Life

Alimentele pe care nu avem voie să le mâncăm primăvara. Sfaturi practice de la nutriționistul Cori Grămescu

Cori Grămescu a plecat din România și s-a mutat în Florida. Foarte cunoscută în țară ei, a trebuit să o ia de la zero în America.
13.03.2024 | 13:00
Alimentele pe care nu avem voie sa le mancam primavara Sfaturi practice de la nutritionistul Cori Gramescu
Cori Grămescu vorbește despre viața din America. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Cori Grămescu dezvăluie cum arată viața ei la Miami și cum merge afacerea. Recunoaște că mai are mult până să ajungă să lucreze cu vedete, dar este mulțumită. Cori Grămescu ne dezvăluie și ce piedici a întâmpinat în viață.

Cori Grămescu vorbește despre cele mai grele momente din viața ei

Într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, cunoscuta antrenoare de fitness Cori Grămescu ne dezvăluie detalii neștiute despre noua ei viață din America. Aflăm cât timp s-a luptat cu kilogramele în plus și câți ani a avut scutire medicală de la sport.

ADVERTISEMENT

Cunoscută nutriționistă ne explică la ce alimente trebuie să renunțăm primăvara și ce să introducem, nou, în dietă. De asemenea aflăm câte minute de sport sunt necesare pe zi pentru  a avea o viață sănătoasă.

Cori Grămescu: “Nu știe nimeni de tine, am luat-o de la zero”

Cori Grămescu a plecat din România și s-a mutat în America. Acolo a început să-și dezvolte afacerea și este foarte mulțumită de ce a realizat până acum. Ne spune care sunt diferențele clare între cele două țări referitor la sport.

ADVERTISEMENT

“Îmi place foarte mult, locuiesc în Miami într-un cartier nou și viața este aparte pentru SUA. Se face sport, lumea este foarte fit și la tot pasul am mâncare foarte bună și sănătoasă. Există nenumărate săli comerciale, dar fiecare clădire are o sală de fitness și piscină proprie, așa că e foarte simplu să faci sport.

Viața aici e foarte legată de activitățile în aer liber, de aspectul fizic, de latura ludică a vieții. În egală măsură este extrem de legată de muncă foarte multă și o presiune financiară mare, așa că toate aceste lucruri mă împing să învăț și să progresez zilnic. 

ADVERTISEMENT

Când te duci într-o țară străină nu știe nimeni de tine. Și eu am luat-o aici de la zero, ca toți ceilalți imigranți care au venit aici să își construiască un vis.

Am avut noroc că, după 20 de ani de carieră, știu cum să ridic un business și nu mi-e frică să muncesc oricât e nevoie, dar până la a lucra cu vedete e o cale lungă. Momentan sunt foarte fericită că afacerea mea crește, că am început să îmi măresc echipa, să angajez oameni și asta e cea mai mare satisfacție a mea”, declară, în exlcusivitate, Cori Grămescu.

ADVERTISEMENT

Cori Grămescu s-a luptat cu kilogramele în plus: “Până la 20 de ani am avut scutire la sport”

Cunoscuta nutriționistă mărturisește că nu încearcă să convingă pe nimeni să slăbească, lucrează doar cu oamenii care deja sunt convinși de acest lucru. Aflăm că și ea a fost o adolescentă supraponderală.

“În adolescență, când m-am mutat la București, am început să mă îngraș accelerat și tot atunci am și decis să acționez. Procesul meu de slăbire a început la 17 ani și s-a încheiat la 18 ani și jumătate. Apoi am descoperit că, de fapt, greul abia începe și că habar nu am ce trebuie să fac pentru a mă menține. Așa am și început să studiez și am descoperit sportul. Până la 20 de ani am avut scutire la sport, inclusiv în facultate.

Am început să învăț, am făcut cursurile de certificare ca tehnician nutriționist, am mers la medicină și acum mi-am luat certificările de nutriție și în SUA. E un proces continuu de învățare care îmi place foarte mult”, ne povestește cunoscuta antrenoare de fitness.

Cori Grămescu despre bullying: “Am o toleranță foarte scăzută la agresiune”

Luptându-se mult timp cu kilogramele în plus, Cori Grămescu a trebuit să facă față și bullying-ului în timpul liceului. Iar metoda prin care a scăpat de această problemă e simplă: a reacționat imediat și și-a înfruntat fricile.

“M-am prins foarte repede că m-am îngrășat îngrozitor și că n-o să vină nimeni să mă salveze din asta. Am realizat că depinde doar de mine cum va arăta viața mea de aici înainte. Aveam 17 ani și era foarte, foarte rău, mi-am promis că nu o să mai ajung niciodată acolo. Și așa a fost, cel puțin până acum. 

Nu m-am lovit de bullying, am răspuns mereu extrem de prompt și de vehement la orice încercare de genul. Am o toleranță foarte scăzută la agresiune și o gură mare, așa că n-am avut niciodată probleme să îmi iau apărarea sau să plec pur și simplu din situații neplăcute”, ne spune cunoscuta nutriționistă.

