVERTISEMENT

În acest fel, va fi stopată scumpirea prețurilor la produsele aflate pe listă. Amintim că ordonanța de plafonare a adaosului comercial la anumite alimente, cum ar fi pâinea, carnea, legumele sau laptele a intrat în vigoare la data de 1 august.

„Am convenit cu procesatorii şi comercianţii prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârşitul lunii ianuarie 2024, ţinând cont şi de faptul că vin sărbatorile de iarnă. În aceeaşi măsură, de comun acord cu procesatorii şi comercianţii, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos comercial limitat.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători şi nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a adăugat Florin Barbu.

ADVERTISEMENT