“Am început să vorbesc foarte târziu”

Cunoscuta antrenoare de fitness își aduce aminte de perioada copilăriei, când a avut niște probleme de adaptare și vorbire. Apoi vorbește de perioada liceului când recunoaște că a fost un pic cam rebelă.

“Eram, ca și acum, un mix ciudat de personalitate. În școală am învățat mereu bine și foarte bine. Notele mele mari m-au ținut departe de consecințele belelor în care continuam să intru. Ca orice adolescent, am avut momentele mele de rebeliune care sunt absolut firești la vârsta aceea. E mai grav să începi să faci tâmpenii la 40 de ani, pe când la 15-20 de ani lucrurile sunt în principiu reparabile dacă nu faci vreo monstruozitate. 

Nu-mi aduc aminte prea multe din copilărie, pentru că am fost un copil destul de complicat. Am început să vorbesc foarte târziu, am avut dintotdeauna probleme de adaptare și copilăria mea a însemnat o muncă continuă de integrare în societate. Îmi amintesc că i-am pictat bunicului cărțile din bibliotecă. Îmi plăcea foarte tare să merg cu bunicii în vacanță la țară, unde stăteam toată ziua și citeam sau mă jucam prin curte”, povestește Cori Grămescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

“Muncesc de la vârsta de 15 ani”

Cori Grămescu nu a avut o copilărie tocmai ușoară. Și nu pentru că nu aveau bani părinții, ci pentru că ea căuta să fie tot timpul independentă. De aceea  s-a și apucat să muncească de la 15 ani.

“Muncesc de la vârsta de 15 ani, când am refuzat să mai merg în concedii cu părinții mei. Atunci tata mi-a spus că, dacă tot am pretenții de independență, să le și duc până la capăt. Să nu le mai cer bani pentru lucruri care nu sunt în acord cu stilul lor de a mă educa. Așa că primii mei bani i-am făcut lucrând vara la terase.

În liceu făceam tot felul de referate și lucrări sau traduceri pe bani. Apoi mi-am înființat prima companie pe acte în 2014, la 20 de ani, companie care încă există, funcționează de atunci. Cu primii bani am plecat la mare, că vorba aia, de aia m-am certat cu tata (râde, n.red.)”, povestește cunoscuta antrenoare de fitness, în exclusivitate pentru FANATIK.

Cori Grămescu crede în echilibru: “Beau alcool și ador cartofii prăjiți”

Cori Grămescu este o pasionată de bucătărie. Recunoaște că este o persoană care iubește echilibrul așa că nu-și refuză niciodată niște cartofi prăjiți sau niște dulciuri.

“Ador să gătesc și în general ador să fac toate lucrurile ce țin de casă,  curățenie, ordine, îmi place să am frumos în jurul meu. Gătesc orice în afară de dulciuri, pentru care nu am răbdare. În general prefer să fac rețete simple și interesante.

Urăsc mâncarea supra-gătită gen tocănițe, ciorbe sau chestii cu sos gras. Mereu încerc să vin cu versiuni bune, dar ușor de digerat și gătit. Orice ține de zona de bucătărie asiatică, peruviană, mediteraneană îmi iese foarte bine și gătesc săptămânal acasă. 

Nu cred în extreme și nu cred că mâncat sănătos înseamnă să renunți la orice urmă de plăcere gastronomică. Mănânc constant și moderat dulciuri, beau alcool, ador cartofii prăjiți și nu refuz niciodată un steak bun. Dar în 80% din timp mănânc corect și echilibrat nutrițional”, recunoaște Cori Grămescu.

Cel mai greu moment: “Am trecut prin infertilitate și am pierdut speranța”

În ciuda zâmbetului ei, cunoscuta nutriționistă a trecut prin multe momente grele. I-a fost greu când s-a mutat, singură, la 16 ani în București, dar și când a aflat că nu va putea avea niciodată un copil biologic.

“Momentele grele sunt grele când treci prin ele. Apoi devin lecții și privind în urmă capătă alt sens. A fost greu când m-am mutat la 16 ani la București. A fost greu când am decis să renunț la prima facultate, la Politehnică,  pentru că nu simțeam că vreau să fac asta toată viața.

Nu a fost ușor când am deschis prima sala înainte de criza financiară din 2008, a fost greu când am deschis a treia sală înainte de pandemie. Tot greu a fost când am trecut prin infertilitate și am pierdut speranța de a avea vreodată copiii mei biologici, a fost greu când m-am mutat în SUA.

Acum, că a trecut timpul peste ele, privesc în urmă cu liniște și nu mai am sentimente negative față de toate aceste momente. Atunci am considerat că nu mai urmează nimic și că mi s-a terminat toată viața, așa cum o construisem eu în mintea mea”, declară, în exclusivitate pentru FANATIK, cunoscută nutriționistă.

“Am simțit că mă tot chinui să supraviețuiesc vieții”

Cori Grămescu este pasionată de tot ce arde gaz așa cum, cu umor, declară. După 40 de ani se declară un om mulțumit de viață și recunoaște că nu mai are atâtea așteptări de la ea.

“Ador mașinile și motocicletele și conduc orice arde gaz. În afară acestui lucru sunt un om foarte pașnic. Îmi iubesc viața de familie, cățelul, plantele din casă, călătoresc mult.

După 40 de ani în care am simțit că mă tot chinui fie să supraviețuiesc vieții, fie să demonstrez te miri ce, acum simt în sfârșit că lucrurile se așează. Încep să mă și bucur de mine, de viață, și să nu mai am atâtea așteptări de la mine”, mărturisește Cori Grămescu.

Cori Grămescu ne spune ce alimente trebuie să consumăm primăvara

A venit primăvara și Cori Grămescu ne învață la ce alimente ar trebui să renunțăm dar și ce noutăți ar trebui să introducem în dietă.

“Debutul sezonului cald vine, din punct de vedere nutritiv, cu o nevoie crescută de vitamine și minerale, deci să consumăm legume și fructe de sezon din abundență. Se observă și o scădere a nevoii de a consuma alimente calorice, care eliberează cantități mari de energie în corp.

E bine să începem să evităm carnea grasă și cantitățile mari de mâncare cu sos. Nu uitați de uleiul adăugat în exces precum și produsele bogate în zahăr, făină și cartofi.

Mergem spre legume verzi de sezon, lobodă, urzici, ștevie, spanac, sparanghel, ridichi, leurdă, ceapă și usturoi verde, mazăre păstăi, fasole verde păstăi. Păstrăm murăturile și completăm cu fructe. Dintre cele din toamnă mai păstrăm merele, gutuile la care adăugăm căpșuni, coacăze, zmeură, cireșe de mai, caise spre finalul primăverii.

Legumele și fructele congelate sunt întotdeauna o opțiune bună și convenabilă financiar pentru a completa necesarul nutrițional al corpului cu produse care nu sunt neapărat în sezon”, ne spune Cori Grămescu.

Ce cantitate de proteine și fibre ar fi bine să consumăm zilnic

Cunoscuta nutriționista ne învață ce alimente nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică. De asemenea care este necesarul de fibre și proteine pe care ar trebui să le consume un om normoponderal.

Nu există un singur aliment care trebuie consumat zilnic. Însă avem zilnic nevoie de legume și fructe, de carne, pește sau ouă. De lactate slabe, de cereale integrale neprocesate  sau de leguminoase și nuci, semințe. În fiecare zi ar trebui să ne asigurăm că baza meselor noastre este formată din aceste produse sănătoase. 

Necesarul de proteine se calculează în raport cu obiectivele de fitness și intensitatea și tipul efortului depus. În general, o persoană normoponderală ar trebui să consume minim 0.8 grame de proteină per kilogram corp și, în funcție de elementele de mai sus, poate urca până la 1.2-1.4 grame de proteină per kilogram corp.

La nivel de fibre, se recomandă ca femeile să consume minim 25 de grame de fibre și bărbații minim 30 de g de fibre alimentare pe zi. Asta cu un optim la 30-40 de g în funcție de greutatea corporală, presupunând că nu există probleme digestive care să necesite diete medicale cu conținut scăzut de fibre”, ne spune Cori Grămescu.

“Toate programele mele au la bază un ADN comun”

Cori Grămescu ne explică de ce este important sportul în viața unui om. Aflăm și câte minute de sport trebuie să facem, săptămânal, pentru a ne menține sănătatea.

“Avem nevoie de 150 de minute de sport și mișcare fizică moderată pe săptămână pentru a fi sănătoși. Cu cât suntem mai activi fizic și ne antrenăm mai corect este mai bine. Trebuie să avem exerciții pentru creșterea masei musculare, exerciții pentru flexibilitate și pentru capacitate de efort cardio. Dacă facem asta vom fi mai sănătoși pe termen lung și vom avea o compoziție corporală mai corectă.

Cele mai bune rezultate le au clienții care lucrează îndeaproape cu mine. Ei operează schimbarea de comportament din toate unghiurile, de la mindset până la sport. Ne ocupăm de toate elementele care ne dau energie pentru schimbare. Însă toate programele mele, fie că vorbim de cele low cost sau de cele premium, au la bază un ADN comun.

Mă refer aici la structura nutrițională corectă a meniurilor, prioritizarea sportului și a odihnei, o abordare integrată a regulilor nutriției științifice. Din această perspectivă, clientele mele își mențin bine greutatea, în timp, după slăbire. Toate programele mele integrează și o etapă de stabilizare, de menținere, ceea ce conduce la o tracțiune bună în timp a schimbărilor de comportament”, declară Cori Grămescu.

ADVERTISEMENT